Γρήγορες & εύκολες
Δουλεύετε καθημερινά, τρέχετε πανικόβλητοι από το σπίτι στη δουλειά, από το σχολείο στο κολυμβητήριο, από το κολυμβητήριο στη σχολή χορού… Προσπαθείτε να χωρέσετε σε ένα «πολύπαθο» 24ωρο τα πάντα δίχως όμως να θυσιάζετε την ποιότητα της καθημερινότητας της οικογενείας σας… Ψάχνετε εύκολες και γρήγορες συνταγές που δεν θα στερούνται θρεπτικών συστατικών αλλά ταυτόχρονα δεν θα σας «στερούν» από τις χαρές της ζωής. Πόσες φορές αισθανθήκατε τύψεις που αφιερώσατε όλο το Κυριακάτικο πρωινό για την παρασκευή του «μπελαλίδικου» μουσακά, αφήνοντας τα παιδιά να παραπονούνται για τον παιδότοπο που τους είχατε «τάξει». Καιρός να βάλετε μία τάξη στο 24ωρο σας και να βάλετε προτεραιότητες στις δραστηριότητές σας!!!
Κρέπες με κοτόπουλο και μανιτάρια
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Συστατικά :
5 πατάτες
150 γραμμάρια τυρί κρεμώδες τύπου PHILADELPHIA
1 κρεμμύδι
1 πράσο (το λευκό μέρος)
2 ποτήρια γάλα
2 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου (τύπου Κnorr ή βράζετε λίγο κοτόπουλο).
6 φέτες μπέικον
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κουταλάκι κάρυ
Λίγο βούτυρο
Κρουτόν
Οδηγίες :
Καθαρίζετε τις πατάτες. Πλένετε, ψιλοκόβετε και σοτάρετε το πράσο και το κρεμμύδι με μία κουταλιά βούτυρο. Προσθέτετε το κάρυ και ανακατεύετε.
Σβήνετε με τον ζωμό και προσθέτετε τις πατάτες, τις οποίες έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια. Αφήνετε να βράσει η σούπα για 30 περίπου λεπτά και προσθέτετε το κρεμώδες τυρί. Πολτοποιείτε το μείγμα σε μπλέντερ ή σε μούλτι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε αφού ψιλοκόβετε πρώτα τις φέτες μπέικον.
Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα προσθέτοντας λίγο από το σοταρισμένο μπέικον και μερικά κρουτόν. Καλή σας όρεξη!!!
Σουφλέ Kαταϊφι
Συστατικά :
1 κουτί (500 γρ) ΚΑΤΑΪΦΙ ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
150 γρ εμένταλ
150 γρ κασέρι
150 γρ κεφαλογραβιέρα
150 γρ ζαμπόν
150 γρ μανιτάρια σε φέτες
1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
7 αυγά
πιπέρι
Οδηγίες:
Ξεπαγώστε καλά το ΚΑΤΑΪΦΙ ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ. Απλώστε το κανταΐφι στο τραπέζι της κουζίνας και κόψτε το σε κομματάκια προσπαθώντας να «χαλάσετε» τη συνοχή του φύλλου (σαν να το διαλύετε). Βάλτε το 1/2 του φύλλου στη βάση του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε και βουτυρώστε το. Ρίξτε τα μανιτάρια σε ένα μπολ με 3 αυγά, τα τυριά τριμμένα, ψιλοκομμένο ζαμπόν και 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε. Βάλτε τη γέμιση πάνω από το φύλλο και σκεπάστε με το υπόλιπο φύλλο. Βουτυρώστε καλά την επιφάνεια. Χτυπήστε 4 αυγά, το γάλα και 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και περιχύστε το κανταΐφι. Αφήστε το 1 ώρα να φουσκώσει.
Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.
Κρέπες με κοτόπουλο και μανιτάρια
Συστατικά:
- για την βάση της κρέπας (για 8 κρέπες)
• 125 γρ. αλεύρι
• 1/2 κουταλάκι αλάτι
• 2 αυγά
• 1 κουταλιά σογιέλαιο
• 0,15 του λίτρου γάλα
-για την γέμιση
• 500 γρ. φιλετάκια κοτόπουλου
• 100 γρ. κασέρι
• 1 ντομάτα τριμμένη
• Μαϊντανό ψιλοκομμένο
• Ζωμό κρέατος
• Μανιτάρια ψιλοκομμένα
• 1/2 ποτήρι κρασί κόκκινο
• Αλάτι
• Κόκκινο πιπέρι
Οδηγίες:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και 1/2 κουταλάκι αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Κάνουμε στην μέση μία λακουβίτσα, ρίχνουμε τα αυγά, το λάδι, λίγο γάλα και δουλεύουμε το μίγμα μας καλά μ τα χέρια ή με το μίξερ προσθέτοντας σιγά-σιγά το υπόλοιπο γάλα και 0,15 του λίτρου νερό. Όταν το μίγμα μας γίνει λείο το αφήνουμε για 1/2 ώρα περίπου. Λαδώνουμε ελαφρά ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν κάψει ρίχνουμε μικρή ποσότητα από το μίγμα μας (1/2 φλιτζανάκι περίπου) ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του τηγανιού.
Μόλις η ρέπα ροδίσει (1-2 λεπτά περίπου) την αναποδογυρίσουμε με μία ξύλινη σπάτουλα και την ψήνουμε και από την άλλη πλευρά.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα μας. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους και το τηγανίζουμε.
Αφαιρούμε το λάδι και ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι τα μανιτάρια, τον μαϊντανό και λίγο αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να σοταρισθούν.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το ζωμό κρέατος και την ντομάτα και αφήνουμε την σάλτσα μας να βράσει μέχρι να δέσει.
Προσθέτουμε το κασέρι κομμένο σε μικρούς κύβους και μόλις αρχίσει να λιώνει βγάζουμε το τηγάνι από την φωιά και μοιράζουμε την γέμιή στις ρέπες. Τυλίγουμε τις κρέπ σε ρό και τοποθετούμε από πάνω μια λεπτή φέτα κασέρι και λίγο κόκκινο πιπέρι.Βάζουμε τις κρέπες σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 2 λεπτά σε δυνατό φούρνο (ίσα να λιώσει το κασέρι). Σερβίρουμε αμέσως.
Η «διαφορετική» ομελέτα
Συστατικά:
5 αβγά
2 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
½ φλιτζάνι αρακά κατεψυγμένο
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κυβάκια
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
Ζεσταίνεις το βούτυρο. Ρίχνεις το κρεμμύδι στο τηγάνι. Ανακατεύεις με ν ξύλινο κουτάλι και προσθέτεις λίγα λίγα τα λαχανικά. Τα αφήνεις να μαλακώσουν και να σωθούν τα υγρά τους. Χτυπάς τα αβγά σε ένα μπολ με νερό και αλατοπίπερο. Ρίχνεις το μείγμα στα λαχανικά και αφήνεις την ομελέτα να ψηθεί από την μία πλευρά για 3’-4’. Γυρίζεις την ομελέτα με τη βοήθεια ενός πιάτου, τη διπλώνεις μέσα στο τηγάνι και την ψήνεις και από την άλλη πλευρά.
Σημείωση: Μια ωραία παραλλαγή της ομελέτας αυτής είναι η ομελέτα με τυρί φέτα ή κάποιο κίτρινο τυρί με μειωμένα λιπαρά. Προσθέτεις το τυρί πάνω στη μισή ομελέτα και γυρίζεις την άλλη μισή από πάνω.
Κοτόπουλο Εξοχικό
Συστατικά:
1 κοτόπουλο μεσαίο μέγεθος
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 ντομάτες
1 ποτήρι λευκό κρασί
50 γρ. μαύρες ελιές θρούμπες
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι, πιπέρι & βασιλικό
Οδηγίες:
Κόψτε το κοτόπουλο στα τέσσερα. Σε ένα σκεύος βάλτε το λάδι να κάψει και ροδίστε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σβήστε με το λευκό κρασί, προσθέστε ψιλοκομμένο το σκόρδο, τις ντομάτες που έχετε καθαρίσει από την φλούδα και τα σπόρια, κομμένες σε μικρά κυβάκια, τις ελιές (αφαιρέστε τα κουκούτσια) και μισό κουταλάκι του καφέ ψιλοκομμένο βασιλικό. Αλατοπιπερώστε. Σκεπάστε με το καπάκι του το τηγάνι και αφήστε το φαγητό να σιγοψηθεί. Όταν διαπιστώσετε ότι ψήθηκε ανοίγετε το καπάκι για να ροδίσει.
Οι πατάτες του Μεξικάνου
Συστατικά:
800 γρ. πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές μουστάρδα
1 κουταλάκι πάπρικα
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
χυμός 2 λεμονιών
Οδηγίες:
Kαθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε κυδωνάτες. Tις βράζετε για 10 λεπτά ε αλατισμένο νερό. Τις σουρώνετε και τις βάζετε σε ταψί. Πολτοποιείτε το σκόρδο. Aλείφετε τις πατάτες με το σκόρδο και τη μουστάρδα, τις πασπαλίζετε με την πάπρικα και τις ραντίζετε με το λάδι και το λεμόνι. Τις ψήνετε στο γκριλ για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Το σουφλέ της τεμπέλας
Συστατικά:
Λίγο βούτυρο
15 φέτες ζαμπόν
500gr GOYDA
500gr EDAM
1 ΠΑΚΕΤΟ ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΤΟΣΤ (ΧΩΡΙΣ ΚΟΡΕΣ)
3 ΑΥΓΑ
1 κουτί γάλα εβαπορέ ή φρέσκο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
Οδηγίες:
Βουτυρώνουμε το ταψί για να μην μας κολλήσει. Βάζουμε μία στρώση ψωμί καλύπτοντας όλο το ταψί. Στη συνέχεια πάνω από τη στρώση με το ψωμί κάνουμε μία στρώση από φέτες ζαμπόν και στη συνέχεια μία με τα μισά τυριά. Πάλι ψωμί κατά τον ίδιο τρόπο , ζαμπόν και τυριά. Έπειτα σε ένα μπόλ ρίχνουμε το γάλα, τα τρία αυγά και ένα ποτήρι νερό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί ομοιόμορφα ώστε να πάει παντού. Το βάζουμε στο φούρνο για περίπου μισή ώρα στους 180 βαθμούς (μέχρι να ροδίσει)
Σημείωση: Μπορείτε στο σουφλέ να προσθέσετε πιπεριές ψιλοκομμένες ανάμεσα στις στρώσεις, φέτες μπέικον ή σαλάμι αέρος. Ακόμη λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι μπορεί να δώσει μία διαφορετική πινελιά στο εύκολο γεύμα σας.