Το σπιτάκι μας

 

Γνωρίζατε ότι:

 

Σας δίνουμε το βήμα να «μας τα πείτε», αδράξτε την ευκαιρία και μοιραστείτε τις πολύτιμες γνώσεις σας!!!

Είστε ειδικός και θέλετε να μοιραστείτε τις γνώσεις σας με μεγάλους και παιδιά; Το σπιτάκι μας σας δίνει τη δυνατότητα να γράψετε γι’ αυτά που γνωρίζετε!!! Δείτε τους όρους Δημοσίευσης και αν τους αποδέχεστε στείλτε το κείμενό σας με τα πλήρη στοιχεία σας και εμείς θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το ταχύτερο δυνατό.

Όπως έχετε ήδη διαπιστώσει τα άρθρα στο site μας αφορούν στο παιδί, την οικογένεια, το περιβάλλον, τα καθημερινά προβλήματα και το σπίτι. Σκοπός μας να καλύψουμε όλο και περισσότερα θέματα. Αν μάλιστα το θέμα σας είναι ενδιαφέρον και το υλικό αρκετό, μπορεί να δημιουργηθεί και μια νέα κατηγορία προκειμένου να ενημερωθούν οι επισκέπτες του site μας. Όλο το υλικό που θα παρουσιαστεί στο tospitakimas θα συνοδεύεται από το ονοματεπώνυμο του δημιουργού. Ωστόσο, διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε κείμενα ή φωτογραφίες ή οποιοδήποτε άλλο υλικό αν το θεωρήσουμε προσβλητικό ή και ακατάλληλο για τα παιδιά και τους μεγάλους αναγνώστες μας.

Όροι δημοσίευσης

Η αποστολή του υλικού δηλώνει και την παραχώρηση άδειας χρήσης και δημοσίευσης προς το tospitakimas. Το υλικό δεν θα επιστρέφεται αλλά θα παραμένει στο αρχείο μας. Το υλικό θα παρουσιάζεται προσαρμοσμένο στη δομή και την αισθητική του site χωρίς φυσικά να αλλοιώνεται (Για παράδειγμα μπορεί να αλλαχθεί το μέγεθος των γραμμάτων και η γραμματοσειρά για τα κείμενα ή να προσαρμοσθεί το μέγεθος μιας φωτογραφίας έτσι ώστε να ακολουθεί τα πρότυπά μας). Αν είστε λοιπόν γονείς, εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί, γιατροί, μηχανικοί....ή αν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχετίζεστε με το παιδί, την οικογένεια και το σπίτι, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πιθανή πληροφορία ή διευκρίνιση στο info@tospitakimas.gr

 

Οι Βανδαλισμοί στα Νάματα της Θρησκείας - Ιστορίας και Παιδείας μας !


Οι Βανδαλισμοί στα Νάματα της Θρησκείας - Ιστορίας και Παιδείας μας !

Γράφει ο κ. Σηφάκης Κων/νος
τ. Δ/ντής Υπουργ. Παιδείας
 

Τον τελευταίο καιρό στη Χώρα μας, παρά τις δεινές οικονομικές συγκυρίες που τη διατρέχει, έχουμε και το άλλο δυσάρεστο γεγονός αλλοίωσης της Ιστορίας μας, της Θρησκείας μας, μα κυρίως της Παιδείας μας!

Δεν θα αναφερθούμε σε ονόματα, όλοι μας λίγο πολύ τα γνωρίζουμε, όπου επιθυμούν - κατά ανεξήγητο τρόπο - αλλοίωση των πιο πάνω αναφερομένων.

Και διερωτάται κάποιος, είναι επιτρεπτό να απεμπολίζουμε πραγματικά περιστατικά της όλης Ιστορικής διαδρομής του Εθνους μας, τα οποία έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα και κοσμούν παγκοσμίως το Γένος μας;

Είναι δυνατόν, να θέλουμε να καταργήσουμε τα Θρησκευτικά μας Πιστεύω, με το έτσι θέλω κάποιων νεομοδίτικων συνανθρώπων μας;

Είναι δυνατόν, να αλλοιώσουμε τη μάθηση των παιδιών μας, των γόνων μας, καταργώντας αυτά που μας παρέδωσαν με τη σοφία τους οι πρόγονοί μας, και διέδωσαν πρώτοι ανά την υφήλιο, ό,τι καλό και αγαθό σε πλείστους όσους τομείς, της Φιλοσοφίας, του Δικαίου, των Μαθηματικών, της Ιατρικής, ως και άλλων πρωτοποριακών Επιστημών; Έλεος!

Η Ευγνωμοσύνη, σε ό,τι καλό σου έχουν προσφέρει οι πρόγονοί σου, είναι αναμφίβολα αυτό το ζωήρρυτο συναίσθημα ελπίδας που διακατέχει όλους μας, για ένα καλύτερο μέλλον.

Ας μη μας διαφεύγει, ότι κανένα πράγμα στο κόσμο δεν είναι ωραιότερο από το φως της αλήθειας στην κοιτίδα Πολιτισμού κάθε Έθνους.

Η λησμονιά κάθε Θρησκείας, οδηγεί στην απεμπόληση των ενάρετων καθηκόντων του ανθρώπου, και το άτομο χωρίς διδαχή της Θρησκείας του, είναι σαν τον ίππο που δεν έχει χαλινόν!

Η Ιστορία κάθε Έθνους, είναι ο φάρος που φωτίζει τα κύματα του χρόνου, και το ανθρώπινο γένος.

Ας μη μας διαφεύγει επίσης, πως η καλλιέργεια του νου μέσα από την Παιδεία και τη Μάθηση, η οποία προέρχεται από αυτή είναι τόσο αναγκαία για τον άνθρωπο, όσον η καθημερινή τροφή του ιδίου για τη επιβίωσή του επάνω στη γη.

Ας έχουμε πάντα υπόψη μας, πως η Παιδεία αποτελεί καταφύγιο για τους δυστυχισμένους, ενώ παράλληλα αποτελεί σωφροσύνη και στολίδι για αυτούς που καταφεύγουν σε αυτήν.

Ο σημερινός κόσμος - ας μου επιτραπεί να αναφέρω - δύναται και μπορεί να σωθεί από την ορθή και σωστή διδασκαλία των παιδιών μας, σε όλες τις φάσεις εκπαίδευσής των, αρχής γενομένης από το Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο - Ανωτέρα και Ανωτάτη βαθμίδα μόρφωσής των.

Η ημιμάθεια στην Παιδεία, τυγχάνει μέγιστο σφάλμα!

Τα σωστά εκπαιδευμένα άτομα εκμηδενίζουν κατά μεγάλο μέρος, την πλάνη επιλογής των, ανάμεσα στο σωστό ή το μεμπτό και λανθασμένο.

Οι φρόνιμοι και λογικοί κάθονται και συζητούν, αλλά δυστυχώς στη σημερινή μας εποχή, οι ανόητοι και μωροί αποφασίζουν!

Τι άλλο να πούμε. - Εχουμε ελπίδα στο Θεό, πως όλα αυτά αισίως και σύντομα θα διορθωθούν.

Ευχή πιστεύω ΟΛΩΝ μας.

ΣΗΦΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Αξίζει να το δεις…

Βαρεθήκατε τις ανούσιες σαπουνόπερες και τα προσβλητικά για την νοημοσύνη σας reality; Μήπως αισθάνεστε ότι τα τηλεοπτικά «κανάλια» σας αντιμετωπίζουν ως ανόητα όντα και το μόνο που επιζητούν είναι να σας «πασάρουν» ότι πιο ευτελές διαθέτουν; «Το σπιτάκι μας» ξεχώρισε κάποιες εκπομπές που αξίζει κανείς να δει…. Αξίζει να θυσιάσει πολύτιμο χρόνο να τις απολαύσει… αξίζει να προβληματιστεί… αξίζει να ονειρευτεί… να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στη ζωή του ακόμη και τώρα που κάποιοι προσπαθούν να μας εμποδίσουν να ονειρευόμαστε….

 

Ξεκινάμε λοιπόν:

"Αυτοί που πήραν τα βουνά" κάθε Σάββατο στις 2.45μ.μ από την ΕΤ1 και σε επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 6 μ.μ.. Είναι πραγματικά μία εκπομπή που αξίζει τα συγχαρητήριά μας. Στόχος της να δείξει τη ζωή των ανθρώπων εκείνων που ενώ έζησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο, αποφάσισαν να αποκεντρωθούν και να αλλάξουν εντελώς το «μοντέλο» της ζωής και της εργασίας τους, μόνοι ή με την οικογένεια τους,  τον σύντροφο, ή με φίλους. Η αγαπημένη φαντασίωση όλων μας λίγο πολύ κάθε φορά που επιστρέφουμε από ένα  Σαββατοκύριακο «απόδρασης» στην εξοχή, η μετά τη «δύσκολη» επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές στην καθημερινότητα της μεγάλης πόλης… για κάποιους έγινε πράξη… και στις περισσότερες περιπτώσεις μόνιμη απόφαση ζωής… Υπάρχουν κάποιοι ανάμεσά μας που είχαν «τα κότσια» να πουν «φτάνει» στους εξαντλητικούς ρυθμούς της πόλης, στις ολοένα και αυξανόμενες τσιμεντένιες κατασκευές, στο πράσινο που πριορίζεται σε ένα κιτρινισμένο-άρρωστο πεύκο, στον ελεύθερο χρόνο που φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός…

και πολλά πολλά άλλα στο youtube

 

"Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" και Στέλιος Κούλογλου… Τα λόγια είναι περιττά… Κάθε εκπομπή και μάθημα ζωής… κάθε λέξη της εκπομπής τόσο μελετημένη, τόσο ουσιαστική… Είναι μια ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, Τετάρτη, στις 23:00, στη ΝΕΤ, η οποία παρουσιάζει μία σειρά ντοκιμαντέρ πάνω σε διεθνή και ελληνικά θέματα. Τα ντοκιμαντέρ εξετάζουν ιστορικά και σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, εστιάζοντας κυρίως στις εμπειρίες των πρωταγωνιστών τους αλλά και των απλών ανθρώπων. Στο rfw μπορίτε να μάεε περισσότερα για την εκπομπή, τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε… και την άλλη προικισμένη Ελλάδα που υπάρχει αλλά δυστυχώς σκοπίμως δεν προβάλλεται…

 

"Κυριακή στο χωριό" στην ΕΤ3…. Ναι ξέρω θα μου πείτε "πολύ γλέντι αυτή η εκπομπή… πολύ κέφι… πολύ χορός… πολύ φαί" και θα σας απαντήσω "Αυτή είναι η Ελλάδα μας"! Αυτή είναι η Ελλάδα που αγαπάμε εμείς αλλά και οι φίλοι μας ξένοι (γιατί ευτυχώς έχουμε πολλούς και από αυτούς). Κυριακή στο χωριό Έχουμε να καμαρώνουμε για πολλά πράγματα- όσο και αν φαίνεται παράλογο να μιλάμε για καμάρι τέτοιες δύσκολες μέρες- μεταξύ αυτών τα υπέροχα χωριά μας, η συγκλονιστικά όμορφη φύση μας, η θάλασσα, τα βουνά, τα ποτάμια, οι ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι, η ξεχωριστή κουζίνα μας που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Μπορεί να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας, να μειώνουμε μόνοι μας την αξία αυτής της χώρας, αλλά είναι τόσο πολλά αυτά για τα οποία μπορούμε να καμαρώνουμε που ακόμη και σε αυτή τη σημερινή «κατάντια» αποτελούμε την μοναδική αγάπη πολλών». Η τηλεοπτική λοιπόν αυτή εκπομπή που επισκέπτεται το χωριό, την ελληνική ύπαιθρο, στήνει γλέντι, δίνει βήμα και λόγο σε απλούς, λαϊκούς ανθρώπους, προβάλλει παραδοσιακά ήθη και έθιμα, παραδοσιακές τέχνες (υφαντουργία, τυροκομία, υφαντουργία, κεντητική, αργυροχοΐα, χρυσοχοΐα, μελισσοκομία, ξυλογλυπτική, αγιογραφία, κεραμική...) "δείχνει" το δρόμο που μπορεί να οδηγήσει τους σε "μεγαλουργήματα"….

 

"Εξάντας" του Γιώργου Αυγερόπουλου exandas documentaries Εξάντας_logoΕίναι περιττό ίσως να μιλήσουμε για την υπέροχη αυτή εκπομπή… Τετάρτη στις 22.00 στη ΝΕΤ. Για 11η συνεχή χρονιά, η διεθνώς διακεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ "Εξάντας" του Γιώργου Αυγερόπουλου, Γιώργος Αυγερόπουλος βραβείοπαρουσιάζει θέματα που αφορούν όλους τους σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες του σύγχρονου «παγκοσμιοποιημένου» κόσμου. Από το Τόκυο στην Αργεντινή, από το Αφγανιστάν στην Κολομβία, από τη Νότιο Αφρική στο Ιράκ και από την Τσετσενία ως την Αϊτή, η κατανόηση του «άλλου», του «ξένου» και του «μακρινού», αποτελεί για τον Εξάντα το κλειδί για την κατανόηση του «δικού μας», του ελληνικού, του κοντινού και εφήμερου.

 

"Food and the City" Κυριακή στις 18.00 στο Mega. Ο βραβευμένος σεφ Βασίλης Καλλίδης μας προσφέρει απολαυστικές γαστρονομικές περιπλανήσεις στις γειτονιές της Αθήνας, τα προάστια ή ακόμα και πιο μακρινούς προορισμούς, πόλεις, που οι σύγχρονες οδικές αρτηρίες μεταμόρφωσαν σε γειτονιές, σχεδόν της διπλανής πόρτας. Με αφετηρία και αφορμή ένα μπακάλικο με σπάνια τυριά, ένα ιδιαίτερο χασάπικο, μια ταβέρνα ή ένα ζαχαροπλαστείο, o Βασίλης Καλλίδης μαγειρεύει εμπνευσμένος από τη φυσιογνωμία της κάθε περιοχής. Η κάμερα ξετρυπώνει εικόνες που κρύβονται πίσω από την πρώτη εντύπωση, ανακαλύπτει πως αυτή η πόλη παραμένει ωραία, συγκινητική, ανθρώπινη και... νόστιμη αν μπεις στον κόπο να δεις τι υπάρχει πέρα από το τσιμέντο και τις πολυκατοικίες! Μικρές ιστορίες, αστικοί μύθοι, μνήμες και ανέκδοτα «μαγειρεύονται» μαζί με συνταγές που αποκαλύπτουν το ιδιαίτερο και, πολλές φορές, πολυεθνικό προφίλ κάθε γειτονιάς. Food and the City

 

"Γυρίσματα" κάθε Κυριακή στις 13:00 στό ΣΚΑΙ. Στη δεύτερη τηλεοπτική χρονιά τα «Γυρίσματα» συνεχίζουν να διανύουν χιλιόμετρα εξερευνώντας την  Ελλάδα της απαράμιλλης ομορφιάς, της δημιουργίας, της πρωτοτυπίας. ΓυρίσματαΘα επισκεφθούν νέους τόπους και θα ανακαλύψουν ξανά ορισμένους. Θα γνωρίσουν τους ανθρώπους και κυρίως τα έργα τους, διαδίδοντας τις νέες ιδέες και τις καλύτερες πρακτικές. «Γυρίσματα» στην Ιστορία και την παράδοση, σ' αυτό που αλλάζει και σ' αυτό που δεν πρέπει να αλλάξει. Πρωταγωνιστές παραμένουν όσοι επιμένουν να βλέπουν τον τόπο τους όπως θα ήθελαν να είναι και όπως θέλουν να τον φτιάξουν. Εκεί που ζουν οι άνθρωποι, εκεί που γράφτηκε Ιστορία κι εκεί που γεννιέται το νέο. girismata

 

"How do I look?" στον ΣΚΑΪ καθημερινά στις  14:00. Δύσκολη δυστυχώς για τους περισσότερους από εμάς η ώρα προβολής της συγκεκριμένης εκπομπής. How do i lookΑν είστε από τις τυχερές που δεν εργάζονται ή τουλάχιστον βρίσκονται στο σπίτι στις 14:00 αξίζει να δείτε και αυτήν την εκπομπή. Σε κάθε επεισόδιο της σειράς μία γυναίκα μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο και αντί για πλαστική χειρουργική και δίαιτες, μαθαίνει με τους συμβούλους της εκπομπής πώς να αποκτά αυτοπεποίθηση σε σχέση με το σώμα της, αλλά και μυστικά και συμβουλές από το χώρο της ομορφιάς και της μόδας. Μία...αποκαλυπτική σειρά για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και διαστάσεων… Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν μαθαίναμε να εκτιμούμε περισσότερο αυτό που είμαστε!!! How do i look

 

"Μένουμε Ελλάδα", καθημερινά, 13.00-15.00 από τη συχνότητα της ΝΕΤ. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταξίδια σε όλη την Ελλάδα όλες τις εποχές του χρόνου. Προβάλλονται εικόνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ οι τηλεθεατές έχουν την δυνατότητα να ξεναγούνται σε γνωστούς, αλλά και άγνωστους προορισμούς, με τη βοήθεια τρισδιάστατων δορυφορικών χαρτών στους οποίους απεικονίζεται το ανάγλυφο της γεωμορφίας της χώρας (βουνοκορφές λίμνες, ποτάμια, εθνικοί δρυμοί κ.λ.π.). Μένουμε ΕλλάδαΟ Γιώργος Αμυράς, η Ρένια Τσιτσιμπίκου και οι ρεπόρτερ του Μένουμε Ελλάδα «οργώνουν» τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη. Σημαντικό ρόλο στις ταξιδιωτικές αποδράσεις παίζει το ανθρώπινο στοιχείο. Συναρπαστικές αφηγήσεις, μύθοι και θρύλοι και εμπεριστατωμένες θέσεις από επιστήμονες δίνουν στους τηλεθεατές τη δυνατότητα να έχουν μία πλήρη εικόνα για τους τουριστικούς προορισμούς. Εκ των βασικών στόχων της εκπομπής, είναι η σύνδεση του ελληνικού τουρισμού με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση αλλά και η  καλλιέργεια τουριστικής και περιβαλλοντικής συνείδησης. Μείον της εκπομπής ο χρόνος προβολής της που στερεί στους πρωινά εργαζόμενους να την απολαύσουν…. menoumellada

 

Αν γνωρίζετε και εσείς εκπομπές που «αξίζουν» μέρος του πολύτιμου χρόνου μας θα χαρούμε πολύ να μας ενημερώσετε στο tospitakimas

Η Γιορτή της Μητέρας

Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές στην οποία μας δίνεται η δυνατότητα να ευχαριστήσουμε τον ξεχωριστό αυτόν άνθρωπο που μας έφερε στον κόσμο πλησιάζει… Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου καταφθάνει… και οι  μανούλες όλου του κόσμου περιμένουν-συχνά εναγώνια- ένα λουλουδάκι, μία καρτούλα, ένα φιλί… έτσι απλά σαν ένδειξη αγάπης και εκτίμησης… σαν επιβεβαίωση των κόπων και των θυσιών που έχουν κάνει για τα παιδιά τους. Μανούλες γλυκές ή σοβαρές, μανούλες ευαίσθητες ή σκληρές, μανούλες χαμογελαστές ή σκυθρωπές, μανούλες θύτες ή θύματα…. Μανούλες όλου του κόσμου, ξεχωριστές και ιδιαίτερες…. Μητέρα, μανούλα, μαμά…

Στην Αρχαία Ελλάδα γίνεται η πρωταρχική αναφορά ην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιότητας.

Μία νεότερη εκδοχή δίδεται το 1600 στην Αγγλία με την αποκαλούμενη "Mothering Sunday", την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή  μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσος τιμούσ ταυτόχονα την μητέρα κι την κκλησία.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας από τις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Από τότε στις περισσότερες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, καθιερώθηκε να γιορτάζεται η Γιορτή της Μητέρας τη 2η Κυριακή του Μάη. Έτσι και «Το σπιτάκι μας» αποφάσισε να σας το υπενθυμίσει και μαζί να σας προτείνει ιδέες για όμορφα και ξεχωριστά δώρα για την ξεχωριστή αυτή ύπαρξη!!!

Στη στήλη μας Ιδέες για δώρα μπορείτε να βρείτε χρήσιμες διευθύνσεις για δώρα αξέχαστα για όλα τα βαλάντια…

Κοκτέιλ χημικών

Μήπως σας προβληματίζει το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα μας-φυσικά και παγκοσμίως- λόγω καρκίνου; Μήπως συχνά αισθάνεστε ότι απειλείται η υγεία σας από οτιδήποτε σας περιβάλλει; Λυπούμαστε… αλλά οι φόβοι σας δεν είναι αδικαιολόγητοι! Διαβάστε το ακόλουθο άρθρο και θα καταλάβετε… Μιλήστε στους γνωστούς σας γι’ αυτό, προωθήστε το, ευαισθητοποιηθείτε!!!
 
Το καθημερινό μας κοκτέιλ χημικών     
Ενώ δεν γίνεται αντιληπτό από πολλούς, ο μοντέρνος κόσμος, όπως τον ξέρουμε, απλά, δεν θα μπορούσε να υπάρχει, χωρίς χημικά. Ως αποτέλεσμα, πιθανόν, ερχόμαστε σε επαφή, σήμερα, με όλο και περισσότερες χημικές ουσίες, απ' ό,τι, σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας. Χημικές ουσίες, στα φαγητά, στα ρούχα, στον αέρα, στα κτίρια, στα καλλυντικά, στα οχήματα, στα απορρυπαντικά και στο "φυσικό" περιβάλλον. Κάποια από αυτά τα χημικά συσσωρεύονται, στον οργανισμό μας και στο φυσικό περιβάλλον.
 
Υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης νέων χημικών, αλλά υπάρχουν, ήδη, στην αγορά πάνω από 100.000 χημικά και δε γνωρίζουμε τίποτα, για την επίδραση, που μπορεί να έχουν στην υγεία μας. Για να προσπαθήσει να αξιολογήσει, τουλάχιστον κάποια από αυτά τα χημικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εφαρμόσει μια νέα στρατηγική, που ονομάζεται REACH, για την κατγραή, την αξιολόγηση, την έγκριση και την απαγόρευση των χημικών. Χαιρετίζουμε την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, αλλά νομίζουμε ότι έχει και σοβαρά μειονεκτήματα.
Στο άρθρο αυτό, αναφέρουμε διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης, που συχνά περιέχουν χημικά, που μπορεί να είναι επιβλαβή, για την υγεία μας ή / και για το περιβάλλον. Δε θέλουμε να φοβίσουμε, χωρίς λόγο. Για αρκετά, από τα 100.000 χημικά, που βρίσκονται, ήδη, στην αγορά, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο, για την υγεία μας και το περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε ποια, από αυτά τα 100.000 χημικά, θα μπορούσαν να αποδειχθούν προβληματικά, στο μέλλον, γιατί δεν έχουν αξιολογηθεί, σωστά.
 
Μέχρι, λοιπόν, να μάθουμε περισσότερα, πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετοί και σοβαροί λόγοι να προσπαθήσουμε να ελαττώσουμε την έκθεσή μας, σ' αυτά τα χημικά.
 
Καναπές
Ο καναπές μας μπορεί να περιέχει βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (Β.Ε.Φ.).
 
Φυτά και λουλούδια
Για τα φυτά και τα λουλούδια γλάστρας, χρησιμοποιούμε, συχνά, φυτοφάρμακα. Τα φυτοφάρμακα μπορεί να βλάψουν την υγεία μας και το περιβάλλον. Στα χρυσάνθεμα, π.χ. χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, περισσότερες από 900 φορές το χρόνο. Τα καλλιεργήσιμα εδάφη ψεκάζονται, τουλάχιστον δύο φορές, το χρόνο.
 
Έπιπλα με καπλαμάδες
Η φορμαλδεΰδη μπορεί να βρεθεί, σε έπιπλα, με καπλαμάδες και θεωρείται επικίνδυνη.
 
Τηλεόραση
Τα B.Ε.Φ. προστίθενται, σε πολλές ηλεκτρικές συσκευές, για να αυξηθεί η αντίστασή τους, στην πυρκαγιά. Οι περισσότεροι από εμάς εκτιθέμεθα, σε αυτές τις ουσίες, καθημερινά, όταν καθόμαστε, μπροστά στην τηλεόραση, καθώς τα B.Ε.Φ. μπορεί να διαρρεύσουν και να τα εισπνεύσουμε.
 
Αποσμητικά χώρου
Τα αποσμητικά χώρου περιέχουν αρωματικές ουσίες και μπορεί να περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs). Κάποια αρώματα είναι αλλεργιογόνα. 28 αρώματα, πρόσφατα, απαγορεύτηκαν, από την Επιστημονική Επιτροπή της Ε.Ε., για χρήση, σε καλλυντικά. Η Ε.Ε. δεν έχει, μέχρι τώρα, νομοθετήσει για αυτές τις αρωματικές ουσίες, όταν χρησιμοποιούνται, σε αποσμητικά χώρου. Οι VOCs είναι καταστροφικές και για το περιβάλλον και για την υγεία μας.
 
Κουρτίνες
Τα βαρέα μέταλλα, κάδμιο και χρώμιο, που χρησιμοποιούνται στις βαφές υφασμάτων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των Καταναλωτών. Η νομοθεσία της Ε.Ε. απαγορεύει το κάδμιο, σε αρκετά προϊόντα, αλλά όχι για τη βαφή υφασμάτων.
 
Καταναλωτές,
Ας αγοράσουμε έπιπλα και τηλεοράσεις, που δεν περιέχουν B.Ε.Φ.. Ας πλένουμε τα χέρια μας, προσεχτικά, αφού περιποιηθούμε τα λουλούδια μας. Αν είναι δυνατόν, ας αγοράσουμε οικολογικά φυτά και λουλούδια.
 
Ρολόι - ραδιόφωνο
Το ρολόι-ραδιόφωνο μπορεί να περιέχει βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (Β.Ε.Φ.).
 
Σεντόνια
Στα λινά υφάσματα του κρεβατιού μας - και στα υφάσματα γενικά - ένα "κοκτέιλ" χημικών μπορεί να έχει προστεθεί. Αυτά περιλαμβάνουν φορμαλδεΰδη, ύποπτη, ως καρκινογόνος και αλλεργιογόνος. Τα λινά υφάσματα μπορεί, επίσης, να περιέχουν D.D.T. και παραθείο, δύο φυτοφάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα στην καλλιέργεια του βαμβακιού, στις χώρες του τρίτου κόσμου. Και τα δύο περιλαμβάνονται στη λίστα των Ην. Εθνών, για τα πιο επικίνδυνα χημικά του κόσμου και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, στην Ε.Ε..
 
Στρώμα
Ένα στρώμα και κυρίως με αφρό λατέξ, μπορεί να περιέχει πολλές διαφορετικές χημικές ουσίες. Μπορεί να περιέχει υπολείμματα βουταδιενίου και νιτροζαμινών, που είναι γνωστά ως καρκινογόνα. Η χρήση και των δύο έχει απαγορευτεί, σε άλλα προϊόντα, αλλά όχι στα στρώματα ύπνου. Πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), που μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια, το λαιμό και τα πνευμόνια και να προξενήσουν προβλήματα υγείας, μπορεί να περιέχονται σε στρώματα. Ένα στρώμα, είναι πιθανόν, να περιέχει ένα υψηλό ποσοστό βρωμιούχων επιβραδυντικών φλόγας (Β.Ε.Φ.) αλλά και φορμαλδεΰδη.
 
Βερνίκι νυχιών
Το βερνίκι νυχιών μας μπορεί να περιέχουν φθαλικούς εστέρες. Το dibultylphathalate έχει αποδειχτεί, ότι προκαλεί ενδοκρινολογικά προβλήματα, σε πειραματόζωα και μπορεί να οδηγήσει, σε χαμηλή ικανότητα αναπαραγωγής και να προκαλέσει καρκίνο, στους ανθρώπους.
 
Κραγιόν
Το κραγιόν μας μπορεί να περιέχει BHT (butylated hydroxytoluene), το οποίο χρησιμοποιείται ως συντηρητικό και πρόσθετο στα τρόφιμα και στα καλλυντικά. Είναι επιβλαβής χημική ουσία για το περιβάλλον, τοξική αν φαγωθεί και βιοσυσσωρευτική οπότε διασπάται με πολύ αργό ρυθμό.
 
Καταναλωτές,
Αποφεύγουμε τα βερνίκια νυχιών, με φθαλικούς εστέρες και τα κραγιόν, με BHT. Αγοράζουμε κουρτίνες ή υφάσματα για κουρτίνες, με την eco-label της Ε.Ε.. Ας προσπαθήσουμε να αγοράσουμε ένα στρώμα με eco-label της Ε.Ε… Αν έχουμε μόλις αγοράσει ένα στρώμα, ας φροντίσουμε τον καλό και συχνό αερισμό της κρεβατοκάμαράς μας.
 
Τσάι
Το τσάι μας μπορεί να περιέχει μόλυβδο, ένα από τα βαρέα τοξικά μέταλλα και D.D.T. Το D.D.T. είναι ένα ισχυρά τοξικό φυτοφάρμακο, που συσσωρεύεται στο περιβάλλον και στο σώμα.
 
Πλυντήριο και ψυγείο
Το πλυντήριο και το ψυγείο μας μπορεί να περιέχουν βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (Β.Ε.Φ.). Τα B.Ε.Φ. είναι χημικές ουσίες, επιβραδυντικά ωιάς, πολύ τοξικά, βιοσυσσωρευτικά και διασπώνται, με πολύ αργό ρυθμό. Από τον πολύ μεγάλο αριθμό B.Ε.Φ., που υπάρχουν, σήμερα (περισσότερα από 50), μόνο δύο έχουν αξιολογηθεί και έχει απαγορευτεί η χρήση τους, σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, από το 2006.
 
Εντομοκτόνα
Κάποια εντομοκτόνα μπορεί να περιέχουν 20% lindane. Το lindane είναι τοξικό για το συκώτι, το αίμα και το νευρικό σύστημα.
 
Καθαριστικά όλων των χρήσεων, απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων και πιάτων
Τα "καθαριστικά όλων των χρήσεων" μπορεί να περιέχουν πολλές διαφορετικές χημικές ουσίες, που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, να είναι βακτηριοκτόνες για να σκοτώνουν τα βακτήρια, καθώς και πτητικές, οργανικές ενώσεις (VOCs), που μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια, το λαιμό και τα πνευμόνια και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Η παραγωγή τους και τα απόβλητά τους μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση του περιβάλλοντος. Μπορεί να είναι πολύ τοξικά, για τα ζώα, τα ψάρια και τους ανθρώπους. Οι βαφές και οι χρωστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν, επίσης, αλλεργίες και καρκινογένεση. Όταν πλένυμε τα ρούχα μα ή τα πιάα μας, ρέπει ν γνωρίζουμε τι τα απορρυπαντικά μπορεί να περιέχουν ουσίες, που, ίσως, προκαλέσουν βλάβη, στο δέρμα μας. Τα απορρυπαντικά πλυντηρίου μπορεί, επίσης, να περιέχουν φωσφορικά άλατα, που οδηγούν σε ευτροφισμό. Αυτή είναι μια διαδικασία, κατά την οποία τα φωσφορικά άλατα οδηγούν σε υπέρμετρη ανάπτυξη των φυκιών, σε λίμνες και ποτάμια, με αποτέλεσμα όλη η υπόλοιπη ζωή να πεθαίνει (ψάρια, κ.λπ.).
 
Πετσέτα
Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται, για την αποφυγή του τσαλακώματος, στα υφάσματα και έχει ταξινομηθεί, ως καρκινογόνος, δηλητηριώδης, διαβρωτική και αλλεργιογόνος ουσία, αλλά δεν έχει απαγορευτεί η χρήση της, στην υφαντουργία.
 
Καταναλωτές,
Ας αγοράσουμε τα καθαριστικά κάθε χρήσης, τα απορρυπαντικά πιάτων ή ρούχων, με την Eco-label της Ε.Ε. Ας αποφύγουμε τα εντομοκτόνα. Ας αναζητήσουμε τα μηχανήματα, που φέρουν την eco-label της Ε.Ε., ή που δεν περιέχουν B.Ε.Φ.
 
Οδοντόκρεμα
Η οδοντόκρεμα μπορεί να περιέχει τρικλοζάνη, ένα βακτηριοκτόνο, που χρησιμοποιείται, ευρέως, στις οδοντόκρεμες, στα απορρυπαντικά και στα πλαστικά σκεύη της κουζίνας. Έχει προωθηθεί σε μεγάλο βαθμό ως μέσο καταστροφής μικροβίων. Η ευρεία χρήση της τρικλοζάνης μπορεί να βοηθήσει τα βακτήρια να προσαρμοστούν και να αναπτύξουν αντιστάσεις στα αντιβιοτικά, κάνοντας τα φάρμακα ανίκανα να πολεμήσουν τις βακτηριακές μολύνσεις.
 
Σερβιέτες υγιεινής
Οι κατασκευαστές δεν έχουν καμιά υποχρέωση να ανακοινώνουν τη σύσταση των σερβιετών, καθώς δεν είναι καλλυντικά και, επομένως, η οδηγία της Ε.Ε., για τα καλλυντικά, δεν εφαρμόζεται σε αυτές. Αυτό σημαίνει ότι οι Καταναλωτές δεν έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν τι χημικά περιέχονται στις σερβιέτες που χρησιμοποιούμε.
 
Σαμπουάν, σαπούνι, ενυδατική κρέμα
Η οδοντόκρεμά μας, το σαμπουάν, το σαπούνι ή η ενυδατική κρέμα μπορεί να περιέχουν parabens. Πειράματα, σε ζώα, έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές προκαλούν ελαφρά ενδοκρινολογικά προβλήματα. Τα σαμπουάν, τα σαπούνια και οι ενυδατικές κρέμες μπορεί, επίσης, να περιέχουν αρωματικές ουσίες, κάποιες από τις οποίες είναι αλλεργιογόνες, σε μεγάλο βαθμό. Η Ε.Ε. δεν έχει, μέχρι τώρα, νομοθετήσει, για αυτές τις αρωματικές ουσίες και οι παραγωγοί δεν υποχρεώνονται να διευκρινίζουν ποιες χρησιμοποιούν, ως συστατικά, πράγμα που απαιτείται, από την οδηγία για τα καλλυντικά. Για 28 αρωματικές ουσίες έχει νομοθετηθεί, πρόσφατα, από την Επιστημονική Επιτροπή της Ε.Ε., η χρήση τους, σε καλλυντικά. Ελπίζουμε ότι, στο άμεσο μέλλον, αυτές οι αρωματικές ουσίες θα αναγράφονται, στον κατάλογο συστατικών όλων των προϊόντων.
 
Αποσμητικό
Το αποσμητικό μας μπορεί να περιέχει BHT (butylated hydroxytoluene), το οποίο χρησιμοποιείται, κυρίως, ως συντηρητικό και πρόσθετο, σε τρόφιμα και καλλυντικά. Η Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Δανίας πιστεύει ότι θα έπρεπε να αποσυρθεί, καθώς είναι επιβλαβές, για το περιβάλλον και προκαλεί δηλητηριάσεις, αν καταναλωθεί, σε τρόφιμα.
 
Βαφές μαλλιών
Οι μόνιμες βαφές μαλλιών είναι οι βαφές, που δεν "φεύγουν", μετά από 6-8 λουσίματα. Αν η βαφή μαλλιών περιέχει δύο συστατικά, που πρέπει να αναμιχθούν, τότε, θεωρείται μόνιμη βαφή μαλλιών. Όλες οι μόνιμες βαφές μαλλιών μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες, που δημιουργούν προβλήματα, στην υγεία μας. Η οδηγία, για τα καλλυντικά, διασφαλίζει ότι τα συστατικά στις βαφές μαλλιών, αναγράφονται στην ετικέτα, αλλά παραμένει άγνωστο αν κάποιοι συνδυασμοί αυτών των χημικών θα μπορούσαν να αποτελούν πιθανή αιτία, για αυξημένα ποσοστά καρκίνου.
 
Καταναλωτές,
Ας αποφύγουμε την οδοντόκρεμα με τρικλοζάνη και butylparabens, και τα σαμπουάν, τα σαπούνια ή τις ενυδατικές κρέμες που περιέχουν butylparabens. Ας ελέγχουμε τα συστατικά των προϊόντων, που χρησιμοποιούμε και ας μην αγοράζουμε αυτά, που περιέχουν ουσίες απαγορευμένες, από την Ε.Ε., για τα καλλυντικά.
 
Παιδικοί χώροι
Γραφείο
Η φορμαλδεΰδη μπορεί να βρεθεί, σε έπιπλα και θεωρείται καρκινογενής, δηλητηριώδης, διαβρωτική και αλλεργιογόνος.
 
Πάνες
Οι πάνες του μωρού μας μπορεί να περιέχουν πρόσθετη λοσιόν, άρωμα ή χρωστικές ουσίες. Οι πάνες μπορεί να περιέχουν BHT - butylated hydroxytoluene. Οι ουσίες αυτές δε βρίσκονται, σε μεγάλες ποσότητες και, έτσι, δε θέτουν, σε άμεσο κίνδυνο, την υγεία του μωρού. Αλλά το δέρμα του μωρού εκτίθεται, συνεχώς, σε χημικά.
 
Πλαστικά παιχνίδια
Τα μωρουδιακά και παιδικά παιχνίδια μπορεί να είναι από PVC. Το PVC περιέχει φθαλικούς εστέρες: μια ομάδα χημικών ουσιών, που χρησιμοποιείται, στα μαλακά πλαστικά. Οι φθαλικοί εστέρες είναι ύποπτοι, για ενδοκρινολογικά προβλήματα και κάποιοι μπορεί να είναι καρκινογόνοι. Έρευνες, επίσης, υποδεικνύουν ότι υφίσταται σχέση ανάμεσα στην εμφάνιση αλλεργιών και στην έκθεση, σε φθαλικούς εστέρες. Από το 1999, ένας αριθμός φθαλικών εστέρων απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια, που απευθύνονται, σε παιδιά κάτω των τριών ετών, τα οποία μπορεί να τα "βάλουν" στο στόμα. Αλλά δεν υπάρχει νομοθεσία, για τα παιχνίδια, για μεγαλύτερα παιδιά. Το κάδμιο μπορεί να βρεθεί, σε μπαταρίες ηλεκτρικών παιχνιδιών, ενώ ο μόλυβδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να δώσει, στα παιχνίδια ένα συγκεκριμένο χρώμα. Και το κάδμιο και ο μόλυβδος είναι επιβλαβείς ουσίες, για τον άνθρωπο και ανιχνεύονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, στον ανθρώπινο και ζωικό ιστό και στο αίμα. Σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις, ο μόλυβδος μπορεί να έχει επίδραση, στο νευρικό σύστημα.
 
Παπούτσια
Βαρέα μέταλλα, όπως το αρσενικό, το κάδμιο και ο μόλυβδος, αλλά, και η φορμαλδεΰδη, τα αζωχρώματα, οι νιτροζαμίνες, διάφορες πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) και το PVC μπορεί να χρησιμοποιηθούν, στην παραγωγή των παπουτσιών.
 
Μπλούζες
To PVC μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε στάμπες, στις μπλούζες. Δεν υπάρχει νομοθεσία της Ε.Ε., που να διέπει τη χρήση PVC, στις στάμπες, σε μπλούζες.
 
Καταναλωτές,
Ας αποφύγουμε τα παιχνίδια από PVC. Ας ρωτήσουμε τον έμπορο παιχνιδιών, αν μόλυβδος και κάδμιο έχουν χρησιμοποιηθεί, στα παιχνίδια. Ας διαβάσουμε τα συστατικά. Ας βεβαιωθούμε ότι οι πάνες δεν περιέχουν BHT και ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την έκθεση ενός μικρού παιδιού, σε αρωματισμένα προϊόντα.
 
Υπολογιστής και εκτυπωτής
Ο υπολογιστής και ο εκτυπωτής μας μπορεί να περιέχουν βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (Β.Ε.Φ.). Οι οθόνες των υπολογιστών μπορεί, επίσης, να περιέχουν υδράργυρο. Ο υδράργυρος είναι ένα από τα βαρέα μέταλλα, επιβλαβές, για τον άνθρωπο και ανιχνεύεται στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο και ζωικό ιστό και στο αίμα.
 
Πάτωμα βινυλίου
Το πάτωμα βινυλίου μπορεί να έχει κατασκευαστεί από PVC. Το TBT (tributyltin), το οποίο είναι επιβλαβές, για το ανοσοποιητικό σύστημα και το γενετικό υλικό των ζωντανών οργανισμών, μπορεί, επίσης, να βρεθεί, σε πατώματα βινυλίου.
 
Ηλεκτρικός λαμπτήρας
Οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες περιέχουν και υδράργυρο και Β.Ε.Φ.. Ο υδράργυρος είναι επιβλαβής, για τον άνθρωπο και ανιχνεύεται, σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο και ζωικό ιστό και αίμα.
 
Μπογιές και βερνίκια
Οι μπογιές και τα βερνίκια αποτελούνται από ουσίες και υλικά, τα οποία μπορεί να έχουν επίδραση, στην υγεία και στο περιβάλλον, κατά την κατασκευή, εφαρμογή και εξάτμιση (όταν η μπογιά / το βερνίκι στεγνώνει). Οι περισσότερες μπογιές περιέχουν διαλύτη. Πολλές φορές είναι μόνο το νερό, αλλά και το λευκό αλκοόλ, το λάδι από εσπεριδοειδή και άλλοι παρόμοιοι οργανικοί διαλύτες, που μπορεί να περιέχονται σε μπογιές - ειδικά σε ακρυλικές, αλλά επίσης και σε μπογιές από λάδι λιναρόσπορου. Οι πτητικές οργαικές ενώσεις (VOCs) έχουν καταστρεπτική επίδραση και στην υγεία και στο περιβάλλον. Οι ενώσεις αυτές έχουν απαγορευτεί, για συγκεκριμένες εφαρμογές, αλλά όχι για μπογιές και βερνίκια. Έρευνες, από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Δανίας, έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να αναπνέου 20 φορές περισσότερους οργανικούς διαλύτες, από ό,τι επιτρέπεται, στο χώρο εργασίας τους. Η έκθεση, σε οργανικούς διαλύτες, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζαλάδες, ναυτία και ερεθισμό ματιών. Σε περίπτωση εταμένης έκθεσς, σε υψηλές συγκεντρώσεις ή σε περίπτωση υπερβολικών συγκεντρώσεων, υπάρχει ο κίνδυνος της μόνιμης βλάβης του νευρικού συστήματος. Η δερματική επαφή, με το διαλύτη τερεβινθέλαιο (νέφτι) μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες.
 
Καταναλωτές,
Ας ζητήσουμε υπολογιστές / εκτυπωτές, που δεν περιέχουν B.Ε.Φ., ή που φέρουν την eco-label της Ε.Ε. Υπολογιστές και εκτυπωτές πρέπει, πάντα, να χρησιμοποιούνται, σε καλά αεριζόμενα δωμάτια.
 
Τα αιτήματα μας
Προς το παρόν, η νομοθεσία της Ε.Ε. απαιτεί τα "μείγματα" ή ο "ουσίες", όπως μπογιές, απορρυαντά, κθαιστικά προόντα, να έχουν στην ετικέτα τους ένα σύμβολο κινδύνου ή μια προειδοποίηση ασφαλείας (αν περιέχουν χημικά, που θεωρούνται επικίνδυνα, από την Οδηγία 67/548 και τις πολυάριθμες τροποποιήσεις της σχετικά με τις ταξινομήσεις, τη συσκευασία και τη σήμανση των επικίνδυνων ουσιών και από την Οδηγία 76/769 και τις επακόλουθες τροποποιήσεις της, σχετικά με απαγορεύσεις, για τη διαφήμιση και τη χρήση των συγκεκριμένων επικίνδυνων ουσιών και μειγμάτων).
 
Διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, όπως ραδιόφωνο - ρολόι, στρώματα, κουρτίνες μπάνιου, ή παπούτσια, μπορεί να περιέχουν ακριβώς τα ίδια επικίνδυνα χημικά. Δεν υποχρεώνονται, όμως, οι κατασκευαστές, να επικολλούν ετικέτα προειδοποίησης. Τα περισσότερα προϊόντα ή είδη δε φέρουν, επίσης, σήμανση συστατικών. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι, που η εφαρμογή της REACH δε θα αλλάξει αυτή την κατάσταση.
 
Άλλο ένα σημαντικό κενό είναι ότι η REACH δε λαμβάνει σοβαρά υπόψη ότι οι άνθρωποι μπορεί να εκτίθενται, στα χημικά, από πολλές και διαφορετικές πηγές. (μπορεί να εκτιθέμεθα, σε φορμαλδεΰδη, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από στρώματα, πετσέτες μπάνιου, παπούτσια, έπιπλα, κ.λπ.)
 
Θέλουμε να δούμε η REACH να συμπεριλαμβάνει και άλλες προτεραιότητες:
 
Εστίαση, σε χημικά, που συσσωρεύονται, στο ανθρώπινο σώμα
Εστίαση, στην ολική έκθεση του Καταναλωτή, σε αυτά τα χημικά, από όλες τις πηγές
Απόσυρση των πιο επικίνδυνων χημικών, από όλα τα προϊόντα, τα οποία οι Καταναλωτές χρησιμοποιούν, καθημερινά.
Παροχή πλήρους, σαφούς και κατανοητής πληροφόρησης, στους Καταναλωτές, σχετικά με τα χημικά, στα προϊόντα, που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα
Μέχρι αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν από τη REACH, οι Καταναλωτές μπορούμε να αποφύγουμε πολλά χημικά, που ίσως μας να δημιουργήσουν προβλήματα. Η λύση είναι η αγορά προϊόντων, που φέρουν την eco-label της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή eco-label είναι η μόνη ετικέτα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέτει υψηλά κριτήρια, για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών. Υπάρχει εδώ και 10 χρόνια και μπορεί να αποδοθεί, σε 21 ομάδες προϊόντων. Η ετικέτα δεν μπόρεσε να "τραβήξει" το ενδιαφέρον των Καταναλωτών, όσο θα έπρεπε, περισσότερο, εξαιτίας της έλλειψης αναγνωρισιμότητας, αλλά, επίσης και επειδή όλα τα οικολογικά προϊόντα δεν προωθούνται, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η BEUC θεωρεί την eco-label, ως χρήσιμο εργαλείο, για την προώθηση της αειφόρου παραγωγής και κατανάλωσης. Σημειωτέον ότι, προς το παρόν, αποτελεί το μόνο πανευρωπαϊκό σήμα αναγνώρισης των οικολογικών προϊόντων.
(Πηγή: BEUC - www.chemical-cocktail.org )

Επιστροφή

Πώς μπορείτε να γίνετε «εξυπνότεροι» καταναλωτές

Ο τρόπος με τον οποίο βλέπει καθένας μας το shopping είναι σίγουρα διαφορετικός. Για κάποιους αποτελεί ευχαρίστηση, τρόπο αναζωογόνησης, ακόμη και «παυσίπονο» στα προβλήματα της καθημερινότητας. Για κάποιους άλλους-μάλλον «σοφότερους»- μία απλή διαδικασία απαραίτητη για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες. Και τέλος, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι καταναλωτές που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τα ψώνια σαν το «παιχνίδι της κρυμμένης ευκαιρίας» ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρουν την καλύτερη δυνατή τιμή του προϊόντος.
 
Σ’ όποια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες και αν ανήκετε μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας ευχάριστα και ορθολογικά… αρκεί να έχετε κατά νου κάποια συγκεκριμένα tips που συγκεντρώσαμε και που πιστεύουμε ότι θα σας βοηθήσουν!!!

Let’s go…

  • Προσπαθήστε να αγοράζετε ρούχα ή άλλα ακριβά αντικείμενα σε περίοδο εκπτώσεων ή από πρατήρια εταιριών σε καλύτερη τιμή.
  • Χρησιμοποιήστε τραπεζικές πιστωτικές κάρτες και όχι πιστωτικές κάρτες των καταστημάτων ή τουλάχιστον ελέγξτε τα επιτόκια για κάθε κατάστημα.
  • Σε περίπτωση επιστροφής προϊόντος προτιμήστε να το ανταλλάξετε με κάποιο άλλο αγαθό που σας είναι απαραίτητο και όχι απλά με ένα μεγαλύτερο νούμερο προκειμένου να «γλυτώσετε» το ψάξιμο!
  • Κρατάτε τις ετικέτες και τις αποδείξεις των προϊόντων που αγοράζετε. Σας είναι απαραίτητες για την όποια αλλαγή, ακόμη και σε περίπτωση που βρείτε το προϊόν που αγοράσατε σε χαμηλότερη τιμή (υπάρχουν καταστήματα που υπόσχονται επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση που βρείτε προϊόν τους φθηνότερο σε άλλο κατάστημα).
  • Μάθετε να γνωρίζετε το προϊόν που αγοράζετε. Μπορεί το ρούχο που είδατε σε ένα πρατήριο να μοιάζει με αυτό που είδατε σε ένα κατάστημα, αλλά είναι της ίδιας ποιότητας το ύφασμα; Ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά να κοιτάζετε πάντοτε το εσωτερικό «ταμπελάκι» των ρούχων που αναγράφεται το είδος του υφάσματος… Αποφύγετε ακρυλικά, συνθετικά υλικά και προτιμήστε βαμβακερά!!!
  • Ακολουθήστε πιστά μια λίστα αγορών… θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα άσκοπα ψώνια! Δεν είναι οι λίγες οι φορές που ξεκινήσατε για ένα ζευγάρι αθητκά παπούτσια του παιδιού και βγήκατε από το πολυκατάστημα με όλα τα άλλα εκτός από το συγκεκριμένο ζευγάρι.
  • Αποφύγετε το shopping μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά. Ένα «υπερφορτωμένο» κεφάλι δεν δύναται να γίνει και ο καλύτερος καταναλωτής!
  • Να είστε πάντοτε ευχάριστοι με τους πωλητές. Η έλλειψη ευγένειας από μέρους σας μπορεί να ωθήσει τον πωλητή στο να σας «εκμεταλλευτεί» με τα «εμπορικά» του «τερτίπια»
  • Εάν έχετε να πάρετε πολλά δώρα καλό θα ήταν να τα προμηθευτείτε από ένα κατάστημα, συνοικιακό ή πολυκατάστημα. Στα συνοικιακά μπορείτε να εξασφαλίσετε κάποια καλή έκπτωση ενώ στα πολυκαταστήματα συχνά-ιδίως σε περιόδους εορτών- δίνονται εκπτωτικές επιταγές για επόμενες αγορές σας. Επίσης μπορείτε να κάνετε χρήση πιστωτικής κάρτας με άτοκες δόσεις-ελεγχόμενες άτοκες δόσεις- αφού θα έχετε μία μόνο απόδειξη στα χέρια σας να ελέγχετε.
  • Αγοράστε από καταλόγους μέσω ταχυδρομείου. Είναι διαπιστωμένο ότι έχουν σταθερά καλύτερες τιμές από πολλά καταστήματα και αν βρείτε «το νούμερό σας», λύσατε πολλά προβλήματά σας. Δεν χάνετε χρόνο, δεν ταλαιπωρήστε, έχετε ειδικά προνόμια!!!
  • Μην επηρεάζεστε από τις εκπτωτικές ταμπέλες στα καταστήματα. Το 50% σπάνια ανταποκρίνεται στην πραγματική μισή τιμή. Προσέξτε λοιπόν την τιμή του προϊόντος. Σε περίπτωση που δείτε αλλοίωση της τιμής στην ταμπέλα ή μπλάνκο, ζητήστε από τον πωλητή εξηγήσεις ή επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο Καταναλωτή στην γραμμή καταναλωτών στο 11711!
     
    Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε… Καλές αγορές!!!

Απλοί τρόποι για να βελτιώσετε τα οικονομικά σας!!!

Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να σας προτείνουμε τρόπους για να γίνετε πλούοι… Δυστυχώς όμως θα σας δυσαρεστήσουμε…
Αν τους ξέραμε δεν θα χρειαζόταν καθόλου να ασχοληθούμε με το ακόλουθο «συμβουλευτικό κείμενο». Δεν θα μας απασχολούσαν καθόλου έννοιες όπως αυτές της «ακρίβειας», της «πολυέξοδης καθημερινότητας», της «οικονομίας»….
Αυτό όμως που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μέσα από αυτόν τον «κώδικα οικονομίας» όπως αποφασίσαμε να τον αποκαλέσουμε είναι να σας δώσουμε «ιδέες» ή καλύτερα «κατευθύνσεις» για ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών σας… όποια και αν είναι αυτά!!!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!!!

Κανόνας 1ος
Πώληση αντικειμένων
Περάστε ένα απόγευμα με την οικογένειά σας στο σπίτι προσπαθώντας να συγκεντρώσετε αντικείμενα (από δώρα του προ 5ετίας γάμου σας που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ… μέχρι εργασίες των φοιτητικών σας χρόνων που αρίστευσαν και θα ήταν εξ ουρανού δώρο για τον απελπισμένο μπουχτισμένο φοιτητή) προς «ξεφόωμα». Τα συγκεντρώνετε -έπειτα από οικογενειακό συμβούλιο»- μπαίνετε στο χρήσιμο internet και γράφετε την αγγελία πώλησής τους… Προσοχή!!! Μην περιμένετε να πλουτίσετε από το κινέζικο βάζο της θείας-Σούλας!!! Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και αντικειμενική περιγραφή των προς πώληση αντικειμένων σας.

Κανόνας 2ος
Ζήστε με όσα έχετε και όχι με όσα θα θέλατε να έχετε
Πρέπει να αποσαφηνίσετε τη διαφορά μεταξύ μιας ανάγκης και μιας «πλασματικής» ανάγκης. Ξοδέψτε τα χρήματά σας πρώτα στις ανάγκες σας κ κάνετε το έξυπνα»…. Ξεκαθαρίστε στο μυαλό σας ότι οι Dior γόβες που με τόση λαχτάρα κοιτάτε στη βιτρίνα του Κολωνακίου δεν ταιριάζουν με το μικρό σας γραφειάκι, ούτε με την προ 2ετίας φούστα σας… Όσο και αν μας πληγώνει, ορισμένα πράγματα απλά δεν είναι για εμάς… ή καλύτερα «θα μας ταίριαζαν υπέροχα αλλά μπορούμε να ξοδέψουμε τα ίδια χρήματα για να περάσουμε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο με την οικογένειά μας στο Ναύπλιο!»…είδατε πόσες όμορφες εικόνες μπορεί να σχηματίσει το μυαλό μας!!!

Κανόνας 3ος
Τράπεζα-κουμπαράς
Πόσες φορς βρίσκτε νοίσματα ξασέν σε τσέπες παντελονών, κουστουμιών ή και σε «ντεμοντέ» παλαιές τσάντες σας; Πόσες φορές αισθανθήκατε άβολα στο σούπερ-μάρκετ μετρώντας νομίσματα προκειμένου να τα ξεφορτωθείτε από το «ξεχειλισμένο» πορτοφόλι σας; Μία είναι η λύση: Κουμπαράς! Ξέρατε ότι υπάρχουν οικογένειες που εξασφαλίζουν τα έξοδα των καλοκαιρινών τους διακοπών με το σπάσιμο ενός κουμπαρά; Δώστε στα παιδιά σας το «καλό» παράδειγμα και ξεκινήστε σήμερα την αποταμίευση…

Κανόνας 4ος
«Έξυπνες» αγορές
Πραγματικά, εάν αλλάξετε τις συνήθειες των αγορών σας και τα καταστήματα όπου ψωνίζετε, θα μπορούσατε να κερδίσετε χρήματα! Μην περιμένετε μία εβδομάδα πριν το γάμο της καλύτερης σας φίλης να αγοράσετε το αγαπημένο σας φόρεμα… Την περίοδο των εκπτώσεων (ιδίως τις πρώτες μέρες) μπορείτε να βρείτε το «ιδανικό» φόρεμα στην «ιδανική» τιμή… Παπούτσια, ρούχα, ακόμη και έπιπλα, μπορούν να αποκτηθούν με εκπτώσεις που μπορεί να φτάνουν και το 50%....(το πραγματικό 50%!!!)… Ακόμη και με τις ηλεκτρονικές αγορές μπορείτε να εξασφαλίσετε προσιτές τιμές στα προαναφερθέντα είδη… όπως επίσης και σε ταξιδιωτικά πακέτα που με έγκαιρη κράτηση δεν θα πιστεύετε ότι με 40 ευρώ μπορείτε να έχετε studio μπροστά στη θάλασσα, καθημερινή καθαριότητα και αλλαγή σεντονιών-πετσετών στα μέσα Αυγούστου σε κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων!!!

Κανόνας 5ος
Περιορίστε τις δαπάνες σας
Σαν πείραμα, εσείς και ο σύζυγός σας πρέπει να γράψετε κάτω τι ξοδεύετε στα τρόφιμα και τα ποτά όταν είστε έξω από το σπίτι σας. Αυτό σημαίνει κάθε φλιτζάνι του υπερτιμημένου καφέ, του περιστασιακού παγωτού, του μεσημεριανού γεύματος το Σαββατοκύριακο. Έχει διαπιστωθεί ότι η καταγραφή των «έκτακτων» εξόδων, μας βοηθά και στον περιορισμό τους. Επιπλέον σκεφτείτε πόσο καλύτερα μπορείτε να περάσετε εσείς και τα παιδιά σας στο σπίτι παρέα με τους αγαπημένους σας φίλους, σπιτικό φαγητό και καφεδάκι;

Κανόνας 6ος
Προσφορές εβδομάδας
Δεν είναι λίγα τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα ομορφιάς-ονυχοπλαστικής ακόμη και οι ξενώνες που τις καθημερινές κάνουν ειδικές προσφορές για τους πελάτες τους…. Εκμεταλλευτείτε τις και ζήστε όπως επιθυμείτε με μία απλή μετάθεση της κράτησής σας!!!!

Κανόνας 7ος
Πιστωτικές κρτες με ανταμοιβές. Η χρησιμοποίηση μιας πιστωτικής κάρτας μπορεί να είναι και προς όφελος της οικογενείας σας-όσο παράλογη κι αν σας φαίνεται η δήλωση! Μία πιστωτική κάρτα στο πορτοφόλι σας που σας δίνει μια ανταμοιβή με τις αγορές σας, άτοκες δόσεις σε αυτές, πόντους για νέες αγορές, ειδικές συμβάσεις με καταστήματα-εστιατόρια-αερογραμμές μπορεί να σας γίνει και απαραίτητη. Επιπλέον απαιτείστε απόκτηση κάρτας δίχως συνδρομή… τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μας παρακαλούν να γίνουμε πελάτες τους!!!

Επιστροφή

Αλλεργίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τεχνολόγων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το 2 έως 2,5 % του γενικού πληθυσμού ενδέχεται να εμφανίσει αλλεργίες, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στα βρέφη και τα μικρά παιδιά από 5% έως 8%. Παλιότερες μελέτες έδειξαν ότι το 10-20% του καταναλωτικού κοινού πιστεύει ότι κάποιος στο περιβάλλον τους ή οι ίδιοι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικά συμπτώματα, μετά την κατανάλωση κάποιου τροφίμου.

Δεν είναι γνωστό πότε και πού παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα. Όμως, οι πρώτες σχετικές αναφορές προέρχονται από την Συλλογή του Ιπποκράτη (460-370 π.Χ.) και αφορούν στο τυρί και στο κρασί. Επίσης, ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) ανέφερε ότι υπήρχαν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να ανεχθούν τα φρούτα, ενώ ο Γαλήνιος (210-130 π.Χ.) περιέγραφε ένα παιδί που ανέπτυξε αλλεργική συμπτωματολογία μετά την κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος.

Ορισμοί
Τι είναι η "αλλεργία";
Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι οι αλλεργίες αποτελούν εξατομικευμένες δυσμενείς αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε πρωτεΐνες οι οποίες φυσιολογικά δεν είναι επικίνδυνες,. Οι πρωτεΐνες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα. Ο ανθρώπινος οργανισμός, λοιπόν, λανθασμένα αντιλαμβάνεται τα αλλεργιογόνα ως ξένες, επικίνδυνες ουσίες και αντιδρά εναντίον τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανοσολογικής αντίδρασης παράγονται διάφορες ουσίες από τον οργανισμό, όπως η ισταμίνη, η σεροτονίνη και οι προσταγλανδίνες. Αυτές οι ουσίες δρουν στο δέρμα, στους πνεύμονες και τους βρόγχους, στη μύτη και στα αγγεία. Έτσι οδηγούν στην εκδήλωση διαφόρων ειδών συμπτωμάτων, τα οποία άλλοτε μπορεί να είναι ήπια, όπως οι χρόνιες αλλεργίες, οι οποίες είναι και οι πιο συχνές, αλλά κάποτε μπορούν να απειλήσουν και τη ζωή (αναφυλακτικό σοκ).
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτός ο όρος "αλλεργία", παραθέτονται διάφοροι όροι που αφορούν τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα, όπως καθορίστηκαν από την Επιτροπή της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας και Ανοσολογίας για τις αρνητικές αντιδράσεις από τρόφιμα (Adverse Reactions to Foods Committee of the American Academy of Allergy @ Immunology)και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιολογικών και Μολυσματικών Ασθενειών (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) τον Ιούλιο του 1984:
Ανεπιθύμητη αντίδραση (ευαισθησία) σε κάποιο τρόφιμο: Γενικός όρος που αφορά κάθε κλινική μη φυσιολογική αντίδραση μετά την κατανάλωση κάποιου τροφίμου ή πρόσθετου τροφίμων.
Τροφική υπερευαισθησία: Ανοσολογική αντίδραση μετά την κατανάλωση τροφίμων ή προσθέτων τροφίμων. Η αντίδραση εμφανίζεται σε ορισμένους μόνο ασθενείς, ανεξαρτήτως της ψυχολογικής τους κατάστασης, και μπορεί να προκληθεί μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας της εν λόγω ουσίας.
Τροφική αναφυλαξία: Η κλασσική αντίδραση υπερευαισθησίας σε τρόφιμα ή πρόσθετα τροφίμων, η οποία προκαλείται με τη μεσολάβηση της ανοσοσφαιρίνης Ε και κάποιων χημικών μεσολαβητών (όπως η ισταμίνη, η σεροτονίνη και οι προσταγλανδίνες) που απελευθερώνονται.
Τροφική δυσανεξία: Γενικός όρος που περιγράφει τη διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάποιων τροφίμων ή προσθέτων τροφίμων. Η εν λόγω αντίδραση δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ανοσολογική και μπορεί να οφείλεται σε ιδιοσυγκρασιακές, μεταβολικές (όπως για παράδειγμα έλλειψη κάποιων ενζύμων), φαρμακολογικές ή τοξικές επιδράσεις των τροφίμων ή των προσθέτων.
Διάγνωση
Τα βήματα που ακολουθούνται για να διαγνωσθεί η πιθανή τροφική αλλεργία σε έναν ασθενή είναι:
Λεπτομερές ιστορικό

Φυσική εξέταση
Εργαστηριακές εξετάσεις
Έλεγχος για τροφική αλλεργία
Επιβεβαίωση τροφικής υπερευαισθησίας
Θεραπευτική αντιμετώπιση
Η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση στις περιπτώσεις της τροφικής αλλεργίας είναι η αποφυγή των συγκεκριμένων αλλεργιογόνων τροφίμων μέσω πρόληψης. Η ηλικία του ασθενούς, η σοβαρότητα της τροφικής του αλλεργίας, ο αριθμός των αλλεργιογόνων τροφίμων στα οποία το αλλεργικό άτομο παρουσιάζει αντίδραση, η ευαισθησία των οργάνων στόχων και η βαρύτητα της συνυπάρχουσας αναπνευστικής αλλεργίας, η φυσική πορεία της τροφικής αλλεργίας και η μερική ανοχή μικρών ποσοτήτων ορισμένων τροφών, είναι στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψη. Η υπερευαισθησία σε κάποιο τρόφιμο είναι δυνατό να ελαττωθεί με την πάροδο του χρόνου, ιδίως στα βρέφη και τα νεαρά παιδιά.

Πρόληψη
Τα αλλεργικά, σε κάποια τρόφιμα, άμα, κατά την κατανάλωση αυτών των τροφίμων, μπορούν να εμφανίσουν από πολύ ήπιες έως πολύ έντονες αντιδράσεις. Ο μόνος πρακτικός και διαθέσιμος τρόπος, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων, είναι η πρόληψη. Αυτή επιτυγχάνεται με τη γνώση των συστατικών των τροφίμων και την αποφυγή κατανάλωσής τους.
Η επισήμανση όλων των αλλεργικών συστατικών των τροφίμων είναι σημαντική για τους καταναλωτές, και ειδικά για τα ευαισθητοποιημένα άτομα, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν κατάλληλα τρόφιμα. Πράγματι, τα συστατικά που προκαλούν αλλεργική αντίδραση πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να αναγνωρισθούν από τον καταναλωτή σε ένα σύνθετο μεταποιημένο τρόφιμο, ενώ με την εξέλιξη της τεχνολογίας τροφίμων και της χημείας, εμφανίζονται νέα συστατικά και έτσι η σύνθεση των τροφίμων γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη. Είναι πιθανό κάποιες αλλεργιογόνες ουσίες να βρίσκονται στη σύνθεση του τροφίμου και να μην μπορούν να αναγνωρισθούν από τον καταναλωτή.
Πρόσφατα, η Επιστημονική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στα Διαιτητικά προϊόντα, τ Διατροφή και τις Αλλεργίε (Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies - NDA) διατύπωσε τη γνώμη της για την αναγκαιότητα επισήμανσης αλλεργιογόνων τροφίμων. Η Επιστημονική ομάδα συμπέρανε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που δικαιολογούν την υποχρεωτική αναγραφή ορισμένων αλλεργιογόνων συστατικών και των παραγώγων τους στα συσκευασμένα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό λοιπόν δημιουργήθηκε ένας κατάλογος με τα τρόφιμα, τα συστατικά τους και άλλες ουσίες τροφίμων οι οποίες προκαλούν υπερευαισθησία.
Δεν υπάρχει σαφής επιστημονικός καθορισμός του ορίου πάνω από το οποίο η πρόσληψη των αλεργιογόνων ουσιών μπορεί να προκαλέσει αλλεργία ούτε και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τ αλλεργιογόνα που περιέχονται στα μεταποιημένα τρόφιμα. Η δράση των αλλεργιογόνων τροφίμων και των παραγώγων τους πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση.
Επομένως, σύμφωνα με την πρόσφατα τροποποιημένη Οδηγία 2003/89/ΕΚ σχετικά με την αναγραφή των συστατικών των τροφίμων θα είναι υποχρεωτική:

  • η αναλυτική αναγραφή όλων των συστατικών των τροφίμων, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν την ύπαρξη ακόμη και των συστατικών που περιλαμβάνονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% στο τρόφιμο.
  • η αναγραφή των συστατικών με την ονομασία τους και όχι με αναφορά στην κατηγορία του συστατικού. Έτσι, για παράδειγμα, αντί να αναγράφεται "φυτικό λίπος" θα αναγράφεται "φυστικέλαιο".
  • η αναγραφή όλων των αλλεργιογόνων συστατικών και στα αλκοολούχα ποτά., και ειδικά η επισήμανση θειωδών ενώσεων και διοξειδίου του θείου, που περιέχονται σε αλκοολούχα ποτά και τα οποία προκαλούν δυσανεξία.

Στο Παράρτημα της Οδηγίας 2003/89/ΕΚ υπάρχει κατάλογος των συστατικών εκείνων που είναι μέχρι σήμερα γνωστό ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και επομένως πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην επισήμανση και στον κατάλογο των συστατικών των τροφίμων. Συγκεκριμένα στο Παράρτημα IIIa περιλαμβάνονται τα συστατικά και άλλες ουσίες 12 τροφίμων τα οποία προκαλούν υπερευαισθησία,. Τα τρόφιμα αυτά είναι τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, τα οστρακοειδή (μαλακόστρακα), τα αυγά, τα ψάρια, τα φιστίκια, η σόγια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη, τα καρύδια, οι σπόροι σησαμιού, το σέλινο, η μουστάρδα και οι θειώδεις ενώσεις. Αυτός ο κατάλογος θα αναθεωρείται με βάση επιστημονικά κριτήρια που καθορίζει η υρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ενώ η Επιτροπή θα εκδώσει, αν χρειαστεί, κατευθυντήριες γραμμές για την ερμηνεία του Παραρτήματος.
Η Οδηγία 2003/89/ΕΚ θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 25 Νοεμβρίου 2004. Όμως, από τις 25 Νοεμβρίου 2005 θα απαγορεύεται να διοχετεύονται στην αγορά τρόφιμα που δεν ακολουθούν τους κανόνες επισήμανσης, σύμφωνα με την προαναφερθείσα Οδηγία.

Κύρια προβλήματα
Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι, που μπορεί να προκαλέσει ένα τρόφιμο σε αλλεργικούς καταναλωτές, είναι επιθυμητός ο προσδιορισμός των αλλεργιογόνων ουσιών στα τρόφιμα. Πράγματι, ήδη σήμερα υπάρχουν πολλές τεχνικές με τις οποίες μπορούν να προσδιορισθούν οι αλλεργιογόνες ουσίες των τροφίμων. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πολλά προβλήματα ως προς την προέλευση των αλλεργιογόνων ουσιών, και τον καθορισμό των ορίων, πάνω από τα οποία προκαλούνται αλλεργικές αντιδράσεις.

(Πηγή: Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων)

Επιστροφή

Έξοδα προμήθειας Τραπεζών

Το ΙΝΚΑ/ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ με έδρα την Αθήνα, οδός Ακαδημίας 7, τηλ: 210 3632443,
 
Και η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ με έδρα την Αθήνα οδός Ραγκαβή 101 τηλ 210 6457133, κιν 6977417052 σε συνεργασία, ενημερώνουμε τους δανειολήπτες ότι με βάση τις αποφάσεις των Ελληνικών δικαστηρίων:
 
-           430/05 και 1219/01/15/2007  Ολομέλεια Αρείου Πάγου,
 
-           5253/03 και 6291/00 του Εφετείου Αθηνών,
 
-           1119/02 και 1208/98 του Πολυμελές Πρωτοδικείου Αθηνών,
 
-           961/07 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο μέρος που έχει καταστεί αμετάκλητη,
 
-           1896/2007,    3441/2007,  726/2004  του Ειρηνοδικείου Αθηνών,
 
-           αντίστοιχες θέσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή,
 
-           αλλά και της από 24-06-2008 υπ.αρ Ζ1 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης,
 
κρίθηκαν παράνομα και καταχρηστικά τα ΕΞΟΔΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ, πού πλήρωσαν στις Τράπεζες σύμφωνα με συμβάσεις δανείου και ότι δύνανται οι δανειολήπτες να τα διεκδικήσουν και να τα λάβουν πίσω, καθώς και για τις ΠΟΙΝΕΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ (ΠΕΝΑΛΤΙ), που απαίτησαν και εισέπραξαν οι Τράπεζες όταν κάποιος καταναλωτής – δανειολήπτης, καταβάλλει το υπόλοιπο χρηματικό ποσό του δανείου και το εξοφλεί πριν τη λήξη που αναφερόταν στην σύμβασή τους.
Αφορούν 4 κατηγορίες Τραπεζικών προϊόντων
 
1.συμβάσεις στεγαστικών δανείων 
 
2.συμβάσεις χορήγησης πιστωτικών καρτών (καταναλωτικών δανείων)
 
3.συμβάσεις λογαριασμού καταθέσεως
 
4.συμβάσεις αγοράς καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητα-ηλεκτρικές συσκευές κ.α)
 
Καλούμε τους δανειολήπτες να καταθέτουν στα γραφεία μας:
 
α) αντίγραφο της ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ
 
β) ένα αντίγραφο της αποδείξεως των ΕΞΟΔΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ πού πλήρωσε ο δανειολήπτης.
Στη συνέχεια δίδεται η εξουσιοδότηση στους νομικούς συμβούλους των οργανώσεών μας και  γίνεται η κατάθεση των ομαδικών αγωγών προς τις τράπεζες, για την απαίτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων.
Με την έκδοση αποφάσεως, ακολουθεί η επιστροφή των χρημάτων τους. 

Αναζητώντας απεγνωσμένα κάτι ελληνικό

Η χώρα μας απειλείται… η ελευθερία μας συρρικνώνεται…. Κάποιοι φταίνε περισσότερο, κάποιοι λιγότερο… ευθύνη όμως όλων μας είναι να προσπαθήσουμε- ο καθένας με το δικό του τρόπο- να συνεισφέρουμε στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας, στη στήριξη του δικού μας «νοικοκυριού». Σωτήρες δεν υπάρχουν… το μέλλον μας ανήκει και εμείς πρέπει να αρπάξουμε τα κλειδιά και να ανοίξουμε την πόρτα που θα μας οδηγήσει σε ένα ελπιδοφόρο «αύριο».
 
Ας σταματήσουμε τα «θα έπρεπε», «οι άλλοι φταίνε»… και ας αδράξουμε τη μέρα…

Σύνθημα μας το ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

«tospitakimas» σε μία προσπάθεια να βοηθήσει όλους αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται για το αύριο αυτής της χώρας (τους Έλληνες, τους φιλέλληνες αλλά και τους αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα μας και θέλουν να παραμείνουν ζώντας και δημιουργώντας αξιοπρεπώς σ’ αυτήν) θα προτείνει τρόπους που κρίνει ότι μπορούν να οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση για «καλύτερες» μέρες.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είστε όλοι εσείς, οι αναγνώστες μας. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο ας τοποθετήσει το λιθαράκι του σ’ αυτήν την προσπάθεια. Προτάσεις, προσφορές είναι όλες καλοδεχούμενες και θα προωθηθούν μέσω του site μας.
 
ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
 
Αναζητούμε ελληνικά προϊόντα: Ακόμη και αν σε κάποιες περιπτώσεις το ελληνικό προϊόν είναι ακριβότερο από κάποιο εισαγωγής επιμένουμε ελληνικά. Η διαφορά αυτή στην τιμή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά μία έννοια επιστρέφει σε εμάς. Οι ελληνικές εταιρείες φορολογούνται από το ελληνικό κράτος, δίνουν εργασία σε κατοίκους της χώρας μας και αυξάνοντας τον τζίρο τους ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να αναζητήσουν άλλη χώρα δραστηριοποίησης.
Επιμένουμε στο ελληνικό προϊόν: Δηλώνουμε στους καταστηματάρχες την απόφασή μας να αγοράσουμε μόνο ελληνικό προϊόν και όχι κάποιο αντίστοιχο άλλης προέλευσης. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε και τη φόρμα παραπόνων σε καταστήματα που σκοπίμως δεν διαθέτουν ελληνικά προϊόντα. Αναζητούμε τον διευθυντή του καταστήματος και δηλώνουμε την απόφασή μας.
Ας γυρίσουμε στις εποχές της έρευνας αγοράς: Δεν βρίσκουμε σε ένα κατάστημα ελληνικά προϊόντα, επιλέγουμε κάποιο άλλο κατάστημα. Αν ο τζίρος των καταστημάτων με ελληνικά προϊόντα αυξηθεί, τότε και τα υπόλοιπα καταστήματα θα αναγκασθούν να συμπεριλάβουν ελληνικά προϊόντα στο εμπόρευμά τους.
Ελληνικό προϊόν με αποδείξεις: Ψάχνουμε πάντοτε στο σουπερμάρκετ ή σε άλλα εμπορικά καταστήματα για να διαπιστώσουμε την προέλευση του προϊόντος. Εάν δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ρωτάμε κάποιον υπάλληλο και ζητάμε να μας δείξει ή αποδείξει αυτός την προέλευση. Πρσοχή προϊόντ με την σήμανση «παρασκευάζεται στην Ε.Ε δεν σημαίνει ότι είναι ελληνικά»
Κωδικός 520 ή 521: Οι αριθμοί κάτω από το BARCODE (τις γραμμούλες που φέρουν οι συσκευασίες), οι οποίοι αντιστοιχούν στην Ελλάδα, αρχίζουν με τον αριθμό 520 ή 521. Ελληνικό barcode EAN 13 Προσοχή όμως γιατί ο αριθμός του barcode δεν σημαίνει απαραίτητα την χώρα κατασκευής του προϊόντος άρα το προϊόν μπορεί να είναι άλλης προέλευσης και απλά να συσκευάζεται στην Ελλάδα. Ζητάμε και στην περίπτωση αυτή πληροφορίες από τον έμπορο ή τους υπαλλήλους του. Ο κωδικός 520 ή 521 είναι μία σημαντική ένδειξη. Εάν δεν υπάρχει ο κωδικός 520 ή 521, το προϊόν δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.
Εταιρεία ελληνική δεν σημαίνει πάντοτε και προϊόν ελληνικό: Προτιμούμε το προϊόν που κατασκευάζεται στην Ελλάδα, όχι το προϊόν ελληνικής εταιρείας που κατασκευάζεται στο εξωτερικό. Σειρά ελληνικών εταιρειών έδιωξαν την παραγωγή από την χώρα μας και άφησαν χιλιάδες Έλληνες άνεργους για να βρουν φθηνά εργατικά χέρια στο εξωτερικό.
Ενημέρωση και επαγρύπνηση: Ενημερώνουμε τους γνωστούς μας για τα ελληνικά προϊόντα που επιλέγουμε. Τα διαφημίζουμε και προωθούμε την πώλησή τους. Είναι υποχρέωση όλων μας!
Αντιδρούμε στην αισχροκέρδεια: Πιέζουμε πάντοτε για καλύτερη τιμή στο ελληνικό προϊόν (υπάρχουν πάντα περιθώρια) και εάν πιστεύουμε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια το καταγγέλλουμε με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο.
 
Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε και να αντιληφθούμε τη σημασία της εκστρατείας για την κοινωνία και τον τόπο μας.
 
Στην προσπάθειά μας αυτή συγκεντρώσαμε κάποιες σειρές βασικών ελληνικών προϊόντων και ζητάμε από εσάς να μας βοηθήσετε να εμπλουτίσουμε τη λίστα μας…
 

Απορρυπαντικά πλυντηρίου
Planet, Εύρηκα Mασσαλίας, Drollio (Σκλαβενίτης). Επίσης κυκλοφορούν ταμπλέτες αλάτι για το πλυντήριο ρούχων μάρκας ΕΥΡΗΚΑ και Πλυντηρέξ

Για πλυντήριο πιάτων
ταμπλέτες Planet και υγρό Εύρηκα

Μαλακτικό ρούχων
Planet, Drollio (Σκλαβενίτης)

Υγρά πιάτων
Planet, Trylet, Eύρηκα

Υγρό τζαμιών
Planet

Χαρτί υγείας
Στον Σκλαβενίτη θα βρείτε άριστης ποιότητας και οικονομικό χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας (και επαγγελματικό) και χαρτομάντηλα μάρκας ΓΛΑΡΟΣ.
Επίσης Diana, Softex, Dellica.

Βενζίνη
από ΕΚΟ, AVIN, Dracoil, ELINOIL

Σαμπουάν και αφρόλουτρα, βαφές μαλλιών
Κορρές, apivita, Παπουτσάνης, http://www.cretanherbs.gr,  mastic spa

Ελληνικά ζυμαρικά
Μέλισσα, stella, (Λάρισα) MELKO (Κρήτη) DEVETA( Βόλος),
ΒΕΖ, ΒΙΟΤΡΟΦΟΣ, Η ΖΥΜΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ, ΤΟ ΖΥΜΑΡΑΚΙ(Θεσ/νίκη), Βλάχα (Λουτράκι), Ηλίς (Ηλεία) Αρκαδιανή (Αρκαδία) ΝΟΣΤΟΣ (Ημαθία) ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΨΑΧΝΩΝ( Εύβοια) ΒΕΤΟ (Βέροια) Αφοί ΨΥΛΛΑ (Μεγαλόπολη)
ΤΟ ΧΩΡΙΟ (Φλώρινα) ΚΥΡΑ ΦΑΝΙΩ (Όλυμπος)

Ελληνικά Όσπρια
3Άλφα(Ρούφ),Agrino(Αγρίνιο) Άροσις (Καστοριά και Πρέσπες), Ωμέγα(Καλαμάτα)
Αγροτύπ , Ελλήνων σπορά, Παραγωγός (Βέροια), Πελεκάνος (Πρέσπες)
Αγρόκτημα Έβρου (Έβρος) Αριστώ (Λάρισα), Μάτο( Πειραιάς) και στον Βασιλόπουλο προϊόντα "Η Άλφα Βήτα κοντά στην Ελληνική γη"

Ελληνικά αναψυκτικά-χυμούς
Έψα (Πήλιο), Τεμένια, Γεράνι (Χανιά), Αγνή( Βοιωτία), Λούξ (Πάτρα), Ζαργιανάκη (Σητεία), Νέκταρ (Σέρρες), ΕΣΠΕΡΙΑ (Αλεξανδρούπολη), ΒΑΠ (Ρόδος) ΦΗΜΗ (Ηράκλειο), Κλιάφα (Τρίκαλα), Magnus Magister (Ρόδου), Λακωνία, «Αγνή» (Ορχομενό Βοιωτίας), Mast, το δροσιστικό ανθρακούχο ποτό με βάση τη μαστίχα που παράγεται -πού αλλού;- στη Χίο!

Μπύρες
Μπύρα Βεργίνα (Premium Lager.κόκκινη και θολή Weiss), Πειραϊκή, Ρεθυμνιακή, Craft, Magnus Magister (Ρόδου), FIX

Σοκολάτες
ΙΟΝ

Τοματοχυμός και πελτές
Κύκνος, Primo Gousto (Μέλισσα). Τα προϊόντα αγρότισσα. Μπάρμπα-Στάθης

Γάλατα
Εβαπορέ "Βλάχας"
Φρέσκα: Όλυμπος, Δωδώνη, Φάγε, Μεβγά, Εβόλ

Παγωτά
ΔΕΛΤΑ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΑΓΝΟ, Δωδώνη

Κρουασάν
FUNKY από Θήβα, CHIPITA, ΑΛΛΑΤΙΝΗ και ELITE

Αλεύρι
Μύλοι Αγ. Γεωργίου, ΜΑΝΝΑ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ

Έτοιμα παρασκευασμένα προϊόντα ζύμης
Μr BURGER., ΓΙΩΤΗ κρέμες, ζελέ κλπ

Αλάτι
ΚΑΛΑΣ

Ταχίνι και χαλβάς
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ της εταιρείας ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ και Όλυμπος

Και επειδή πλέον μέσω του διαδικτύου μπορείτε να βρείτε και να παραγγείλετε πλήθος ελληνικών προϊόντων που αποστέλλονται σε όλη την Ελλάδα εμείς συγκεντρώσαμε και κάποιες διευθύνσεις που σίγουρα μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.
Taste of Life     Κρητικά προϊόντα
ΒΙΟ select     Καλλυντικά από ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας και δίκταμο
Νερά Κρήτης Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλωμένου Νερού από τα Λευκά Όρη
eat crete     Μεγάλη ποικιλία Κρητικών προϊόντων
creta shop     Διάφορα Κρητικά προϊόντα
aphrodite skin care     Κρητικά προϊόντα περιποίησης
masticha      Ποικιλία προϊόντων από μαστίχα Χίου
mastelo     Τυροκομικά Χίου
e-anemos     Ποικιλία προϊόντων από μαστίχα Χίου
chios mastic     Ποικιλία προϊόντων από μαστίχα Χίου
obelix foods     Ελληνικά Παραδοσιακά Προϊόντα
portaria pelion   Γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός
agrocreta     Δίκτυο αγροτουρισμού Δυτικής Κρήτης
kalo agritissa     Συνεταιρισμός Καλού Αγρού Δράμας
sintagi giagias     Εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων Νάουσας
meraklidiko     Εργαστήριο μπουγάτσας
bousmalis     Εργαστήριο προϊόντων ζύμης
evoiki zimi      Εργαστήριο προϊόντων ζύμης στην Εύβοια

 

Σημείωση: Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πλήθος ξένων και ελληνικών πολυεθνικών εταιρειών που διατηρούν στην χώρα μας εργοστάσια, προσφέρουν εργασία σε Έλληνες πολίτες, χρησιμοποιούν και ελληνικές πρώτες ύλες και ενισχύουν την εθνικής μας οικονομία. Αυτές τις εταιρείες οφείλουμε να τις υποστηρίξουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις: 3Ε Coca Cola (amita), Carlsberg (μύθος μπύρα), Barilla (Misko, Barilla), Pepsi (ΗΒΗ, νερό Λουτράκι), ΝΟΥΝΟΥ, UNILEVER (ΕΛΑΙΣ, ΒΙΤΑΜ, ΦΥΤΙΝΗ, ΕΒΓΑ, ΦΛΩΡΑ, ΑΛΤΙΣ), Heineken-Amstel-Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Άλφα μπύρα, Ιόλη)
 
Ζυμαρικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, λάδι, ξύδι, ελιές, κουλουράκια, παξιμάδια, μάντολες, παστέλια, ούζο, τσίπουρο, ύκλινο, κρασί, σουμάδα, πίττες, μπαχαρικά, βότανα, μέλι, ξηροί καρποί, τυροκομικά, όσπρια, αρτοσκευάσματα, λιαστές ντομάτες, αποξηραμένα φρούτα, κομπόστες, λικέρ, μαλαθούνι, κοπανιστή, τηνιακή γραβιέρα, πετρωτά τυράκια, αμυγδαλωτά, λυχναράκια, το «ροζάκι» σταφύλι, λούζα… χρώματα και αρώματα, γεύσεις και μυρωδιές που μς ταξιδεύουν στις ομορφιές της Ελλαδίτσας μας!!! Μπορούμε να βοηθήσουμε…. Έχουμε τα χρώματα, έχουμε τα πινέλα…. στο χέρι μας είναι να ζωγραφίσουμε τον ομορφότερο πίνακα για το μέλλον μας!!!
(αν γνωρίζετε και άλλες πές ελληνικών προϊόντων μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας).
 
Το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό. Ο συντάκτης και η ιστοσελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη για την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.


Διοργάνωση Γάμου!!!

Η διοργάνωση ενός γάμου μη θαρρείτε ότι είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεστε βοήθεια και ίσως κάποιες φορές τη βοήθεια ενός ειδικού. Στην περίπτωση που ξέρετε τι θέλετε συχνά αρκεί η βοήθεια του συντρόφου σας ή ακόμη και ενός καλού φίλου. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται ο προγραμματισμός από τους γονείς του ζεύγους για ευνόητους βέβαια λόγους....
 
Ξεκινάμε με τον καθοισμό ου προϋπολοισμού. Προσέστε 25-30%....Ενι σχεδόν βέβαιο ότι την ελευταία στιγμή θα προκύψουν κάποια έκτακτα έξοδα. Κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε τον γάμο σας! Διώξτε για λίγο από το πλάνο γονείς, συγγενείς, φίλους και σκεφτείτε μόνο εσάς τους δύο… Σας φαντάζεστε σε ένα μικρό κυκλαδίτικο νησί με ένα αέρινο λευκό φόρεμα και τον σύζυγό σας με λευκή λινή πουκαμίσα; Ή μήπως η εικόνα του καλού σας μέσα σε φράκο και εσείς δίπλα του μέσα στο πλουμιστό νυφικό σας, σας φαίνεται ομορφότερη; Ξεκινήστε λοιπόν με τα «θέλω» σας!!! Αρκετές παραχωρήσεις θα κάνετε στη ζωή σας, τουλάχιστον η μέρα του γάμου σας πρέπει να είναι αυτό που φαντάζεστε!!! Μιλήστε με τον μελλοντικό σας σύζυγο για τα όνειρά σας. Συνήθως οι άντρες απλά θέλουν να μας ευχαριστήσουν… γι’ αυτό και εμείς πρέπει να πάρουμε την σημαντική αυτή απόφαση. Μην επηρεάζεστε από το περιβάλλον σας… Κοιτάξτε βαθιά μέσα σας τα θέλω σας!!! Έτσι και αλλιώς είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα δυσαρεστηθούν με τις αποφάσεις σας όποιες κι αν είναι αυτές!!!
 
Επόμενο βήμα η δεξίωση. Θέλετε να γίνει «ανοικτών των πυλών» ή θα προτιμούσατε κάτι πιο prive; Αν έχετε κάποιο αγαπημένο εστιατόριο ή ξενοδοχείο που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε την εκδήλωσή σας, μην διστάσετε να ρωτήσετε αν διοργανώνονται εκδηλώσεις στον συγκεκριμένο χώρο. Αν πάλι προτιμάτε ένα ταβερνάκι μπροστά στο κύμα, με φρέσκο ψαράκι και θαλασσινές λιχουδιές μην διστάσετε επειδή δεν ακολουθεί η πρότασή σας την συνηθισμένη οδό. Ακόμη και ένα beach party με barbeque αν σας αρέσει, κάντε το… Η μέρα είναι δική σας!!!
 
Ο αριθμός των καλεσμένων δυστυχώς συνήθως είναι αυτός που καθορίζει και το είδος της εκδήλωσης! Αν για παράδειγμα οι καλεσμένοι σας είναι πεντακόσιοι, ξεχάστε την ιδέα της ταβερνούλας… όπως και αν θέλετε κάτι «οικογενειακό» κανένα ξενοδοχείο δεν θα σας διέθετε την αίθουσά του για 25 άτομα…
 
Η επιλογή του κουμπάρου είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα σε έναν γάμο. Ο κουμπάρος πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που αγαπάτε και σέβεστε. Ένας άνθρωπος που κρίνετε ότι θα σταθεί κοντά σας στις χαρές και τις λύπες σας (δυστυχώς θα έρθουν και αυτές L). Σε κάποια ζευγάρια δυστυχώς η επιλογή του κουμπάρου γίνεται με δημοσιοσχετίστικα κριτήρια. Δημοφιλής, εύπορος, «χρήσιμος»… Συνήθως αυτές είναι και οι κουμπαριές που χάνονται με το πέρασμα των χρόνων. Ο σκοπός της κουμπαριάς δεν είναι η κάλυψη μέρους των εξόδων μας. Σκοπός της κουμπαριάς είναι η εξέλιξη μίας φιλίας σε συγγένεια γι’ αυτό και πρέπει να σκεφτείτε πολύ πριν δεχθείτε την πρόταση κάποιου να σας παντρέψει!
 
Μία ακόμη σημαντική παράμετρος κατά τον σχεδιασμό του γάμου σας είναι οι «χρηματοδότες» σας. Θα καλύψετε εσείς τα έξοδα εξ’ ολοκλήρου ή μήπως θα βοηθήσουν και οι γονείς. Μην επενδύετε στην πεποίθησή σας ότι κάποιοι από τους καλεσμένους θα σας δώσουν χρήματα. Μπορεί και να έχουν διαφορετικά σχέδια. Στηριχθείτε στο σίγουρο κεφάλαιό σας!
 
Βάλτε το καλύτερο χαμόγελό σας, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη, απαλλαγείτε  από το άγχος και όλα θα πάνε περίφημα!!!
 

 

 

(docbodyend)