Σαλάτες
Θέλετε να προσθέσετε μία ξεχωριστή πινελιά στο τραπέζι σας; Βαρεθήκατε την καθιερωμένη αγγουροντομάτα και θέλετε κάτι απλό και ασυνήθιστο; Σ’ αυτή τη στήλη θα σας προτείνουμε σε τακτική βάση ξεχωριστές και εύκολες, ιδιαίτερες και θρεπτικές σαλάτες. Σαλάτες καθημερινές, σαλάτες εορταστικές, σαλάτες σαν συνοδευτικά στο γεύμα σας ή ακόμη και σαν βασικό πιάτο στο τραπέζι σας. Καλή σας όρεξη λοιπόν!!!
Πλιγουροσαλάτα
Συστατικά:
250 γρ. πλιγούρι
2 πιπεριές πράσινες
2 πιπεριές κόκκινες
2 πιπεριές κίτρινες
1 μάτσο μαϊντανός
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 ντομάτες μέτριες
λίγος δυόσμος
4 φύλλα μαρουλιού
100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. χυμός λεμονιού
πιπέρι μαύρο
πιπέρι κόκκινο
2 κουτ. του γλυκού μουστάρδα
1 φλιτζανάκι του καφέ χλιαρό νερό
Οδηγίες:
Μουσκεύουμε το πλιγούρι σε πολύ και ζεστό νερό για 6-8 ώρες. Το σουρώνουμε. Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά μας (έχοντας αποφλοιώσει τις ντομάτες). Ανακατεύουμε με το πλιγούρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα δύο είδη πιπεριού και το λεμόνι και τα χτυπάμε. Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε το πλιγούρι.
Μελιτζανοσαλάτα της Γιαγιάς
Συστατικά:
5 μελιτζάνες φλάσκες
2 πιπεριές ψιλοκομμένες
2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
2 μικρά αγγουράκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
8-10 ελιές μαύρες
κάπαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανός ψιλοκομμένος
πιπέρι
χυμός από 1 λεμόνι
100 γρ. ελαιόλαδο
λίγο ξίδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ψήνουμε τις μελιτζάνες και τις ξεφλουδίζουμε. Παίρνουμε το εσωτερικό τους και το χοντροκόβουμε. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τις ντομάτες, τα αγγουράκια, το κρεμμύδι, τις ελιές, την κάπαρη και το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε. Τέλος, χτυπάμε το λάδι, το ξίδι, το λεμόνι, το πιπέρι και τα ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα. Συνοδεύει θαυμάσια κρέατα στη σχάρα.
Σαλάτα για «τραπέζι»
Συστατικά:
1/2 λάχανο λευκό
1/2 λάχανο κόκκινο
2 ξυνόμηλα
1,5 κούπα καρύδια τριμμένα
1 φακελάκι σουσάμι
1 μικρή μαγιονέζα
λίγο μπαλσάμικο & λίγο αλάτι
Οδηγίες:
Ψιλοκόβουμε τα λάχανα και τα ραντίζουμε με το μπαλσάμικο. Στη συνέχεια τρίβουμε τα ξυνόμηλα και προσθέτουμε μαζί τα τριμμένα καρύδια. Τα ανακατεύουμε μέσα στο λάχανο. Προσθέτουμε το αλάτι και καβουρδίζουμε το σουσάμι με λίγο ελαιόλαδο. Το προσθέτουμε στην υπόλοιπη σαλάτα. Παίρνουμε 3 κουταλιές της σούπας από την μαγιονέζα και την προσθέτουμε ανακατεύοντας. Με το κουτάλι απλώνουμε την υπόλοιπη μαγιονέζα σε όλη την επιφάνεια της σαλάτας ώστε να είναι λεία (παχυντικό και προαιρετικό!). Τέλος μπορείτε να στολίσετε τη σαλάτα σας με ολόκληρα καθαρισμένα καρύδια.