Παραδοσιακές συνταγές
Επειδή οι πολύπλοκες συνταγές ενδιαφέρουν συνήθως όσους έχουν «πολύ ελεύθερο χρόνο» και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια…. επιλέξαμε για εσάς απλές, καθημερινές συνταγές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που θα αρέσουν ακόμη και στους πιο «δύσκολους» της οικογένειας….
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :
Κ Ρ Ε Α Τ Ι Κ Α
Τυρόπιτα με μυζήθρα
Συστατικά για τη γέμιση:
3/4 του κιλού φρέσκο μανούρι ή ανθότυρο κομματιασμένο
2 μέτρια αυγά
φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
φύλλο σφολιάτας ή κρούστας (και με τα δύο γίνεται υπέροχη)
Οδηγίες:
Λαδώνετε αρχικά το ταψί σας και προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C. Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά σας. Απλώνετε το ένα φύλλο της σφολιάτας στον πάτο του ταψιού (αφήνοντας ζύμη να «περισσεύει» στα τοιχώματά του), προσθέτετε τη γέμιση και «σκεπάζετε» με το άλλο φύλλο το ταψί σας. Ενώνετε με τον γνωστό τρόπο πάνω και κάτω φύλλο και αλείφετε ελαφρά με χτυπημένο κρόκο αυγού.Ψήνετε την πίττα σας μέχρι να ροδίσει (περίπου 45 λεπτά).
Παρατήρηση: Με τα φύλλα κρούστας η διαφορά έγκειται στο ότι απλώνετε, λαδώνοντας ταυτόχρονα, ένα-ένα τα μισά φύλλα κάτω και τα μισά φύλλα πάνω από τη γέμιση…
Κεφτεδάκια
Συστατικά
1/2kg μοσχαρίσιο κιμά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
1 αυγό
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 φέτες ψωμί τρίμμα (χωρίς την κόρα)
1 ποτήρι αλεύρι
αλάτι-πιπέρι
Περιγραφή
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το μαϊντανό, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι και το αυγό. Προσθέτουμε λίγο νερό και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Τα πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, τοποθετούμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Σημείωση!
Για να γίνουν τα κεφτεδάκια πιο αφράτα και αρωματικά μπορείτε να ρίξετε στη ζύμη λίγο κονιάκ ή ούζο. Το ψωμί να είναι κατά προτίμηση μπαγιάτικο (το βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ με νερό για να μαλακώσει).
Μοσχάρι λεμονάτο
Συστατικά
1kg μοσχάρι
2-3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
χυμό από 3 λεμόνια
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
Περιγραφή
Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρές μερίδες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε εώς ότου ροδίσει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό και βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου.
Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε σταδιακά και σε μικρές ποσότητες όσο νερό χρειάζεται το φαγητό.
Ρολό κιμά με αυγά και πατάτες
Συστατικά
1kg μοσχαρίσιο κιμά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 τομάτες ψιλοκομμένες
4 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό ή δυόσμο
αλάτι – πιπέρι
2-3 φέτες ψωμί (μόνο ψίχα)
½ κούπα ελαιόλαδο
Περιγραφή
Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις τομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο ή το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα 2 αυγά και το ψωμί (αφού πρώτα το έχουμε βρέξει καλά και το έχουμε τρίψει μικρά κομματάκια). Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα ραντίζοντας με λίγο νερό για να γίνει ο κιμάς πιο αφράτος. Βράζουμε τα άλλα 2 αυγά για 10 λεπτά περίπου και τα ξεφλουδίζουμε. Απλώνουμε τον κιμά σε μια λεία επιφάνεια. Βάζουμε τα αυγά στη μέση. Τυλίγουμε τον κιμά γύρω από τα αυγά σε ρολό. Τοποθετούμε το ρολό στο κέντρο ενός ταψιού. Γύρω-γύρω προσθέτουμε κομμένες ή στρογγυλές πατατούλες και τις αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε στο φαγητό το ελαιόλαδο και το ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Σερβίρουμε στολίζοντας το ρολό με λεπτές φέτες τομάτας.
Μοσχαράκι βιολογικό φρικασέ
Συστατικά
1/2kg μοσχαράκι (μπούτι) βιολογικό σε μερίδες
6-7 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 ματσάκια σέλινο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας μαντανό
2 κρόκους αυγών
2-3 κουταλιές αλεύρι
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι - πιπέρι
Περιγραφή
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και ρίχνουμε το μοσχαράκι. Το αφήνουμε να βράσει εώς ότου μαλακώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο, το σέλινο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και 2 ποτήρια νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες περίπου. Πριν σβήσουμε το φαγητό βάζουμε 6 κουταλιές της σούπας ζωμό από το κρέας μας σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνομε του κρόκους αυγών και το χυό λεμονιο, ανακατεύοντας συνεχώς γ να μ κόψει η σάλτσα. Ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και το φρικασέ μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Ψ Α Ρ Ι Κ Α
Γαύρος ψητός με τομάτα
Συστατικά
1 κιλό γαύρο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά τσαγιού ρίγανη
3 φρέσκιες μεγάλες τομάτες κομμένες σε φέτες
3/4 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Περιγραφή
Πλένουμε και καθαρίζυμε τα ψάρια αφαιρώντας τα εντόσθια και τα κεφάλια. Tα αφήνουμε
να στραγγίσουν πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι. Tα αλατίζουμε, τα περιχύνουμε με το χυμό λεμόνιου
και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί μαζί με το σκόρδο. Στη συνέχεια βάζουμε τις φέτες τομάτας πάνω από
τα ψάρια, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλατοπίπερο, ρίγανη, μαϊντανό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά. Σερβίρουμε τα ψάρια ζεστά.
Φιλέτα μπακαλιάρου
Συστατικά (Υλικά για 4 άτομα)
4 φιλέτα μπακαλιάρου
4 πατάτες κομμένες σε φέτες
2 κολοκύθια, κομμένα σε φέτες
2 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
3 καρότα, κομμένα σε φέτες
2 μέτρια πράσα ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Περιγραφή
Καθαρίζετε όλα τα κομμένα λαχανικά και τα τοποθετείτε σε πυρίμαχο σκεύος (που θα χρησιμοποιηθεί και για σερβίρισμα), τα αλατοπιπερώνετε και τα ανακατεύετε. Από πάνω βάζετε τα φιλέτα μπακαλιάρου, τα αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και τα ψιλοκομμένα πράσα, ρίχνετε το κρασί, προσθέτετε το λάδι και 1 ποτήρι νερό. Βάζετε το φαγητό στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου στους 200ο C.
Ψάρι αλά σπετσιώτα φούρνου
Συστατικά (Υλικά για 6 άτομα)
1kg ψάρι σε φέτες νωπό ή κατεψυγμένο (συναγρίδα, σφυρίδα κλπ.)
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1 kg τομάτες κόκκινες
8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 λεμόνια
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλεύρι
αλάτι – πιπέρι
Περιγραφή
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φέτες του ψαριού. Τις αλατίζουμε, τις περνάμε από αλεύρι, τις βάζουμε στο ταψί και τις πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκόρδο. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Αραιώνουμε τον τοματοπελτέ με λίγο νερό, προσθέτουμε τις μισές τομάτες – ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες σε κύβους, το χυμό του λεμονιού, , πιπέρι, το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τις φέτες του ψαιού. Τις υπόλοιπες τομάτες τις κόβουμε σε ροδέλες και τις βάζουμε επάνω στο ψάρι. Βάζουμε το ταψάκι με τα ψάρια σε μέτριο φούρνο 250οC να ψηθεί επί 20 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά και κρύα.
Λιθρίνια νησιώτικα
Συστατικά
1kg λιθρίνια
4-5 μεγαλούτσικες πατάτες
4-5 μέτρια κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
3 τομάτες ώριμες, μέτριες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, κύμινο
Περιγραφή
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε και τα δύο σε ροδέλες. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού σε μια στρώση και αμέσως μετά τις ροδέλες πατάτας σε μια δεύτερη. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρασί και τοποθετούμε προσεκτικά πάνω απ’ όλα τα υλικά τα ψάρια. Ψιλοκόβουμε τις 2 τομάτες και τις σκορπίζουμε πάνω στο φαγητό. Tην τρίτη τομάτα την κόβουμε σε ροδέλες που τις τοποθετούμε πάνω στα ψάρια.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο και σκεπάζουμε το τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει. Ανοίγουμε το τηγάνι σε 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να απορροφήσει το φαγητό τα υγρά του και να δημιουργηθεί μια σχετικά παχύρευστη σάλτσα. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά. Tο αφήνουμε σκεπασμένο για λίγο και σερβίρουμε.
ΣHMEIΩΣH
Προτιμούμε για το φαγητό μας τόσο για την παρασκευή του όσο και για να το συνοδεύσουμε, ένα λευκό αρωματικό κρασί από τη Λήμνο, τη Σάμο ή τη Σαντορίνη.
Τσιπούρα με σέλινο λαδολέμονο
Συστατικά
1½ kg τσιπούρες
1½ kg σέλινο
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά του γλυκού αλεύρι
2 λεμόνια
αλάτι χοντρό, πιπέρι μαύρο
Περιγραφή
Καθαρίζουμε το σέλινο, το ζεματάμε σε νερό που βράζει και το σουρώνουμε. Καθαρίζουμε τις τσιπούρες, τις πλένουμε και τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι. Tις αφήνουμε 30 λεπτά στο αλάτι και μετά το τινάζουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το ρίχνουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα με λίγο νερό και
το γιαχνίζουμε. Μόλις το νερό σωθεί, ρίχνουμε το ζεματισμένο σέλινο και το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν το σέλινο μαλακώσει, βάζουμε τις τσιπούρες στην κατσαρόλα πάνω από το σέλινο σε μια στρώση, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, μόλις να σκεπάζει τα ψάρια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε. Kατά διαστήματα κουνάμε την κατσαρόλα, για να μην κολλήσει το φαγητό. Όταν το φτερό της τσιπούρας ξεκολλάει από το πλάι, έβρασε. Xαμηλώνουμε τη φωτιά στη σκάλα 1 της κουζίνας. Στύβουμε τα 2 λεμόνια σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο ζουμί από το φαγητό, χτυπάμε και ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε φρέσκο μαυροπίπερο και σερβίρουμε αμέσως. Μπορούμε, αν θέλουμε, να αυγοκόβουμε το φαγητό.