Το σπιτάκι μας

 

Εγκυμοσύνη

Εισαγωγή

Μήπως αισθάνεστε έτοιμοι να γίνετε γονείς; Μήπως «προσπαθείτε» αλλά δυστυχώς δεν έφτασε ακόμη η πολυπόθητη εκείνη μέρα που το τεστ εγκυμοσύνης θα χτυπήσει «κόκκινο»;
Σ’ αυτή τη στήλη θα σας ενημερώνουμε για θέματα που αφορούν στην εγκυμοσύνη! Την προετοιμασία, τις εξετάσεις, τους υπέροχους 9 μήνες και κάθε θέμα κρίνουμε ότι θα βρείτε ενδιαφέρον… Ευπρόσδεκτες φυσικά είναι οι ερωτήσεις, υποδείξεις και προτάσεις σας στο info@tospitakimas.gr....

Θεματολογία...

 

Οι γόνιμες μέρες

Η αναζήτηση των γόνιμων ημερών είναι μια αρκετά αγχωτική και όχι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση. Σε έναν τακτικό κύκλο... η ωορρηξία γίνεται περίπου 14-15 μέρες πριν από την εμφάνιση της επόμενης περιόδου. Αν λοιπόν έχετε έναν κύκλο 28 ημερών, η γόνιμη ημέρα είναι η 14η, ενώ αν έχετε κύκλο 34 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 20η. Εκτός από το ημερολόγιο όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλες μεθόδους για να εντοπίσετε τις γόνιμες μέρες σας.
 
 Θερμομέτρηση: Κάθε πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, πάρτε τη θερμοκρασία σας από το στόμα ή τον πρωκτό και σημειώστε την. Στις περισσότερες γυναίκες η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται κατά μερικά δέκατα (γύρω στους 37.2°C) αμέσως μετά την ωορρηξία και παραμένει στο επίπεδο αυτό μέχρι λίγο πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Οι 1-2 μέρες που προηγούνται και έπονται της ημέρας αύξησης της θερμοκρασίας και κυρίως η παραμονή της είναι οι πιο γόνιμες.
 
 Ειδικά στικ: Στο φαρμακείο μπορείτε να αγοράσετε ειδικά στικ μέτρησης της ωχρινοτρόπου ορμόνης που προκαλεί την ωορρηξία. Τα στικ αυτά μοιάζουν με τα τεστ εγκυμοσύνης. Ξεκινήστε τη χρήση τους κοντά στις μέρες που υπολογίζετε πως θα έχετε ωορρηξία. Όταν δείτε το χρώμα να αλλάζει, σημαίνει ότι το ωοθυλάκιο (η μεμβράνη όπου βρίσκεται το ώριμο ωάριο) είναι έτοιμο να σπάσει και να απελευθερώσει το ωάριο.
 
 Παρακολούθηση συμπτωμάτων: Μερικές γυναίκες αντιλαμβάνονται την ημέρα της ωορρηξίας καθώς νιώθουν ελαφρείς πόνους αριστερά ή δεξιά χαμηλά στην κοιλιά, ανάλογα με το αν είναι η αριστερή ή η δεξιά ωοθήκη που απελευθερώνει το ωάριο. Επίσης, περίπου τρεις ημέρες πριν από την ωορρηξία η ποσότητα της τραχηλικής βλέννας αυξάνεται, γίνεται διαυγής, γλιστερή και δείχνει πιο ελαστική.

Υπερηχογράφημα για την Μέτρηση της Αυχενικής Διαφάνειας

Το υπερηχογράφημα στο 1ο τρίμηνο είναι μία δοκιμασία διαλογής για τις επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις όπως είναι η βιοψία τροφοβλάστης ή η αμνιοπαρακέντηση με την έννοια ότι δίνει πληροφορίες στον θεράποντα και στους γονείς για το μέγεθος της πιθανότητας που υπάρχει για να έχει το έμβρυο μία χρωμοσωματική ανωμαλία και να συναποφασίσουν αν θέλουν τις επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις. Σχετικά με τον έλεγχο στο Α' τρίμηνο επισκεφθείτε το καταπληκτικό site www.fetalmedicine.com. Είναι ένα υπέροχο site που δίνει την ευκαιρία στους γονείς να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τις διαγνωστικές εξετάσεις και να συσχετίζουν-ερμηνεύουν και μόνοι τους τα αποτελέσματα αυτών.

Οι απαραίτητες εξετάσεις

Οι εξετάσεις που γίνονται στη διάρκεια της κυήσεως επιτρέπουν στους γονείς να μάθουν εκ των προτέρων αν το μωρό τους πάσχει από γενετικά προβλήματα.
 
 Η αλήθεια είναι πως η εγκυμοσύνη καλό είναι να αρχίζει… πριν από τη σύλληψη!
 
 Όπως ακριβώς περιμένει μια γυναίκα την κατάλληλη στιγμή στη ζωή της για να γευθεί τ δώρο της μητρότητας, έτσι πρέπει να κάνει ό, τι περνάει από το χέρι της για να βεβαιωθεί πως θα είναι πανέτοιμη και υγιής την μεγάλη μέρα.
Με τον γυναικολόγο της θα προγραμματίσει τις απαραίτητες εξετάσεις που θα δείξουν αν η ίδια πάσχει από κάτι το οποίο καλό είναι να αντιμετωπισθεί πριν αρχίσει να γεννιέται μέσα της μια νέα ζωή.
 
 Οι εξετάσεις αυτές είναι το τεστ Παπανικολάου (τεστ Παπ), η καλλιέργεια κολπικού υγρού, το υπερηχογράφημα ελάσσονος πυέλου, η γενική αίματος, η γενική ούρων και εξειδικευμένες εξετάσ αίματος (ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, σίδηρος, σάκχαρο, ουρία, αντισώματα ερυθράς, τοξοπλάσματος, κυτταρομεγαλοϊού, ηπατίτιδας Β και HIV).
 
 Όλες αυτές οι εξετάσεις θα δείξουν λ.χ. αν μια γυναίκα έχει μια κύστη στις ωοθήκες ή μια διόγκωση των σαλπίγγων, τοξόπλασμα ή στίγμα μεσογειακής αναιμίας, παθολογικές καταστάσεις το τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου και, γενικά, προβλήματα τα οποία καλό είναι να θεραπευτούν πριν από την σύλληψη.
 

Καφεΐνη και κίνδυνος αποβολής κατά τη διάρκεια της εγκυμσύνης.

Σύμφωνα με κάποια ημοσιεύματα στο τύπο η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επικίνδυνη και αυξάνει τον κίνδυνο διακοπής της κύησης. Πολλές φορές, η λανθασμένη αξιολόγηση επιστημονικών άρθρων και η ανεπαρκής ανασκόπηση της αντίστοιχης επιστημονικής βιβλιογραφίας, μπορεί  να προκαλέσει στην κοινή γνώμη εσφαλμένες εντυπώσεις και να οδηγήσει σε πανικό χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι γεγονός ότι η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ομαλή εξέλιξη της καθώς και για τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου. Ο ρόλος της καφεΐνης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας εδώ και αρκετά χρόνια και μα δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης σε μέτριες ποσότητες δύναται να βλάψει την πορεία της εγκυμοσύνης. Η καφεΐνη αποτελεί συστατικό του καφέ και διάφορων άλλων ποτών, όπως το τσάι, το κακάο και τα αναψυκτικά. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει 85mg καφεΐνης, ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει περίπου 70mg καφεΐνης, ένα κομμάτι σοκολάτας 50 γραμμαρίων περιέχει έως 25mg ενώ ένα ποτήρι αναψυκτικού τύπου cola περιέχει 30mg καφεΐνης.
 
Διαιτητικές συστάσεις αναφοράς αναφέρουν ότι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και επιθυμούν να μείνουν έγκυες μπορούν να προσλαμβάνουν έως και 300mg καφεΐνης καθημερινά, ενώ οι συστάσεις για τους ενήλικες είναι 400-500mg ημερησίως (American Journal of Obstetrics and Gynecology, January 2008). Aναφέρεται επίσης ότι αυξημένος είναι ο κίνδυνος για διακοπή τη κύησης (κατά 25%) υπάρχει όταν η πρόσληψη καφεΐνης ξεπερνά τα 200mg ημερησίως. Ωστόσο, η μέθοδος εκτίμησης της πρόσληψης καφεΐνης βασίστηκε στις δηλώσεις των γυναικών και όχι στην καταγραφή τους, μέθοδος η οποία συνήθως είναι ανακριβής. Επίσης, αμφισβητείται και η επιλογή του δείγματος των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, καθώς συγκέντρωναν και άλλους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με διακοπή της κύησης. Επιπλέον, ο κίνδυνος αποβολής σε γυναίκες που κατανάλωναν μηδενικές ποσότητες και ποσότητες έως 200mg ημερησίως, ήταν αρκετά παρόμοιος (12% και 15% αντίστοιχα), γεγονός που υποδεικνύει ότι ο ρόλος της καφεΐνης δεν είναι ο κύριος λόγος για τη διακοπή της κύησης. Συνεπώς, με την έρευνα αυτή δεν υποδεικνύεται σχέση επίδρασης-αποτελέσματος (πρόσληψη καφεΐνης και διακοπή της κύησης).
 
Για πρακτικούς λόγους αναφέρουμε επίσης ότι τα 200mg καφεΐνης αντιστοιχούν σε περίπου 2 ½ φλιτζάνια καφέ ημερησίως ή σε 3 φλιτζάνια τσαγιού ή σε 5 κουτάκια αναψυκτικού τύπου cola ημερησίως.
 
Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι φορείς που ασχολούνται με την ασφάλεια των τροφίμων –συμπεριλαμβανομένου και του FDA (Food and Drug Administration), θεωρούν την καφεΐνη ως μία απόλυτα ασφαλή ουσία, η οποία μπορεί να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας όλων, αλλά και μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη, πρέπει να τονίσουμε ότι η καφεΐνη καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια και αποτελεί μία από τις πλέον διεξοδικά μελετημένες ουσίες που έχουν παρουσία στη διατροφή μας. Τέλος, τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, όπως και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα και ποτά, θα πρέπει να καταναλώνονται πάντα με μέτρο και σύνεση.

Εγκυμοσύνη: Όλα όσα Πρέπει να γνωρίζετε για τους 9 μήνες δημιουργίας!

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο, κατά την διάρκεια της οποίας, η θρεπτική κατάσταση της μητέρας αποτελεί το κλειδί για την υγεία τόσο του νεογνού όσο και της ίδιας. Οι βασικότεροι παράγοντες που καθορίζουν την καλή θρεπτική κατάσταση της μητέρας είναι: η ομαλή αύξηση βάρους, η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων και θρεπτικών συστατικών, η χρήση των κατάλληλων συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων και η αποφυγή του αλκοόλ, του καπνίσματος και άλλων βλαπτικών παραγόντων.
 
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ο μεταβολισμός της μητέρας παρουσιάζει δραματικές μεταβολές, λόγω αλλαγών σε ορισμένες βασικές αναπαραγωγικές ορμόνες όπως είναι η γοναδοτροπίνη, η γαλακτογονίνη, η προγεστερόνη, η ιστραδιόλη, η ιστρόνη, η ιστριόλη, η προλακτίνη και η επινεφρίνη. Το ορμονικό περιβάλλον κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μέγιστης σημασίας για την φυσιολογική ροή των θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο. Η απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου αυξάνονται κατά την κυοφορία. Ο όγκος του αίματος αυξάνεται φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη, κυρίως λόγω της αύξησης του όγκου του πλάσματος κατά 35-40%. Επίσης, μεγάλες αλλαγές συντελούνται στην νεφρική λειτουργία που σχετίζονται με αξιοσημείωτες μεταβολές στην έκκριση γλυκόζης, αμινοξέων και υδατοδιαλυτών βιταμινών. Οι συστάσεις για την αύξηση βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είναι εξατομικευμένες, σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη (ΒΜΙ = βάρος/ύψος2).
 
Ανάλογα με τον τύπο, την συχνότητα, την διάρκεια και την ένταση της, η άσκηση είναι δυνατόν να έχει ευεργετικές επιδράσεις για την μητέρα και το έμβρυο. Οι γυναίκες που δεν έχουν επιπλοκές κατά την κύηση, μπορούν να εκτελούν τακτική μέτριας έντασης άσκηση, ανάλογα με τις οδηγίες του γυναικολόγου. Δραστηριότητες ασφαλείς σε μέτρια ένταση είναι το περπάτημα, η κολύμβηση, το τρέξιμο και η αεροβική. Δραστηριότητες αντίθετα που δεν είναι γενικά ασφαλείς είναι τα παιχνίδια με μπάλα, η άρση βαρών, οι καταδύσεις, οι πολεμικές τέχνες και η αναερόβια άσκηση.
 
Οι επιπρόσθετες ενεργειακές απαιτήσεις για την έγκυο αφορούν βασικά το 2ο και το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ανέρχονται περίπου στις 300 Kcal/ημέρα. Ωστόσο, ο τελικός καθορισμός τους σχετίζεται άμεσα μ τον προγεννητικό ΒΜΙ της μητέρας, τον ρυθμό αύξησης βάρους της και την φυσιολογική όρεξη της.
 
Τα δημητριακά, τα φυλλώδη λαχανικά και τα φρούτα, θα πρέπει να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση, ώστε να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες και να παρέχουν τις απαραίτητες φυτικές ίνες. Το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, είναι εξέχουσες πηγές πρωτεϊνών, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Απαραίτητη είναι επίσης η κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο και αυτό συνεπάγεται την ανάγκη για επαρκή κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι και τυριά) ή τροφών εμπλουτισμένων σε ασβέστιο. Οι έγκυες χρειάζονται τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερού καθημερινά, προκειμένου να έχει το σώμα τους την σωστή ενυδάτωση. Γυναίκες που αποκλείουν από την διατροφή τους ορισμένες τροφές ή τροφικές ομάδες (πχ. φυτοφάγοι, με δυσανεξία στην λακτόζη κλπ.), θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμβουλευτούν διαιτολόγο, προκειμένου να κάνει την θρεπτική τους αξιολόγηση και να τους συμβουλεύσει για υποκατάστατες τροφές αυτών που στερούνται.
 
Η κατανάλωση τεχνιτών γλυκαντικών ουσιών αντί της ζάχαρης στις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες, δεν είναι απαγορευτική στην εγκυμοσύνη, αλλά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Η ζαχαρίνη διαπερνά τον πλακούντα και εντοπίζεται στους ιστούς του εμβρύου και για τον λόγο αυτό, η χρήση της θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Η ασφαλής χρήση της ακεσουλφάμης-Κ έχει διαπιστωθεί από μελέτες σε πειραματόζωα. Η πρόσληψη ασπαρτάμης επίσης κρίνεται ασφαλής, αλλά προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τις γυναίκες που πάσχουν από φαινυλκετονουρία.
  
Οι έγκυες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετισθεί με ελλιπή ανάπτυξη, διανοητική καθυστέρηση, δυσκολίες εκμάθησης και σοβαρά ανατομικά προβλήματα στο βρέφος.
 
Η ναυτία και ο εμετός είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα τς εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος αυτών των ενοχλήσεων στην έγκυο εξαρτάται από την δριμύτητα των συμπτωμάτων. Οι ήπιες περιπτώσεις συνήθως ανακουφίζονται εάν η έγκυος υιοθετήσει ελαφριά και τακτικά γεύματα, αποφεύγει τις δυσάρεστες οσμές, καταναλώνει αρκετά υγρά και αναπνέει φρέσκο καθαρ αέρα.
 
Η δυσκοιλιότητα είναι δυνατόν να εμφανιστεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε εξαιτίας της πρόσληψης συμπληρωμάτων σιδήρου, είτε λόγω των φυσιολογικών πεπτικών μεταβολών στο διάστημα αυτό. Για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, η έγκυος θα πρέπει να συμπεριλάβει στην διατροφή της τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και φρούτα), να αυξήσει την κατανάλωση υγρών και εάν είναι δυνατόν, να αυξήσει κάπως την δραστηριότητά της.
 
Ο διαβήτης κυήσεως αποτελεί μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που παρουσιάζεται συνήθως μετά την 24η εβδομάδα, σε ποσοστό περίπου 7% όλων των κυήσεων. Μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει ότι, τα παιδιά γυναικών που εμφάνισαν διαβήτη κυήσεως, έχουν αξημένη ατηριακή πίεση κατά την αιδική λικία. Ο διαήτς κυήσεως δυσκολεύει συχνά τον τοκετό και αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής τομής.
 
Η υπέρταση εγκυμοσύνης εμφανίζεται σε ποσοστό 10% των εγκύων. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση υπέρτασης κυήσεως είναι η χρόνια υπέρταση, το ιστορικό προ-εκλαμψίας σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, μικρή (<20 ετών) ή μεγάλη (>40 ετών) ηλικία της εγκύου, η παχυσαρκία και κάποιοι γενετικοί παράγοντες. Καμία θεραπευτική αγωγή δεν έχει αποδειχθεί πλήρως αποτελεσματική για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της προ-εκλαμψίας.
 
Άλλες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι συμπληρώματα των βιταμινών C και E, μειώνουν τον κίνδυνο προ-εκλαμψίας. Άλλες διαιτητικές παρεμβάσεις όπως ο περιορισμός του αλατιού, η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου και ψευδαργύρου και η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι βοηθούν.
 
Λόγω της ευαισθησίας που έχουν οι έγκυες αν εκτεθούν στους παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να περιέχονται σε κάποια τρόφιμα για παράδειγμα όπως Salmonella, δεν θα πρέπει να καταναλώνουν μη-παστεριωμένους χυμούς, ωμά βλαστάρια ή μη-παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Θα πρέπει επίσης να μην τρώνε ωμά ή μισοψημένα κρέατα, αλλαντικά, πουλερικά, ψάρια και οστρακοειδή.  

Διαβήτης

Περίπου το 50% των εγκύων παρουσιάζουν αυξημένο ζάχαρο στα ούρα τους κάποια στιγμή, λόγω του ότι οι ορμόνες με... αντιινσουλινική δράση είναι αυξημένες αυτή την περίοδο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πάσχουν από τη νόσο.
 Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης παρουσιάζεται σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 3-20% και σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα επιπλοκών στο τρίτο τρίμηνο της κύησης και στον τοκετό τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.
Γι' αυτό και ο διαβητολογικός έλεγχος κατά τον 6ο-7ο μήνα της κύησης είναι απαραίτητος. Σε περίπτωση μικρής ανισορροπίας μια ειδική δίαιτα ίσως να είναι αρκετή, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με ινσουλινοθεραπεία.
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν διαβήτη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σε ένα ποσοστό της τάξης του 50% εκδηλώνουν τη νόσο μέσα σε μια πενταετία
 

Διατροφή για να αυξήσετε την γονιμότητά σας

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τη γονιμότητα; Ερευνητές από Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard λένε πως ναι και προτείνουν μεταξύ άλλων την κατανάλωση παγωτού και τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος προκειμένου να αυξήσετε τη γονιμότητά σας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 18,000 γυναίκες οι οποίες δεν μπορούσαν να κάνουν παιδί και οι περισσοτερες από τις οποίες είχαν προβλήματα ωορρηξίας. Μέσα σε διάστημα 8 χρόνων η πλειοψηφία αυτών των γυναικών έκανε παιδί. Από τη συγκεκριμένη μελέτη τα συμπεράσματα για τη διατροφή που μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα αφορούν κυρίως γυναίκες με προβλήματα ωορρηξίας και όχι γυναίκες με ανατομικά προβλήματα όπως είναι η απόφραξη των ωαγωγών.
 
Πρωτεΐνη
Η αυξημένη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης φαίνεται ότι αυξάνει τα προβλήματα γονιμότητας. Αντίθετα η φυτική πρωτεΐνη ενισχύει την πιθανότητα σύλληψης. Επίσης η ποσότητα της ζωικής πρωτεΐνης όταν είναι αυξημένη αυξάνει το κίνδυνο στειρότητας κατά 39% συγκριτικά με τη χαμηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως η συχνή κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών, αυξάνουν τη πιθανότητα σύλληψης συγκριτικά με τη ζωική πρωτεΐνη. 

Υδατάνθρακες
Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως είναι το ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες και τα ζυμαρικά καθώς και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ωορρηξίας. Η επιλογή ανεπεξέργαστων πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα, ενώ μπορεί να προλαμβάνει την εμφάνιση διαβήτη κύησης.
 
Οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα της ινσουλίνης. Όταν τα επίπεδα ανέβουν πολύ επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή. Με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι η ποσότητα των υδατανθράκων που επηρεάζει τη γονιμότητα, αλλά το είδος. Οι γυναίκες που κατανάλωναν διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες με τις γυναίκες που κατανάλωναν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας. Το γλυκαιμικό φορτίο των υδατανθράκων είναι αυτό που επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Έτσι οι γυναίκες που κατανάλωναν τροφές με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο είχαν 92% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα ωορρηξίας, συγκριτικά με τις γυναίκες που κατανάλωναν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Αυτό σημαίνει ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ενισχύουν τις πιθανότητες προβλημάτων ωορρηξίας ενώ οι ανεπεξέργαστοι τις μειώνουν. Οι πατάτες, τα κρύα δημητριακά πρωινού, το λευκό ρύζι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ωορρηξίας, ενώ το μαύρο ρύζι και τα δημητριακά ολικής άλεσης αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης.
 
Λίπη 
Χρόνια τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν πως το σωματικό λίπος επηρεάζει την αναπαραγωγή.  Οι γυναίκες με πολύ χαμηλό βάρος συχνά έχουν προβλήματα ωορρηξίας και εμμήνου ρύσεως. Από την άλλη γυναίκες με βάρος πολύ πάνω από το φυσιολογικό έχουν προβλήματα σύλληψης που μπορεί να οφείλονται στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στην παρουσία αυξημένων συγκεντρώσεων ανδρικών αναπαραγωγικών ορμονών και στην υπερπαραγωγή λεπτίνης, μιας ορμόνης που διατηρεί στο σώμα τα επίπεδα λίπους.
 
Πως όμως το είδος του προσλαμβανόμενου λίπους επηρεάζει τη γονιμότητα;
Στη συγκεκριμένη έρευνα φαίνεται πως τα τρανς λιπαρά οξέα αύξησαν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ωορρηξίας. Η αυξημένη κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων γίνεται σε βάρος άλλων πολύτιμων λιπαρών οξέων, όπως είναι τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Η ποσότητα αυτών των λιπαρών οξέων που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα είναι περίπου 4g την ημέρα που αντιστοιχούν σε μια μεσαία μερίδα πατάτες τηγανιτές σε fast food ή 1 ντόνατ.
 
Τα τρανς λιπαρά οξέα φαίνεται πως ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν τη λειτουργία κάποιων κυττάρων, επιδρούν στη διαδικασία της φλεγμονής και γενικότερα επηρεάζουν τη λειτουργία των κυττάρων. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύουν τη γονιμότητα, αφού αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνουν τη διαδικασία της φλεγμονής.
 
Γάλα και Παγωτό
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι, ακόμα και το παγωτό προσφέρουν κάποια προστασία από τα προβλήματα ωορρηξίας, ενώ τα άπαχα ή μερικώς αποβουτυρωμένα κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Η απομάκρυνση του λίπους από τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του φύλλου που περιέχουν, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά την ωορρηξία και τη σύλληψη. Επίσης η προσθήκη πρωτεϊνών στα άπαχα και μερικώς αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά για να έχουν κρεμώδη υφή εντείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. 
 
Το τρόφιμο που φάνηκε να έχει τη μεγαλύτερη θετική δράση στη γονιμότητα ήταν με διαφορά το πλήρες γάλα, ενώ ακολουθεί το παγωτό. Από την άλλη το σορμπέ και το παγωμένο γιαούρτι, καθώς και το άπαχο γιαούρτι αποτελούν τις τροφές με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να δημιουργήσουν προβλήματα στην ωορρηξία. Όσα περισσότερα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνονται στη διατροφή μιας γυναίκας, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη σύλληψη.
 
Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη γενική στροφή προς τα άπαχα ή μερικώς αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα για καλή υγεία. Όμως οι ερευνητές τονίζουν πως δε χρειάζεται να εγκαταλείψουμε εντελώς τα άπαχα γαλακτοκομικά, αλλά να στραφούμε προς τα πλήρη γαλακτοκομικά και το παγωτό κατά τη διάρκεια των προσπαθειών σύλληψης και να το αντιμετωπίσουε ως είδος θεραπευτικής αγωγής.
 
Ο ρόλος του Σωματικού Βάρους
Το αυξημένο ή το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος επηρεάζει το φυσιολογικό κύκλο και δημιουργεί προβλήματα ή ακόμα και διακόπτει την ωορξα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη το ιδανικό εύρος του ΔΜΣ είναι μεταξύ 20-24, με ιδανικό το 21. Τιμές μεγαλύτερες του 24 ή μικρότερες του 21 με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ωορρηξίας. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι οι γυναίκες με αυξημένο ή πολύ χαμηλό βάρος δεν μπορούν να συλλάβουν ή ότι χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Το υγιές σωματικό βάρος βοηθά σε μια φυσιολογική ωορρηξία και αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
 
Από την άλλη και οι άνδρες με αυξημένο σωματικό βάρος αντιμετπίζουν χαμηλά επίπεδ τεστοστρόνης ε αποτέλεσα να ου προβλήματα γονιμότητας.
 
Η σημασία της Σωματικής Άσκησης
Με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη φαίνεται πως και η άσκηση βοηθά τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ωορρηξίας. Ο στόχος είναι 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες μέρες την εβδομάδα. Η καλύτερη άσκηση είναι ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης, ενδυνάμωσης, διατάσεις και οι καθημερινές δραστηριότητες. Ο συνδυασμός αυτός διατηρεί ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, προστατεύει από την υψηλή ινσουλίνη και σάκχαρο και διατηρεί τους μύες ενεργούς και υγιείς, ενώ βοηθά τη γονιμότητα.
 
Πέρα από τη συγκεκριμένη μελέτη οι γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν πρέπει να φροντίζουν να συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους σίδηρο, ω-3 λιπαρά οξέα που θα τα βρουν στα ψάρια και τα ιχθυέλαια, ασβέστιο και αρκετά φρούτα και λαχανικά για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
 
Καφεΐνη
Η κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών τύπου cola, τσαγιού και σοκολάτας επηρεάζει τόσο τη γυναικεία όσο και την ανδρική γονιμότητα. Ως γενικό κανόνα οι γυναίκες και άνδρες που θέλουν να κάνουν παιδί δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 300mg καφεΐνης την ημέρα που ισοδυναμεί με 3 φλιτζάνια καφέ.
 
Υποψήφιοι Μπαμπάδες
Η διατροφή έχει άμεση δράση με την ικανότητα του σπέρματος. Οι έρευνες δείχνουν πως η φτωχή διατροφή και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος και να δυσκολέψει τη διαδικασία της σύλληψης. Και βέβαια η διαδικασία της σύλληψης είναι τόσο ανδρική όσο και γυναικεία υπόθεση (πάνω από το 40% των προβλημάτων γονιμότητας οφείλεται στους άντρες). Έρευνες δείχνουν πως οι μπαμπάδες που πίνουν 2 αλκοολούχα ποτά την ημέρα, ένα μήνα πριν τη σύλληψη, γεννούν μωρά που ζυγίζουν 185gr λιγότερο από τα άλλα μωρά. Το χαμηλό βάρος γέννησης είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τη σωματική υγεία του μωρού στη μετέπειτα ζωή του.
 
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε:
 
Τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Αυτές οι τροφές συμβάλουν στην πρόληψη ανωμαλιών σπέρματος και αυξάνουν την κινητικότητα του. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι περιέχει 124mg βιταμίνης C. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 90mg την ημέρα, ενώ αν είστε καπνιστής τα 125mg.
Καταναλώνετε αρκετό Ψευδάργυρο. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως οι ανεπάρκειες ψευδαργύρου ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα μειώνουν τον όγκο του σπέρματος και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Για να προσλάβετε 11mg ψευδαργύρου καταναλώνετε οστρακοειδή. 6 στρείδια προσδίδουν 15mg ψευδαργύρου.
Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ. Η έλλειψη φολικού οξέος αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών νευρικού συστήματος και μειώνει τον αριθμό των σπερμάτων. Καταναλώνετε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D. Έρευνες δείχνουν πως η επαρκής πρόσληψη 1000mg ασβεστίου και 10μg βιταμίνης D ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Παρόλο που η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται γενικά ασφαλής, η καθημερινή κατανάλωση μπύρας, κρασιού και άλλων αλκοολούχων ποτών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να αυξήσει τον αριθμό των μη φυσιολογικών.
 
 

 

(docbodyend)