Το σπιτάκι μας

 

Οικολογία-Περιβάλλον

Μήπως η προστασία του περιβάλλοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η έλλειψη πρασίνου, η οικολογική καταστροφή, αποτελούν κάποια από τα θέματα που σας προβληματίζουν έντονα; Εμάς μας ανησυχούν βαθιά, γι’ αυτό και αποφασίσαμε τη στήλη αυτή να την αφιερώσουμε σε σχετικά θέματα.

Σ’ αυτό το σημείο της ιστοσελίδας μας θα βρίσκετε υλικό που αφορά σε οικολογία, προστασία του περιβάλλοντος, δημοσιευμένες μελέτες και έρευνες για τέτοιου είδους προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα θα σας ενημερώνουμε για προγραμματισμένες οικολογικές εκστρατείες, προγράμματα αναδάσωσης, σεμινάρια που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία του.

Με χαρά θα δεχθούμε στο info@tospitakimas.gr προτάσεις, υποδείξεις ή ακόμη και γνωστοποίηση κινητοποιήσεων που αφορούν στα προαναφερθέντα θέματα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

 

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

Στις ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνονται σημαντικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του μεγάλου πλήθους τους και της συχνής χρήσης τους σε κάθε κατοικία. Υπάρχουν όμως τρόποι που αν εφαρμοστούν θα δούμε σημαντικά οφέλη στην κατανάλωση ενέργειας στο σπιτικό μας. Αφενός, άμεση θα είναι η μείωση του λογαριασμού μας και αφετέρου, θα συμμετέχουμε και εμείς ενεργά και «ανέξοδα» σε μία προσπάθεια προστασίας του μέλλοντος του πλανήτη μας. Είναι σημαντικό να εμφυσήσουμε «πράσινη συνείδηση» στα παιδιά μας γιατί σ’ αυτά στηρίζεται το αύριο της ζωής. Μην χάνουμε καιρό λοιπόν, ας ξεκινήσουμε:

   Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε ένα πλυντήριο Ρούχων;
 • Μειώστε την θερμοκρασία πλύσης!!!Οι εποχές που οι γιαγιάδες μας επέμεναν πώς όσο πιο καυτό το νερό, τόσο πιο καθαρά τα ρούχα... πέρασαν... Τα απορρυπαντικά «νέας γενιάς» μας επιτρέπουν πλύση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες με το ίδιο αποτέλεσμα!
 • Πλύση με γεμάτο πλυντήριο με τα «μαγικά χαρτάκια» αποφυγής αποχρωματισμού των ρούχων. Ένα χαρτάκι κατά την πλύση και όλα τα χρώματα μπορούν να «χορεύουν» στον ίδιο κάδο.
 •  Πλυντήριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Λίγο ακριβότερο αλλά... αξίζει τα χρήματά του. Εξάλλου πλυντήριο δεν παίρνουμε κάθε χρόνο!

  Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια στην κουζίνα;

 • Κανόνας: αγοράζουμε σκεύη να ταιριάζουν στις εστίες της κουζίνας και δεν προσπαθούμε να ταιριάξουμε την εστία στο σκεύος!!!Το σκεύος πρέπει να καλύπτει ακριβώς την εστία...
 •  Μην ανοιγοκλείνετε τον φούρνο. Να συμβουλεύεστε το βιβλιαράκι που συνόδευε τον φούρνο σας κατά την αγορά του. Η «χρυσή βίβλος» της κουζίνας μπορεί να σας γλυτώσει από μεγάλες σπατάλες ενέργειας κατά το ανοιγοκλείσιμο της πόρτας του φούρνου!
 •  Χύτρα ταχύτητας....εξοικονόμηση έως και 60% σε ρεύμα....
 •  Κατσαρόλα χωρίς καπάκι; Απλά πετάξτε την!!!

  Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε ένα θερμοσίφωνο;

 • Μην τον αφήνετε συνεχώς αναμμένο
 •  Ξεχάστε τα αιθέρια έλαια... Το ζητούμενο είναι να είστε καθαροί, όχι η «Κλεοπάτρα»...
 • Εγκαταστήστε ηλιακό θερμοσίφωνα. Το 80% του ζεστού νερού σας θα σας το παρέχει ο ήλιος.

  Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε ένα πλυντήριο Πιάτων;

 • Επιλέξτε πλυντήριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης
 • Προτιμήστε συσκευές με χαμηλή κατανάλωση νερού (πληροφορίες από το prospectus της συσκευής και όχι μόνο από τον υπάλληλο ο οποίος μπορεί να πληρώνεται και με ποσοστά επί των πωλήσεων...)
 • Οικονομικό πρόγραμμα για λίγο λερωμένα πιάτα. Αν βέβαια έχετε ξεχάσει το ταψί καμία εβδομάδα άπλυτο κάντε και μία εξαίρεση!!!
 • Πλύσιμο με γεμάτο πάντοτε πλυντήριο,

  Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια με τα φώτα;

 • Βάλτε λάμπες χαμηλής κατανάλωσης. Έχουν οκταπλάσια διάρκεια και 4 φορές μικρότερη κατανάλωση. Προσοή: Επειδή έχουν κατηγορηθεί ότι ενισχύουν προβλήματα κατάθλιψης και κακής ψυχολογίας, δεν χρειάζεται να γεμίσετε και ολόκληρο το σπίτι με τέτοιου είδους λάμπες...
 • Αποφύγετε το ένα μεγάλο φωτικό με μεγάλη κατανάλωση. Προτιμήστε 2-3 πηγές φωτισμού σε κάθε δωμάτιο και ανάψτε μόνο εκείνη που πραγματικά ρειάζεστε. Προσοχή: Στο δωμάτιο μελέτης των παιδιών μην τσιγκουνευτείτε τον φωτισμό!!!

  Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε ένα κλιματιστικό;

 • Ρυθμίστε το στους 20oC τον χειμώνα και σους 25-27oC τ   καλοκαίρι.
 •  Κλείστε τις πρτες και τ παράθυρα όταν τα λειτουργείτε (φυσικά όταν δεν καπνίζει κάποιος στο σπίτι!).
 • Προτιμήστε εκείνα του τύπου Inverter-είναι ακριβότερα αλλά ισχύει ομοίως το σχόλιο για την αγορά πλυντηρίου...

  Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε ένα Ψυγείο-καταψύκτη;

 •  Ψυγειοκαταψύκτης-Ηλεκτρική Κουζίνα σημειώσατε Χ. Ποτέ δεν τοποθετούμε κοντά ηλεκτρικές συσκευές «αντικρουόμενων» συμφερόντων! Αλλιώς μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος κατά 30%
 • Αν έχετε σκοπό να φάτε όλη την τούρτα παγωτό μην ξεγελιέστε με το να ανοιγοκλείνετε την πόρτα τρώγοντάς το κουταλιά-κουταλιά. Οι θερμίδες δεν αλλάζουν με την βρώση ανά 5λεπτο! Η πόρτα του ψυγείου και του καταψύκτη δεν πρέπει να ανοίγουν άσκοπα!

Γενικότερα καλό είναι να γνωρίζουμε ότι
·       Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ τηλεόραση) καταναλώνουν ρεύμα όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Βγάλτε την πρίζα της τηλεοράσεως και κάνετε ποιό ενδιαφέροντα πράγματα από το zapping!!!
·       Ένα πλυντήριο ανάλογα την ενεργειακή του απόδοση μπορεί να σας κοστίζει από 250 έως 500 ευρώ το χρόνο σε ηλεκτρικό ρεύμα. 

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Ζούμε σε μία αποκαλούμενη «σύγχρονη» κοινωνία με τη λέξη «κατανάλωση» να συνοδεύει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Κάποιες μορφές κατανάλωσης επιβαρύνουν την «τσέπη» μας (βλέπε «φορτωμένη» πιστωτική κάρτα), κάποιες την ψυχολογία μας (βλέπε κατανάλωση-ανάλωση σε ανούσιες καθημερινές δραστηριότητες)....Υπάρχει όμως και μία μορφή κατανάλωσης που απειλεί το αύριο των παιδιών μας και ίσως πρέπει να αρχίσει να μας απασχολεί περισσότερο και από τις άλλες προαναφερθείσες μορφές. Αυτή δεν είναι άλλη από την κατανάλωση ενέργειας!!!

Οι σύγχρονες κοινωνίες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για τη θέρμανση χώρων, τα μέσα μεταφοράς, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων. Με την πρόοδο της οικονομίας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου, η ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται ολοένα. Στις μέρες μας, το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που χρησιμοποιούμε προέρχεται από τις συμβατικές πηγές ενέργειας που είναι το πετρέλαιο η βενζίνη και ο άνθρακας. Η παραγωγή και χρήση της ενέργειας που προέρχεται από αυτές τις πηγές δημιουργούν μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα με αιχμή τους, το γνωστό σε όλους μας, φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων ρύπων -διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2), διοξείδιο του θείου (SΟ2), μεθάνιο (CΗ4), χλωρο-φθοριωμένοι υδρογονανθράκες (CFCs), κ.α- που παράγονται από τη χρήση συμβατικών καυσίμων (κυρίως για παραγωγή ενέργειας και μεταφορές) παρεμποδίζει τη διαφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας που ανακλάται από την επιφάνεια της γης έξω από τα ατμοσφαιρικά στρώματα. Συντελεί με αυτό τον τρόπο στη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Υποβαθμίζεται η ποιότητα της ατμόσφαιρας, διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία, ενισχύονται ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές.

 

(docbodyend)