Το σπιτάκι μας

 

Προστασία καταναλωτή

Τρόφιμα

Ένα από τα μεγαλύτερα-ίσως το μεγαλύτερο-άγχος των σημερινών γονέων είναι η διατροφή, τόσο των παιδιών τους, όσο και των ιδίων. Η τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής από τις επιχειρήσεις τροφίμων αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς μας. Σ’ αυτή τη στήλη θα σας ενημερώνουμε για θέματα σχετικά με τη διατροφή! Όχι....μην βιάζεστε δεν πρόκειται να σας δίνουμε συνταγές διαίτης ή μεσογειακής διατροφής. Αυτό άλλωστε γίνεται σε άλλη κατηγορία του site.

Η στήλη αυτή θα ενημερώνεται συστηματικά με θέματα που αφορούν:

  1. στον καθορισμό προδιαγραφών ποιότητας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα στην κατανάλωση τρόφιμα και οι πρώτες ή πρόσθετες ύλες που προορίζονται για προσθήκη σε τρόφιμα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της εξαπάτησης των καταναλωτών.
  2. σε ανακλήσεις μη ασφαλών προϊόντων και κυρώσεις σε επιχειρήσεις τροφίμων που δεν ακολουθούσαν τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής.
  3. σε επώνυμες καταγγελίες δικές σας για προϊόντα που βρέθηκαν ακατάλληλα... ή χώρους εστίασης που σας δημιούργησαν "προβλήματα".

 

Στο info@tospitakimas.gr περιμένουμε προτάσεις και υποδείξεις σας! Αν σχετίζεστε με οποιοδήποτε τρόπο (επιστημονικό ή πρακτικό) με τον τομέα του τροφίμου, τον έλεγχο της ποιότητάς του ή ακόμη και τη διατροφική του αξία, με χαρά θα δεχθούμε κείμενά σας προς δημοσίευση!!!

 

Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή  

(Πηγή www.efet.gr)

Ανάκληση προϊόντων σοκολάτας
 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντων σοκολάτας, στην πρώτη ύλη των οποίων ανιχνεύτηκε φιστίκι, το οποίο πρέπει να επισημαίνεται αφού αποτελεί αλλεργιογόνο. Η διακίνηση των προϊόντων έγινε από την Ιταλική επιχείρηση «NUTKAO srl» σε δύο ελληνικές εταιρείες:

«DIA HELLAS Α.Ε.»: Διακινήθηκαν 4 διαφορετικά είδη προϊόντων, με τις ακόλουθες ονομασίες πώλησης: «ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΒΑΝΙΛΙΑ 750g», «ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑ 400g», «ΚΡΕΜΑ ΚΑΚΑΟ 13% ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ 750g» και «STICKS ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ 160g». Αυτά αφορούσαν σε διακίνηση 80.136, 35.988, 84.672 και 58.320 τεμαχίων αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές διακινήθηκαν: Προϊόντα Ημερομηνίες λήξης

«STICKS ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ 160g» Από 01.02.2010 έως 05.10.2010

«ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΒΑΝΙΛΙΑ 750g» Από 01.08.2010 έως 04.04.2011

«ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑ 400g» Από 01.08.2010 έως 04.04.2011

«ΚΡΕΜΑ ΚΑΚΑΟ 13% ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ 750g» Από 01.08.2010 έως 04.04.2011

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία και για καλύτερο εντοπισμό των ανωτέρω προϊόντων, των οποίων οι φωτογραφίες φαίνονται παρακάτω, αφορούν σε αριθμούς παρτίδας από 09033 έως και 09278.

«ΞΥΝΟΣ Α.Ε.»: Διακινήθηκε 1 διαφορετικό είδος προϊόντος, με ονομασία πώλησης «NUTKAO 120x18g ΚΡΕΜΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ». Σύμφωνα με την επιχείρηση αφορά σε προϊόν με αριθμό παρτίδας 9114 και ημερομηνία λήξης 22.10.2010 και σε προϊόν με αριθμό παρτίδας 9264 και ημερομηνία λήξης 21.03.2011. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από τις επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα και είναι αλλεργικοί σε φιστίκι, να μην τα καταναλώσουν.

Ανάκληση "πουρές λαχανικών"

O Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντος πουρέ λαχανικών, το οποίο βρέθηκε να περιέχει θραύσματα γυαλιού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν πουρέ λαχανικών με την εμπορική επωνυμία «ΓΚΟΥΡΜΑΝ» σε γυάλινη συσκευαα των 550 g, με αριθμό παρτίδας 080610 και μερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 06.10.2011. Το συγκεκριμένο προϊόν παρασκευάζεται από την Βουλγαρική επιχείρηση «Konex Tiva Ltd» και διακινήθηκε στη χώρα μας από την εταιρεία «Interproduct AE» στην ποσότητα των 120 τεμαχίων.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της παρτίδας του συγκεκριμένου προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Ανάκληση "μείγμα για πολύσπορο ψωμί"

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση μίγματος αρτοποιίας, το οποίο περιέχει καφέ λιναρόσπορο προέλευσης Καναδά. Στην πρώτη ύλη (καφέ λιναρόσπορος) ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση FP967.

Πρόκειται για μίγμα αρτοποιίας, με την εμπορική επωυμία «KORNGOLD -Mehrkornbrot - Μείγμα ψησίματος για πολύσπορο ωμί», σε συσκυασία του 1 κιλού, το οποίο παρασκευάζεται από την Γερμανική επιχείρηση «Frießinger Mühle» και στην Ελλάδα διακινείται μέσω της επιχείρησης «ALDI Hellas».

Η εταιρεία προέβη σε προληπτική ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος, με ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας 04.12.2009, 01.01.2010, 26.02.2010, 18.03.2010 και 15.04.2010. Η συνολική διακίνηση του συγκεκριμένου προϊόντος είναι 1474 τεμάχια.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους € 173.500.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :

1. Πρόστιμο € 8.000 στο ουζερί - ψαροταβέρνα με την επωνυμία ΓΑΡΔΑΝΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ - "ΧΑΡΗΣ" που βρίσκεται στην περιοχή ΑΘΥΤΟΥ στο ΔΗΜΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, διότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης δεν μερίμνησε ως όφειλε για την αντικατάσταση της παλαιάς άδειας λειτουργίας, στα ψυγεία βρέθηκαν μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν και οι υπάρχουσες υποδομές καθιστούσαν ανεπαρκές το επίπεδο υγιεινής.

2. Πρόστιμο € 55.000 στη βιοτεχνία αρτοποιίας και προϊόντων ζαχαροπλαστικής - διατροφής με την επωνυμία ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΙΑΣ Α.Ε. που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στο ΔΗΜΟ ΠΑΣΣΑΡΩΝΟΣ, διότι ο αποθηκευτικός χώρος δεν απέτρεπε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση, η επιχείρηση στερούνταν ορθού τρόπου χειρισμού των τροφίμων στα ψυγεία συντήρησης του παρασκευαστηρίου ζαχαροπλαστικής και διέθετε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν καθώς και μη ασφαλή - επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία τρόφιμα με εκτεταμένη αλλοίωση τα οποία επίσης κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

3. Πρόστιμο € 2.000 στο κατάστημα πώλησης ζωοτροφών με την επωνυμία ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ που βρίσκεται στην ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ 4 ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, διότι βρέθηκαν 9 πλαστικοί σάκοι που περιείχαν διάφορους τύπους οσπρίων, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγιειονομικού ενδιαφέροντος.

4. Πρόστιμο € 4.000 στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Α.Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που βρίσκεται στον ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΝΥΜΦΑΙΟΥ & ΛΑΟΔΙΚΕΙΑΣ ΙΛΙΣΙΑ ΑΘΗΝΑ, διότι διέθετε προς πώληση μη κανονικά - μη ασφαλή τρόφιμα.

5. Πρόστιμο € 2.000 στο εστιατόριο - πιτσαρία με την επωνυμία Κ. & Μ. ΜΙΧΑΗΛΟΥ Ο.Ε. - "PARADISO" που βρίσκεται στην ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ 58 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, διότι διαπιστώθηκε παραπλάνηση του καταναλωτή και σοβαρή απόκλιση των όρων αδειοδότησης.

6. Πρόστιμο € 5.000 στο αναψυκτήριο με την επωνυμία ΒΑΡΕΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - "EVEREST" που βρίσκεται στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΔΗΣΣΟΥ 2 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, διότι διαπιστώθηκε μη εφαρμογή ορθών πρακτικών υγιεινής, ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού και ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

7. Πρόστιμο € 2.000 στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. που βρίσκεται στην Κ. ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΥ 6 ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, διότι στο υπόγειο της επιχείρησης βρέθηκαν 6 συσκευασίες των 10 λίτρων με ηλιέλαιο ραφινέ της εταιρείας ΜΙΝΕΡΒΑ οι οποίες περιλαμβάνονταν στις παρτίδες που έπρεπε να έχουν αποσυρθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του 2008.0461 ALERT NOTIFICATION add12, add14 (μολυσμένο με ορυκτέλαιο ηλιέλαιο).

8. Πρόστιμο € 7.500 στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΑΡΓΩ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.Ε. - ΓΑΛΑΞΙΑΣ που βρίσκεται στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ & ΞΑΝΘΙΠΠΗΣ 96 ΑΙΓΑΛΕΩ, διότι διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης, μη ορθές πρακτικές υγιεινής και ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

9. Πρόστιμο € 4.000 στο σούπερ μάρκετ με την επωνυμία ΛΙΑΣΚΟΣ Α.Ε.Ε. που βρίσκεται στη ΛΕΩΦ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 40 ΠΑΛΛΗΝΗ, διότι διαπιστώθηκε σοβαρή απόκλιση των όρων αδειοδότησης και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

10. Πρόστιμο € 20.000 στο εστιατόριο με την επωνυμία ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ που βρίσκεται στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ 75 ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΕΝΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας λειτουργίας και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

11. Πρόστιμο € 2.000 στην αποθήκη τροφίμων, ποτών και χονδρικού εμπορίου με την επωνυμία ΑΤΛΑΝΤΑ Α.Ε. - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ - ΔΙΑΝΟΜΕΣ που βρίσκεται στο 3ο ΧΛΜ ΛΕΩΦ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ, διότι δείγμα προϊόντος "τραγανές μπουκίτσες από βρώμη, σιτάρι, φλοιό σιταριού, με καστανή ζάχαρη και κανέλλα - mini breaks all bran της εταιρείας Kellogg's" χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και παραπλανεί τον καταναλωτή (στη συσκευασία κάτω από τον τίτλο "πληροφορίες για αλλεργικούς" αναγράφεται η φράση "τραγανές μπουκίτσες από βρώμη, σιτάρι, φλοιό σιταριού, με γεύση φράουλας" που περιγράφει άλλο προϊόν).

12. Πρόστιμο € 10.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε. που βρίσκεται στην ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 10 ΒΑΡΚΙΖΑ, διότι διαπιστώθηκε σοβαρή απόκλιση των όρων αδειοδότησης, μη ορθές πρακτικές υγιεινής και ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

13. Πρόστιμο € 40.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε. που βρίσκεται στην ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 57 ΙΛΙΣΣΙΑ ΑΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκε σοβαρή απόκλιση των όρων αδειοδότησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων της επιχείρησης και ουσιώδης απόκλιση από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό της επιχείρησης, παραβάσεις οι οποίες βεβαιώθηκαν επανειλλημένα σε δύο συνεχείς ελέγχους.

14. Πρόστιμο € 4.000 στον επαγγελματία λαϊκών αγορών ΦΕΛΕΓΚΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ στην ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ & ΚΟΛΛΟΣΟΥ 3 ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ, διότι διαπιστώθηκε παραπλάνηση του καταναλωτή, διάθεση μη κανονικών τροφίμων και έλλειψη άδειας λειτουργίας.

15. Πρόστιμο € 4.500 στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΚΩΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ που βρίσκεται στην ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 197 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, διότι διαπιστώθηκαν μη ορθές πρακτικές υγιεινής, συντήρησης και αποθήκευσης, ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού και ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

16. Πρόστιμο € 3.500 στο εργαστήριο τροφίμων - παρασκευής φαγητών με την επωνυμία ΜΥΛΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. - "JOY'S" που βρίσκεται στην ΤΕΝΕΔΟΥ 19 ΚΥΨΕΛΗ ΑΘΗΝΑ, διότι διαπιστώθηκαν μη ορθές παρασκευαστικές πρακτικές, μη ορθές πρακτικές υγιεινής και ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.

Γενικότερα προϊόντα

Σωροί προϊόντων καταφθάνουν καθημερινά στο σπιτικό μας….
Για να μην ανοίγουμε ανυποψίαστοι την πόρτα μας… στα μη-ασφαλή προϊόντα,  πατάμε στο  link της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (Δελτία Τύπου) και ενημερωνόμαστε για όλες τις ανακλήσεις προϊόντων!
 
Δώστε τέλος στις «προβληματικές» αγορές… και γίνετε ο καταναλωτής που πάντα ονειρευόσασταν!!!
 
www.efpolis.gr

 

(docbodyend)