Μαγειρεύοντας μαζί...
Και μόνο η ιδέα να είστε μαζί με τα παιδιά και να μαγειρεύετε σας προκαλεί πανικό… Δεκάδες άπλυτα σκεύη, υλικά στα πλακάκια, ζυμαράκια κολλημένα παντού…Cut!!! Υπάρχουν και καλύτερα σενάρια... Γέλια, διασκέδαση, συγκέντρωση σε ένα χώρο του σπιτιού και όχι ανακατωσούρα σε όλα τα δωμάτια… Δείτε μερικές από τις συνταγές που θα χαρείτε να μοιραστείτε με τους δικούς σας… και δεν έχουν παρά σχόλια θαυμασμού και ενθουσιασμού να σας προσφέρουν…
Κατηγορίες
Γρήγορες & εύκολες
Παραδοσιακές
Γλυκά
Φρουτώδεις γεύσεις
Σαλάτες
Λεξικό μαγειρικής
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Πασχαλινό τραπέζι
Μυστικά μαγειρικής τέχνης
Pizza-time
Καθιερώστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες για μια ζωή
Καθιερώστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες για μια ζωή
- Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτραπεί η υπερβολική κατανάλωση φαγητού από το παιδί είναι να μην το αφήνετε να τρώει αφηρημένα. Αυτό σημαίνει να προσέχει τι τρώει αντί να ασχολείται με την ανάγνωση ενός βιβλίου ή την τηλεόραση. Το να τρώει το παιδί έχοντας την προσοχή στραμμένη στο φαγητό αποφέρει 2 οφέλη. Πρώτον, το παιδί σας απολαμβάνει το φαγητό (γεύση, υφή και εμφάνιση), οπότε καταλαβαίνει ότι έχει φάει. Δεύτερον, συνειδητοποιεί πότε αρχίζει να χορταίνει, οπότε δεν τρώει παραπάνω.
- Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, βεβαιωθείτε ότι του προσφέρετε τουλάχιστον ένα φαγητό που γνωρίζετε ότι του αρέσει ιδιαίτερα.
- Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ του «φούσκωσα» και του «χόρτασα». Αν και χρησιμοποιούμε τη λέξη «χόρτασα» εύκολα, τα παιδιά δε χρειάζεται να τρώνε μέχρι να φουσκώσουν, να «σκάσουν». Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά μέχρι το σήμα της ικανοποίησης να φτάσει στον εγκέφαλο. Αν τα παιδιά φάνε βιαστικά το φαγητό τους, το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν μέχρι να περάσει το 20λεπτο και να καταναλώσουν μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων, πράγμα που είναι πιθανό σταδιακά να καταλήξει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.
- Μάθετε στο παιδί σας ότι δεν υπάρχουν «απαγορευμένα» ή «κακά» τρόφιμα. Και αυτό γιατί γνωρίζετε πόσο ποθητός μπορεί να γίνει ο «απαγορευμένος καρπός». Αυτό θα οδηγήσει τελικά το παιδί σας να καταβροχθίζει φαγητά που εσείς απαγορεύετε, κάτι που σημαίνει ότι οι διατροφικές διαταραχές βρίσκονται κάπου κοντά.
- Μερικές οικογένειες έχουν καθιερώσει την ημέρα «οτιδήποτε» 1 ή 2 φορές το μήνα. Μόνο προσέξτε μη γίνει η μέρα αυτή δικαιολογία να καταβροχθίζετε πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό όλη την ημέρα.
- Να είστε πάντα ελαστικοί. Μην είστε τόσο αυστηροί, ώστε το παιδί σας να αρχίσει να κρύβει φαγητό. Μη γίνετε ένα είδος «διατροφικής αστυνομίας».
- Συνειδητοποιήστε ότι «όλα τα φαγητά κάνουν». Όλα τα φαγητά χωρούν σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής- εξαρτάται κυρίως από τη συχνότητα και την ποσότητα. Μικρές ποσότητες όχι και τόσο υγιεινού φαγητού κάθε τόσο δε θα προκαλέσουν αύξηση βάρους ή χρόνιες παθήσεις. Αυτό από το οποίο πρέπει να ξεφύγουμε είναι μια «συνεχής» δίαιτα αποτελούμενη από «φτωχές» τροφές.
- Δώστε θετικά δεδομένα στα μέρη όπου τρώει το παιδί σας- νηπιαγωγείο, σχολείο και σπίτια φίλων. Προσφερθείτε να φτιάξετε ή να αγοράσετε υγιεινά σνακ ή δώστε ιδέες στους νηπιαγωγούς ή τους υπόλοιπους γονείς. Αν χρειαστεί, δώστε να πάρει μαζί το παιδί υγιεινές επιλογές φαγητών, αλλά προσπαθήστε να δίνετε φαγητά παρόμοια με αυτά που τρώνε τα υπόλοιπα παιδιά, ώστε το παιδί σας να μη νιώθει απομονωμένο και ξεχωριστό.
- Κάποιες φορές ακούμε για υπερβολικούς γονείς, οι οποίοι πετάνε τα πάντα από τα ντουλάπια και το ψυγείο, αφού μάθουν για τις υγιεινές τροφές. Μια τέτοια ενέργεια, όμως, θα οδηγήσει σε μάχη. Ακόμα και αν είστε ενθουσιασμένοι για τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε, μην είστε βιαστικοί. Το παιδί σας θα δεχτεί τις σταδιακές αλλαγές πολύ πιο εύκολα και πρόθυμα από τις ριζικές.
- Έχετε πάντα στο αυτοκίνητο υγιεινά σνακ και αφεψήματα. Χωρίς εύχρηστες εναλλακτικές λύσεις, είστε καταδικασμένοι σε παχυντικές επιλογές από το ψιλικατζίδικο, το τοστάδικο ή το εστιατόριο όταν το παιδί σας και εσείς είστε πεινασμένοι.
- Προστατέψτε το παιδί σας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει τις στρατηγικές του εμπορίου, τα τεχνάσματα των καταστημάτων και τα διαφημιστικά κόλπα που τα ωθούν στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και άσκοπων θερμίδων.
Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Pizza-time
Έπειτα από αρκετά e-mail που δέχθηκε tospitakimas σχετικά με πρωτότυπες συνταγές για πίτσα και διοργάνωση pizza-party… έχουμε να σας προτείνουμε:
Συστατικά: (Για 4 άτομα)
1 κιλό αλεύρι
30γρ. νωπή μαγιά (από φούρνο ή το σούπερ μάρκετ)
μία πρέζα αλάτι
½ λίτρο χλιαρό νερό
Οδηγίες για τη βασική συνταγή της ζύμης:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι και το αλάτι. Κάντε με το χέρι σας μια μικρή γούρνα στο κέντρο. Σε ένα φλιτζάνι διαλύστε σε λίγο χλιαρό νερό τη μαγιά. Ρίξτε την στη γουρνίτσα που έχετε ετοιμάσει και αρχίστε να ζυμώνετε προσθέτοντας κατά διαστήματα χλιαρό νερό, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα δάχτυλά σας και να είναι εύπλαστη και ελαστική. Στη συνέχεια πλάστε την σε σχήμα μπάλας, σκεπάστε την και αφήστε την σε ένα χλιαρό μέρος για 40 περίπου λεπτά.
Ανοίξτε την με τη βοήθεια πλάστη ή με τα χέρια σας σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος λεπτό, λιγότερο από μισό εκατοστό.
Σημείωση: Σε περίπτωση που ακόμη και αυτή η διαδικασία σας δημιουργεί άγχος εύκολα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με τον θαυματουργό ζυμαρούλη pillsburry!!!
Οι προτάσεις μας:
Βασική συνταγή για σάλτσα ντομάτας:
Σοτάρουμε με λίγο λάδι κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε σάλτσα πελτέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα ή ντοματίνια κομμένα στα δύο, με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει. Τέλος προσθέτουμε ρίγανη ή θυμάρι. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε σάλτσα τύπου κέτσαπ.
Αλείψτε με λάδι το ταψί που θα ψήσετε την πίτσα, τοποθετήστε την και ψήστε την σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 20 περίπου λεπτά.
… και τώρα μεγαλουργήστε!!!
1ος τύπος:
Περιλαμβάνει: Φέτα, κρεμμύδι, ελιές, πράσο, πιπεριά, κάπαρη, ντομάτα.
2ος τύπος:
Περιλαμβάνει: κοτόπουλο φιλέτο ψιλοκομμένο, ντομάτα, κόκκινο πιπέρι, κρεμμύδι, κασέρι
3ος τύπος:
Περιλαμβάνει: μοτσαρέλα, μπρόκολο, κίτρινη πιπεριά, κόκκινη πιπεριά, πράσινη πιπεριά
4ος τύπος:
Περιλαμβάνει: φλύδες παρμεζάνας, κομματάκια τετράγωνα κασέρι, τριμμένο cheddar, blue-cheese
5ος τύπος:
Περιλαμβάνει: cheddar, κασέρι, σαλάμι αέρος, πράσινη πιπεριά
6ος τύπος: γλυκιά πίτσα…δίχως φυσικά σάλτσα… Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 20 περίπου λεπτά. Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια στρώνουμε πάνω στο ζυμάρι μερέντα. Ρίχνουμε πάνω στη μερέντα φετάκια μπανάνες και φράουλες. Υπέροχο γλυκό ιδίως για τους μικρούς φίλους μας!!!
Πασχαλινό τραπέζι
Προτεινόμενα μενού για ένα ξεχωριστό τραπέζι που θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις!!!
1ο Μενού (για λάτρεις της κουζίνας)
Ορεκτικά
Πατάτες ογκρατέν
1 κιλο Πατάτες
2 κ.γ βοτυρο
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ γραβιέρα
50 γρ blue cheece
50 γρ κασέρι
50 γρ φέτα
50 γρ παρμεζάνα
2 ποτήρια γάλα
αλατοπίπερο
2 αυγά
Σαλάτες
Παξιμαδοκουλούρα
για 2 μερίδες:
1 παξιμάδι
1 τριμμένη ντομάτα
¼ κρεμμύδ ψιλοκομμένο
λίγη φέτα τριμμένη
1 ελιά
λίγο ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη
Διαδικασία
Με λίγο νερό βρέχουμε το παξιμάδι να μαλακώσει. Καλύπτουμε την επιφάνειά του με την τριμμένη ντομάτ, απλώνουμε από πάνω την τριμμένη φέτα, πασπαλίζουμε με ρίγανη και προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Περιχύνουμε με παρθένο ελαιόλαδο και τέλος ρίχνουμε αν θέλουμε ψιλοκομμένη την ελιά.
Σαλάτα σπανάκι με παρμεζάνα
για 2 άτομα:
2 κομμάτια μεγάλα μυζήθρα σκληρή
200 γρ. σπανάκι (μόνο τα φύλλα χωρίς τα κοτσάνια)
8 έτρια μαντάρια άσπρα (κομένα σε φέτες)
1 κούπα του καφέ αρπύ από όδι
1 κούπα του καφέ καρύδια σπασμένα
1 κούπα του καφέ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (μόνο το πράσινο μέρος)
1/2 κούπα του καφέ sauce (3 μέρη λάδι-1 μέρος ξίδι-1 κ.σ μουστάρδα-σκόνη σκόρδου)
αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία για τη sauce
Σοτάρουμε το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο, σβήνουμε με το ξίδι και το αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα προσθέτουμε τη μουστάρδα και το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Διαδικασία για τη σαλάτα
Παίρνουμε το σπανάκι και το κόβουμε με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα ρίχνουμε και αυτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τη sauce που φτιάξαμε. Συνεχίζουμε με την προσθήκη του ψιλοκομμένου φρέσκου κρεμμυδιού, ανακατεύουμε τα υλικά μας καλά και τα σερβίρουμε στο πιάτο μας. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και τα ρόδια και στην κορφή βάζουμε τη μυζήθρα.
Κυρίως πιάτο
Το κατσικάκι της Ελένης
για 7-8 περίπου άτομα:
2 κιλά κατσικίσιο μπούτι
2 μαρούλια (3 αν είναι πολύ μικρά)
1½ κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
3 ματσάκια άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
θυμάρι (προαιρετικά)
1 ποτήρι νερού κρασί
2 κρεμμύδια
4 μικρές πατάτες
αλάτι και πιπέρι
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν βάζουμε το κρέας, για να θωρακιστεί. Μόλις ροδίσει σβήνουμε με νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε μετά το κρασί. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα χόρτα-μυρωδικά και τις πατάτες και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για μία περίπου ώρα..
Επιδόρπιο
Black Forest
για το παντεσπάνι:
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. αλεύρι
5 αβγά
30 γρ. κακάο
για το σιρόπι:
150 γρ. ζάχαρη
150 ml νερό
60 ml ρούμι
για τη γέμιση:
800 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. κεράσια σε κονσέρβα
50 – 80 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο ή φράουλα
αρκετή κουβερτούρα ξυσμένη
Διαδικασία
Χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και τα ρίχνουμε και αυτά σιγά - σιγά στο μείγμα ενώ ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.
Μόλις τα υλικά μας δέσουν, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 20-25 εκατοστά, βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και περιμένοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Όταν κρυώσει το σιρόπι, ρίχνουμε μέσα το ρούμι. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο
Χτυπάμε περίπου για 4 λεπτά την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την άχνη στο μίξερ μέχρι να γίνει αρκετά σφιχτή σαντιγί
Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια σε 3 ίσους σε πάχος δίσκους. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι σε μια πιατέλα, το βρέχουμε με το σιρόπι, μέχρι να ποτίσει καλά και απλώνουμε τη μαρμέλαδα σε όλη την επιφάνειά του.
Στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη μαρμέλαδα μέρος από τη σαντιγί που έχουμε φτιάξει και τοποθετούμε από πάνω ομοιόμορφα τα μισά κεράσια στραγγισμένα.
Βάζουμε επάνω το δεύτερο κομμάτι από το παντεσπάνι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το σιρόπι, τη σαντιγί και τα υπόλοιπα κεράσια Το καλύπτουμε από πάνω με το 3ο κομμάτι από το παντεσπάνι, ποτίζουμε με σιρόπι και καλύπτουμε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη σαντιγί που έχει μείνει και την ξυσμένη κουβερτούρα. (όσο περισσότερη κουβερτούρα τόσο καλύτερα)
2o Μενού (της τεμπέλας…) γρήγορο-γευστικό-εύκολο
Ορεκτικά
Πιατέλα με ποικιλία τυριών και αλλαντικών
Πιατέλα με ποικιλία αρτοσκευασμάτων (ψωμί λευκό, μαύρο, Βαυαρίας, κριτσίνια, παξιμάδια, πίττες αραβικές κλπ)
Πιατέλα με λαχανικά ψημένα στη σχάρα (περιλαμβάνονται κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτες, πατάτες, σπαράγγια, μανιτάρια κλπ)
Ποικιλία dip (περιλαμβάνονται τυροκαυτερή, ρώσικη, ζαμπονοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα κλπ του εμπορίου)
Πιατέλα με ντοματάκια κομμένα στα δύο, κάπαρη, κριθαροκουλούρα, πιπεριές κομμένες σε ψιλά κομματάκια, φύλλα σπανάκι και μυζήθρα ψιλοτριμμένη
Κυρίως πιάτο
1ο Ψαρονέφρι με κρέμα γάλακτος
Κομμάτια ψαρονέφρι (ανάλογα με τον αριθμό των καλεσμένων σας)
Κρέμα γάλακτος
Αλάτι-Πιπέρι
Μπέικον
Πάπρικα (προαιρετικά)
Κρεμμύδι νιφάδες (στο εμπόριο θα το βρείτε σε βαζάκι)
Διαδικασία
Σοτάρετε το ψαρονέφρι με λίγο λάδι και τις νιφάδες κρεμμυδιού μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα. Ρίχνετε το μπέικον και το αφήνετε να ψιλοψηθεί μαζί με αλατάκι και πιπέρι (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο και σε ποικιλία κόκκων). Όταν το ψαρονέφρι ψηθεί ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και σκεπάζουμε το σκεύος μας περιμένοντας να δέσει η σαλτσούλα. Το περίφημο φαγητό μας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είναι έτοιμο για βρώση!!!
Συνοδεύεται με πατατούλες τηγανητές ή ρύζι με λαχανικά (θα το βρείτε και στο εμπόριο κατεψυγμένο ή σε φακελάκι)
2ο Κρασοτηγανιά της Λενιώς
Κομματάκια χοιρινό
Κομματάκια λουκάνικο χωριάτικο (Θεσσαλίας κατά προτίμηση-το Λακωνίας με πορτοκάλι δεν ταιριάζει ιδιαίτερα σε αυτή τη συνταγή)
Πράσο
Κρασί λευκό καλής ποιότητας
Αλάτι-πιπέρι- πάπρικα πικάντικη
Κομματάκια
Φορμαέλα
Διαδικασία
Βάζουμε λίγο λαδάκι σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κομματάκια χοιρινού μέχρι να ψιλοψηθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα λουκανικάκια και αυτά σε μικρά κομμάτια. Ακολουθούν τα πράσα κομμένα σε ροδελίτσες. Αλάτι-Πιπέρι-Πάπρικα. Όταν διαπιστώσουμε ότι τα κρεατάκια μας έχουν ψηθεί ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε περίπου πέντε λεπτά το κρέας μας να «βράσει» με το κρασί με κλειστό το καπάκι. Ανοίγουμε το καπάκι και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μας τη φορμαέλα σε φετάκια απλά να μαλακώσει (όχι να λιώσει). Το πιάτο μας είναι έτοιμο.
Επιδόρπιο
Τούρτες «έτοιμες» σε μεγάλη ποικιλία και προσιτές τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ. Επίσης υπέροχα -έτοιμα σε λίγα λεπτά- σουφλέ/brownies του «ζυμαρούλη» στα ψυγεία μπορούν να αποτελέσουν με τη συνοδεία παγωτού ένα υπέροχο επιδόρπιο για τους καλεσμένους σας.
Λεξικό Μαγειρικής
Α λα: Υποδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο είναι μαγειρεμένο το φαγητό. Έτσι το α λα γκρεκ σημαίνει ότι χρησιμοποιείται λάδι ελιάς και Ελληνικά μυρωδικά.
Άγρια μανιτάρια: Τα μανιτάρια του δάσους που δεν είναι καλλιεργημένα. Τα πιο γνωστά είναι τα σεπ, τα μορέλ, τα σαντερέλ, τα πορτσίνι, τα μπλεβίτ και οι τρομπέτες.
Αλ ντέντε: Στα Ιταλικά σημαίνει «στο δόντι». Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υφή των ζυμαρικών που πρέπει να μαγειρεύονται τόσο ώστε να «κρατάνε» λίγο.
Αμύγδαλα ασπρισμένα: Αμύγδαλα από τα οποία έχει αφαιρεθεί η φλούδα. Για να γίνει αυτό ζεματάμε για λίγα δευτερόλεπτα τα αμύγδαλα και πιέζουμε τη φλούδα η οποία φεύγει εύκολα.
Αμύγδαλα εφιλέ: Αμύγδαλα ασπρισμένα κομμένα σε πολύ λεπτά φετάκια. Υπάρχουν και έτοιμα κομμένα στο εμπόριο.
Αντίβ: Υπάρχει το πράσινο σγουρό ήρεμο ραδίκι (ή αντίδι στα ελληνικά) με κατσαρά φύλλα που είναι σαλατικό με πικρή γεύση, αλλά τον όρο αντίβ ή σικορέ οι Γάλλοι τον δίνουν και στο άσπρο κηπευτικό με σφιχτά τυλιγμένα φύλλα και επίσης πικρή γεύση που μαγειρεύεται ογκρατέν με μπεσαμέλ και ζαμπόν ή τρώγεται χοντροκομμένο στις σαλάτες.
Βαλεριάνα: Τρυφερά στρογγυλεμένα πράσινα φύλλα σαλάτας με ήπια γεύση που νοστιμίζει τις πράσινες ανάμεικτες σαλάτες.
Βρούβες: Με τον όρο αυτό ο λαός μας περιγράφει όλα τα άγρια χόρτα που τρώγονται ως λαχανικά. Στην πραγματικότητα συναντάμε 5 είδη φυτών που ανήκουν όλα στην κατηγορία ου σιναπιού (λαψανίδες, γλυκόβρουβες, ραπανόβρουβες, πικρόβρουβες, αγριόβρουβες)
Γκοργκορντζόλα: Ιταλικό τυρί από αγελαδινό γάλα. Ανήκει στην ίδια ομάδα με το ροκφόρ είναι όμως πιο μαλακό, πιο ήπιο, πιο κρεμώδες και λιγότερο αλμυρό από αυτό.
Γκρατέν: Το φαγητό που ψήνεται ή ολοκληρώνει το ψήσιμο του στο φούρνο ώστε να έχει στην επιφάνεια του μία χρυσορόδινη κρούστα που γίνεται από τυρί τριμμένο και φρυγανιά.
Γλάσο: Λεπτή στρώση επικάλυψης των γλυκισμάτων φτιαγμένη από άχνη ή ψιλή ζάχαρη ενίοτε αρωματισμένη με καφέ ή βανίλια. Το γλάσο φτιάχνεται επίσης από σοκολάτα λιωμένη.
Γλιστρίδα: Δροσιστικό λαχανικό που είναι υπέροχο ωμό στις καλοκαιρινές σαλάτες με σκόρδο και γιαούρτι. Συντηρείται στο ξίδι ή στο λευκό κρασί και στο αλάτι. Στη Σμύρνη και στα παράλια της Τουρκίας προστίθεται στο κοτόπουλο της κατσαρόλας.
Ζαφορά ή κρόκος ή σαφράν: Οι ανθήρες του φυτύ κρόκο με το χρυσοκόκκινο χρμα. Πολύ εκλεκτό πανάκριβο μπαχαρικό που δίνει χρώμα και γεύση στα ριζότα, την παέλια και την ψαρόσουπα.
Ζεμάτισμα: Σύντομο βούτηγμα του τροφίμου μέσα σε νερό που βράζει. Χρησιμοποιείται για το καθάρισμα των αμύγδαλων, για το μαλάκωμα των τρυφερών χορταρικών ή για το ξεπίκρισμα των εσπεριδοειδών.
Κάππαρη: Ακανθώδες φυτό που φυτρώνει κυρίως σε βραχώδη και ακαλλιέργητα εδάφη, δίνει γεύση στις σαλάτες και τις σάλτσες και διατηρείται στο ξίδι τουρσί. Στην καλύτερη της στιγμή φρέσκια, συλλέγεται το Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο.
Καρυδόψιχα: Η ψίχα του καρυδιού αφού αφαιρεθεί το σκληρό εξωτερικό τσόφλι.
Κάστερ πάουντερ: Η πολύ λεπτή ζάχαρη με τους μικρότερους κρυστάλλους. Διαλύεται εύκολα και χρησιμοποιείται σε κρέμες, μους και στη μαρέγκα.
Καυκαλήθρες: Μικρά φυτά με οδοντωτά φυλλαράκια και έντονη μυρωδιά (σε κάποιες περιοχές λέγονται και μυρώνια). Απαραίτητο χόρτο για τις ελληνικές πίτες ιδιαίτερα αγαπητό στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Ιόνια νησιά και τη Σαντορίνη.
Κις (Quiche): Είδος ανοιχτής πίτας (τάρτα) με μία τραγανή σφολιάτα σα βάση και γέμιση λαχανικά, τυριά, μπέικον και μία ελαφριά μπεσαμέλ ή κρέμα γάλακτος και αυγά. Η πιο γνωστή κις είναι η κις λωρέν με ζαμπόν ή μπέικον και τυρί.
Κον κασέ: Το αποφλοιωμένο ψιλοκομμένο ντοματάκι που το βρίσκετε σε κονσέρβες έτοιμο σε όλες τις γνωστές φίρμες της αγοράς με προϊόντα ντομάτας.
Κονφί: Φρούτα ή λαχανικά διατηρημένα μέσα σε ζάχαρη πολλές ώρες περιχυμένα με μπράντι. Ο όρος χρησιμοποιείται και για κρέατα ή πουλερικά διατηρημένα μέσα στο δικό τους λίπος. Τα πιο γνωστά είναι το κονφί πάπιας ή χήνας.
Κορν φλάουρ: Το άνθος του καλαμποκιού. Σκόνη που χρησιμοποιείται για το δέσιμο σε σάλτσες ή κρέμες. Το αντίστοιχο προϊόν που προέρχεται από το σιτάρι είναι ο νισεστές.
Λάπατα ή Λάπαθα: Χόρτα με ξινούτσικη γεύση που συλλέγονται σε λιβάδια την άνοιξη και το χειμώνα. Νοστιμίζουν πίτες και ριζότα.
Λιαστές ντομάτες: Ντομάτες που έχουν στεγνώσει στον ήλιο και έχουν αφυδατωθεί. Διατηρούνται συνήθως σε ελαιόλαδο και είναι υπέροχες στις σαλάτες μαζί με άσπρα φρέσκα τυριά ή σε μακαρονάδες.
Μανιτάρια καλλιεργημένα: Τα μανιτάρια που καλλιεργούνται και βρίσκουμε όλο το χρόνο. Υπάρχουν μικρά, μεγάλα και μεσαία και τα βρίσκουμε και με το όνομα σαμπινιόν. Τελευταία καλλιεργούνται και τα μανιτάρια πλευρότους.
Μαρινάρισμα: Η παραμονή για αρκετό χρόνο τροφίμων (κρεατικών, πουλερικών, ψαριών ή λαχανικών) μέσα σε υγρό που τα κάνει τρυφερά και νόστιμα. Μία συνηθισμένη μαρινάδα για κρέας ή πουλερικά περιλαμβάνει ξίδι, κρασί ή χυμό λεμονιού, λάδι και αρωματικά.
Μελάνζ: Σημαίνει στα γαλλικά μείγμα και προέρχεται από το ρήμα «melanger» που σημαίνει «ανακατεύω».
Μπέικιν πάουντερ: Διογκωτικό υλικό (σκόνη που περιέχει διττανθρακικό νάτριο) που χρησιμοποιείται στα κέικ, στα μάφινς και στα αφράτα γλυκίσματα του τηγανιού (τηγανίτες, βάφλες).
Μπεν μαρί: Τεχνική μαγειρέματος που χρησιμοποιείται για το λιώσιμο της σοκολάτας και το δέσιμο «ευαίσθητων» σαλτσών. Περιλαμβάνει δύο σκεύη, ένα μεγαλύτερο ταψί ή κατσαρόλα μέσα στο οποίο βράζει νερό και ένα μικρότερο (μπολ ή κατσαρόλα) όπου τοποθετείται το προϊόν που θέλουμε να ζεστάνουμε (σοκολάτα ή σάλτσα).
Μπρεζάολα: Είδος ιταλικού αλλαντικού από αποξηραμένο βοδινό κρέας με σκούρο κόκκινο χρώμα και εκλεκτή γεύση.
Ντοματάκια Κρήτης: Μικρά ντοματάκια που πωλούνται συνήθως σε τσαμπιά, έχουν γλυκιά υπέροχη γεύση και σφιχτή, κρουστή σάρκα. Υπέροχα στις σαλάτες αλλά και στις πίτες του καλοκαιριού.
Ξαίνω: Ο όρος χρησιμοποιείται για το καταΐφι και σημαίνει ότι το απλώνω για να πάρει όγκο και να αφρατέψει.
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού: Η φλούδα τριμμένη σε πολύ λεπτό τρίφτη. Χρησιμοποιείται σαν άρωμα στα γλυκίσματα (κέικ) ή στα φαγητά.
Πεκορίνο: Ιταλικό σκληρό τυρί που χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως η παρμεζάνα. Έχει γεύση έντονη διαπεραστική και αλμυρή.
Σαν Μιχάλη: Τυρί από τη Σύρο με χαρακτηριστική γεύση γεμάτη ένταση, πιπεράτη και ταυτόχρονα γλυκιά και κάπως φρέσκια. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα, μένει μέσα σε άλμη και προτού βγει στην αγορά ωριμάζει για 3-4 μήνες (μαλακό) ή για 5 (σκληρό, πιο πικάντικο). Εξαιρετικό σε πίτες αλλά και σκέτο με κρασί.
Σαφράν: Δείτε ζαφορά ή κρόκος ή σαφράν.
Σικορέ: Δείτε αντίβ
Στύφνος ή Στρύχνος: Ένα μικρό ζιζάνιο που βρίσκεται στους λαχανόκηπους και τα περιβόλια. Έχει πικρή γεύση (σε μεγάλες ποσότητες είναι δηλητηριώδες). Στην Κρήτη τρώγεται σα βραστό σαλατικό. Οι μικροί μαύροι καρποί του στύφνου μοιάζουν με χοντρόκοκκο πιπέρι και μπαίνουν σε μαρμελάδες, πίτες, τάρτες, σάλτσες δίνοντας πικάντικη γεύση.
Τζίντζερ ή πιπερόριζα: Η φρέσκια ρίζα χρησιμοποιείται στην Κινέζικη μαγειρική και στην Ινδία είναι συστατικό του κάρι. Σε μορφή σκόνης (μπαχαρικό) μπαίνει σε μπισκότα, ψωμί και στις φρουτοσαλάτες ή τις πουτίγκες. Έχει καυτερή γεύση και ωραίο άρωμα.
Τυροβολιά: Ξινοτύρι Μυκόνου. Από αυτό φτιάχνεται και η κοπανιστή άλλοτε ξυνή και άλλοτε αλμυρή ή και γλυκιά.
Τσάιβ ή σκορδόπρασο ή σχοινόπρασο: Η γεύση του θυμίζει ελαφρά κρεμμύδι αλλά είναι πιο λεπτή και ντελικάτη και τα πράσινα φύλλα του είναι πολύ λεπτά και κόβονται με ψαλίδι. Δίνει ωραία εμφάνιση σε σούπες και σαλάτες.
Τσουκνίδες: Οι τσουκνίδες έχουν άρωμα λεπτό και γλυκιά γεύση και χρησιμοποιούνται κυρίως στην Κρήτη σα γέμιση σε πίτες αλλά και σε σούπες και ριζότα. Το μόνο πρόβλημα τους είναι η ισταμίνη που έχουν τα φύλλα της που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα.
Φουά γκρα: Το ανοιχτόχρωμο, καλοθρεμένο συκώτι της χήνας για χάρη του οποίου οι χήνες εκτρέφονται ειδικά (και υπερβολικά) σε ορισμένες περιοχές της Νοτιοδυτικής Γαλλίας. Εκλεκτό και πολύ ακριβό ντελικατέσσεν.
Φρουί γλασέ: Φρούτα επεξεργασμένα με μία γυαλιστερή επικάλυψη με σιρόπι από ζάχαρη. Συνηθίζεται στα κεράσια, στα αχλάδια, τα βερίκοκα, τα σύκα, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
Χαλούμι: Κυπριακό τυρί με άσπρο χρώμα, που παρασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, αρωματισμένο με δυόσμο. Τηγανίζεται, ψήνεται και τρώγεται τριμμένο σε πίτες.
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Γεύσεις και αρώματα, μουσικές και χρώματα! Μία στιγμή, μύριες αναμνήσεις… Τι όμορφες εικόνες ξεδιπλώνει η θύμησή μας από αξέχαστες Χριστουγεννιάτικες στιγμές… Πόσο άγχος όμως μας προκαλεί και μόνο η ιδέα της προετοιμασίας του Χριστουγεννιάτικου γεύματος;
Και εκεί που οι ορμόνες σας πάνε να εκραγούν από το άγχος… έρχεται το spitakimas να σας «χαλαρώσει»… Στη στήλη αυτή θα βρείτε προτεινόμενα από εμάς μενού για την ξεχωριστή αυτή μέρα… Ορεκτικά, κυρίως γεύμα, επιδόρπιο και ότι εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να κάνει το τραπέζι σας ξεχωριστό, τους καλεσμένους σας ευχαριστημένους και την ψυχολογία σας στα «ουράνια»…
Μην χάνουμε λοιπόν καιρό… Διαβάστε και επιλέξτε…
Μενού 3ο (για όσες το μαγείρεμα είναι "καταναγκαστικό έργο")
Αγριογούρουνο κατσαρόλας
Μερίδες: 6
Συστατικά:
1,5 κιλό σε κομμάτια, χωρίς το κόκαλο Αγριογούρουνο
1/2 κούπας Ελαιόλαδο
1 κούπα Κρασί κόκκινο ξηρό
1 κούπα Ζωμός Βοδινού
1 μεγάλο σε ρόδες Καρότο
1 μέτριο Κρεμμύδι
1 μέτρια ρίζα σε κομματάκια Σέλινο
2 σκελίδες Σκόρδο
2 φύλλα Δάφνη
Αλάτι
φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
για το μαρινάρισμα
1/2 κούπας Λάδι
2 μικρά σε φέτες Καρότα
2 μικρά Κρεμμυδάκι
1 μικρή σε κομματάκια ρίζα Σέλινο
2 σκελίδες Σκόρδο
3 κλωνάρια Μαϊντανός
2 φρέσκα σε κομματάκια Κρεμμυδάκια
10 κόκκους Πιπέρι
Οδηγίες:
Ετοιμάστε τη μαρινάτα. Βάλτε το λάδι σε κααόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει. Ρίξτε τα υπόλοιπα 9 υλικά κι ανακατέψτε τα επάνω στη φωτιά 10', ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Ρίξτε το κρασί και το ξίδι, σκεπάστε και σιγοβράστε τη μαρινάτα 30'. Αφήστε τη να κρυώσει. Αφαιρέστε τα κρεμμύδια, τα δαφνόφυλλα και τα γαρίφαλα και περιχύστε με τη μαρινάτα αυτή τα κομμάτια του κρέατος, που έχετε τοποθετήσει σ' ένα πήλινο σκεύος. Σκεπάστε τα ι αφήστε τα να σαθούν 24 ώρες στο ψγεο.
Βγάλτε τα από τη μαρινάτα κι αφήστε τα να στραγγίσουν σε τρυπητό. Βάτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει και σοτάρετε μέσα σ' αυτό το κρέας. Ρίξτε το κρασί, το ζωμό κρέατος, το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο, τα σκόρδα, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με λίγη σάλτσα. Κατεβάστε το από τη φωτιά. Βγάλτε τα κομμάτια του κρέατος σε ζεστή πιατέλα και διατηρήστε τα ζεστά σε χαμηλό φούρνο. Αφαιρέστε τα από τη σάλτσα και πετάξτε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα φύλλα δάφνης. Την υπόλοιπη περάστε την από μύλο λαχανικών ή στο μπλέντερ και κατόπιν από λεπτή σίτα, να γίνει λεία.
Περιχύστε μ' αυτήν τα κομμάτια του κρέατος και συνοδέψτε το με χωριάτικες χυλοπίτες (υπέροχες χυλοπίτες θα βρείτε στο Κατάστημα βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων το «Παραδοσιακόν», τηλ. 210 7704422, πληροφορίες στη στήλη «Μαγειρεύοντας μαζί»).
Σαλάτα Εορταστική
Συστατικά:
1/2 λάχανο λευκό
1/2 λάχανο κόκκινο
2 ξυνόμηλα
1, 5 κούπα καρύδια τριμμένα
1 φακελάκι σουσάμι
1 μικρή μαγιονέζα
λίγο μπαλσάμικο & λίγο αλάτι
Οδηγίες:
Ψιλοκόβουμε τα λάχανα και τα ραντίζουμε με το μπαλσάμικο στη συνέχεια τρίβουμε τα ξυνόμηλα και προσθέτουμε μαζί τα τριμμένα καρύδια, τα ανακατεύουμε μέσα στο λάχανο. Προσθέτουμε το αλάτι και καβουρδίζουμε το σουσάμι με λίγο ελαιόλαδο, το προσθέτουμε στην υπόλοιπη σαλάτα. Παίρνουμε 3 κουτ. σούπας από την μαγιονέζα και την προσθέτουμε ανακατεύοντας. Με το κουτάλι απλώνουμε την υπόλοιπη μαγιονέζα σε όλη την επιφάνεια της σαλάτας ώστε να είναι λεία. Αν θέλετε στολίζεται με ολόκληρα καθαρισμένα καρύδια...
Σουφλέ Kαταϊφι
Συστατικά :
1 κουτί (500 γρ) ΚΑΤΑΪΦΙ ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
150 γρ εμένταλ
150 γρ κασέρι
150 γρ κεφαλογραβιέρα
150 γρ ζαμπόν
150 γρ μανιτάρια σε φέτες
1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
7 αυγά
πιπέρι
Οδηγίες:
Ξεπαγώστε καλά το ΚΑΤΑΪΦΙ ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ. Απλώστε το κανταΐφι στο τραπέζι της κουζίνας και κόψτε το σε κομματάκια προσπαθώντας να «χαλάσετε» τη συνοχή του φύλλου (σαν να το διαλύετε). Βάλτε το 1/2 του φύλλου στη βάση του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε και βουτυρώστε το. Ρίξτε τα μανιτάρια σε ένα μπολ με 3 αυγά, τα τυριά τριμμένα, ψιλοκομμένο ζαμπόν και 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε. Βάλτε τη γέμιση πάνω από το φύλλο και σκεπάστε με το υπόλοιπο φύλλο. Βουτυρώστε καλά την επιφάνεια. Χτυπήστε 4 αυγά, το γάλα και 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και περιχύστε το κανταΐφι. Αφήστε το 1 ώρα να φουσκώσει.
Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.
Μοσχάρι φιλέτο τυλιγμένο σε σφολιάτα
Συστατικά:
1 πακέτο (850 γρ.)
ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ (θα χρησιμοποιήσετε μόνο το ένα φύλλο)
1 κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
25 γρ. βούτυρο και λίγο επιπλέον για να αλείψετε το ταψί
100 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 αυγό χτυπημένο
μπρόκολο, κουνουπίδι και καρότα σοτέ για το γαρνίρισμα
Οδηγίες:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C. Ζεσταίνετε το λάδι σ’ ένα τηγάνι και ροδίζετε το φιλέτο απ’ όλες τις πλευρές 10’-15’. Στο μεταξύ ζεσταίνετε σε άλλο τηγάνι το βούτυρο και σοτάρετε τα μανιτάρια και το σκόρδο 5’ μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε το σκεύος από την εστία και προσθέτετε το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
Στρώνετε σε επίπεδη επιφάνεια το ένα φύλλο της σφολιάτας. Απλώνετε στη ζύμη το μείγμα με τα μανιτάρια. Βάζετε στο κέντρο το φιλέτο. Τυλίγετε το κρέας με τη ζύμη και κολλάτε τις άκρες με λίγο χτυπημένο αυγό. Διακοσμείτε με κορδόνια σφολιάτας.
Τοποθετείτε το τυλιγμένο φιλέτο σε ταψί βουτυρωμένο και αλείφετε με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό. Ψήνετε το φαγητό 40’ (αν δείτε ότι η σφολιάτα παίρνει σκούρο χρώμα, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο). Αφήνετε το κρέας να κρυώσει 10’-15’ προτού το κόψετε σε φέτες. Γαρνίρετε με τα λαχανικά σοτέ και σερβίρετε.
Πανακότα με γιαούρτι, μέλι και κρασί
Μία πανακότα εμπνευσμένη και πολλή δημιουργική από το Στέλιο Παρλιάρο προς τέρψην του ουρανίσκου σας.
Συστατικά:
600 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
100 γρ. γάλα φρέσκο
60 γρ. μέλι
20 γρ. ζάχαρη
3 φύλλα ζελατίνης ( 15 γρ.)
200 γρ. γιαούρτι
Συστατικά για τη σως
500γρ. φράουλες ( καθαρό βάρος)
χυμό από ½ λεμόνι
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. γλυκό κρασί Vinsanto
Οδηγίες:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα με το γάλα.
Προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη και τα τοποθετούμε στη φωτιά.
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης που προηγουμένως τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το γιαούρτι. Μόλις η κρέμα κρυώσει, τη σερβίρουμε σε ατομικά μπωλ και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τρεις ώρες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ
Ψιλοκόβουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες και ρίχνουμε πάνω από αυτές τη ζάχαρη. Τις αφήνουμε για μία ώρα και έπειτα τις πολτοποιούμε και τις βάζουμε στη φωτιά να βράσουν για τρία λεπτά προσθέτοντας το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξαναχτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το Vinsanto.
Αναποδογυρίστε τα μπολ και σερβίρετε την πανακότα με τη σως..
*Tip: Αν η πανακότα έχει κολλήσει στα μπολ και αρνείται να απελευθερωθεί, βυθίστε τα σε καυτό νερό για λίγα λεπτά
Παρατηρήσεις: Ίσως σας ξαφνιάζει το γεγονός ότι στο μενού συμπεριλαμβάνονται δύο είδη κρέατος. Σε περίπτωση που είστε σίγουροι για τις γευστικές προτιμήσεις των καλεσμένων σας και το αγριογούρουνο συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτές μπορείτε να αφαιρέσετε το τυλιχτό μοσχαράκι… Αλλά συνήθως φροντίζουμε να έχουμε δύο βασικά είδη κυρίως πιάτου σε περίπτωση που το ένα δεν ανήκει στις προτιμήσεις κάποιου καλεσμένου μας.
Μοσχάρι κατσαρόλας
Συστατικά:
1 ½ κιλό μοσχάρι νουά σε δίχτυ
4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού καλής ποιότητας λευκό κρασί
1 ποτήρι ζεστό νερό
2 φύλλα δάφνης
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Βάλτε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρετε πολύ καλά από όλες τις πλευρές το κρέας, αφού προηγουμένως το αλατοπιπερώσετε. Αφού σωταριστεί, το σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε και το νερό και χαμηλώνετε τη φωτιά. Επιπλέον βάζετε τα φύλλα δάφνης και κλείνετε την κατσαρόλα. Αφήνετε το κρέας να σιγοψηθεί για καμιά ώρα περίπου, προσέχοντας να μην ξεμείνι από νερό και γυρίζοντάς το μια- δυο φορές. Όταν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζετε το κρέας, προσθέτετε στο ζουμί μία κουταλιά νισεστέ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και δένετε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε το κρέας να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε, για να μπορεί να κόβεται εύκολα και σε σωστό σχήμα. Σερβίρετε στα πιάτα και περιχύνετε με τη σάλτσα.
Συνοδεύεται τέλεια με πουρέ, βραστά λαχανικά, πατάτες τηγανητές ή ψητές, ρύζι.
Τυρόπιττα Πελοποννήσου
Συστατικά για τη γέμιση:
400 γρ. ανθότυρο
300 γρ. τυρί φέτα
4 αβγά
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
λίγο αλεύρι
λίγο ελαιόλαδο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
για τη ζύμη:
1 ποτήρι γάλα
1 αβγό
1/3 κούπας ελαιόλαδο
αλεύρι όσο πάρει
Οδηγίες:
Ξεκινάμε από τη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το ένα αβγό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε ξανά και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε ρίχνουμε αλεύρι κα ανακατεύουμε. Σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι όταν πια η ζύμη μας δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη για ξεκούραση για μία ώρα περίπου.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ανθότυρο και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Το ίδιο κάνουμε και με τη φέτα. Μέσα σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα αβγά και τα χτυπάμε. Μόλις αφρατέψουν τα ρίχνουμε στο μπλ με τα τυριά. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το γάλα μαζί με τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε και η γέμιση είναι έτοιμη. Αν η γέμιση μας φαίνεται πολύ νερουλή, προσθουε και πολύ λίγο αλεύρι.
(το επόμενο στάδιο ανοίγματος φύλλου μπορεί να αποφευχθεί με την αγορά ενός χωριάτικου φύλλου από αυτά που κυκλοφορούν έτοιμα στο εμπόριο ή αγοράζοντας παραδοσιακό φρεσκοζυμωμένο φύλλο από το «Παραδοσιακόν» τηλ. 210 7704422 και delivery!)
Πάμε να ανοίξουμε το φύλλο. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και τη ζύμη και παίρνουμε τον πλάστη. Ανοίγουμε τη ζύμη σύμφωνα με τις διαστάεις του ταψιού πυ διαθέτουμε. Όπου κολλάει, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι. Λαδώνουμε το ταψάκι και απλώνουμε το φύλλο που ανοίξαμε στο ταψί. Πάνω στο φύλλο που τοποθετήσαμε μέσα στο ταψί αδειάζουμε τη γέμισή μας και τη στρώνουμε ομοιόμορφα παντού. Περιχύνουμε με λίγο λαδάκι και τσακίζουμε τις άκρες από τη ζύμη που περισσεύει έξω από το ταψί. Τώρα, είμαστε έτοιμοι να τη ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Παντζαροσαλάτα
Συστατικά:
500 γρ. παντζάρια χωρίς τα πράσινα φύλλα τους βρασμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού χοντροκομμένη καρυδόψιχα
½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
λίγο αλάτι
για τη σάλτσα:
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
150 γρ. μαγιονέζα
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες:
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, κόβουμε τα παντζάρια σε κυβάκια και όλα μαζί τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ για σαλάτα. Μέσα στο μίξερ ρίχνουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τα σκόρδα, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και όλα μαζί τα χτυπάμε να γίνουν ένας χυλός. Μόλις ετοιμασθεί ο χυλός τον βάζουμε στο ψυγείο για λίγο. Στη συνέχεια αφού κρυώσει περιχύνουμε τα παντζάρια μας με το χυλό και διακοσμούμε τη σαλατιέρα μας με καρύδια τριμμένα.
Σπετσοφάι
Συστατικά:
2 λουκάνικα
3 ντομάτες
1 κίτρινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
2 πράσινες πιπεριές
100 γραμ. φέτα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
λάδι
Οδηγίες:
Κόβουμε το λουκάνικο σε στρογγυλές φέτες. Τρίβουμε τις ντομάτες, και κόβουμε τις πολύχρωμες πιπεριές σε ροδέλες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε την ντομάτα και περιμένουμε, ώσπου να φύγουν τα πολλά ζουμιά της. Έπειτα, προσθέτουμε τις πιπεριές και τα λουκάνικα, για να βράσουν και αυτά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό. Μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα σβήνουμε το φαγητό με κρασί και περιμένουμε να δέσει ξανά. Λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά, βάζουμε τη φέτα προσέχοντας να μην λιώσει εντελώς αλλά να παραμείνει στερεή εντός του πιάτου μας. Μπορούμε να προσθέσουμε και γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια σε αναλογία μικρότερη από αυτήν της φέτας.
Μούς σοκολάτας με πορτοκάλι
Συστατικά:
Κουβερτούρα 400 γρ.
Κρέμα γάλακτος 200 γρ.
Βούτυρο 200 γρ.
Ασπράδια 8
Ζάχαρη 50 γρ.
Πορτοκάλι ξύσμα
Οδηγίες:
Μόλις πάρει βράση η κρέμα γάλακτος προσθέτουμε το βούτυρο. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την προσθέτουμε ανακατεύοντας. Επίσης προσθέτουμε και το ξύσμα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο (θερμοκρασία δωματίου). Χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με προσοχή κυκλικά και ανάλαφρα. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε σε μπολ ή ποτήρι. Μπορούμε να γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με σαντιγί.
Επίσης μπορεί να σερβιριστεί υπέροχα σε μπολάκια παγωτού βάζοντας από κάτω σαβουαγιάρ ή ψιλοκομμένα μπισκότα και από επάνω το μούς.
Ψητό φούρνου
Συστατικά:
1 1/2 κιλό μοσχάρι νουά ή άλλο μέρος που προτιμάτε
2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι χυμό λεμονιού
100 ml ελαιόλαδο
8 καρότα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
1 κ.σ ζωμό λαχανικών σε σκόνη
1 κ.σ κορν φλάουρ ή ένα φακελάκι έτοιμη σάλτσα ψητού
Αλάτι / πιπέρι
Οδηγίες:
Αλατοπιπερώνουμε το νουά και το βάζουμε σε πυρέξ με καπάκι. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Προσθέτουμε τα καρότα, το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το ζωμό λαχανικών. Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε όλο το βράδυ στους 100 βαθμούς. Αφήνουμε να κρυώσει το κρέας και το κόβουμε σε φέτες. Αφαιρούμε τα καρότα και σουρώνουμε το ζουμί από το κρέας. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε. Αφαιρούμε λίγο σε ένα βαθύ πιάτο και με τον αναδευτήρα αυγών διαλύουμε το κορν φλάουρ ή τη σάλτσα ψητού. Προσθέτουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το νουά σε φέτες με τα καρότα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Εύκολη αλλά ιδιαίτερη σαλάτα
Συστατικά:
1 μαρούλι
1 ματσάκι ρόκα
2 ξυνόμηλα με τη φλούδα τους κομμένα σε κύβους
2 κούπες κρουτόν
150 γρ. παρμεζάνα σε νιφάδες
Ελάχιστο λάδι
Ξύδι μπαλσάμικο
Οδηγίες:
Σε μια βαθιά σαλατιέρα κόβουμε με το χέρι σε μέτρια κομμάτια το μαρούλι και τη ρόκα. Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε πάνω τα κρουτόν, τις νιφάδες παρμεζάνας και τέλος το λάδι και το μπαλσάμικο. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μικρά κομμάτια από φιλέτο κοτόπουλου, που έχουμε σοτάρει καλά.
Κρητικά ντάκος
Συστατικά:
2 παξιμάδια μεγάλα
1 μεγάλη τομάτα
100γρ. φέτα
Λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Κάπαρη
Ρίγανη
Λάδι
Οδηγίες:
Βρέχουμε τα παξιμάδια πολύ λίγο με νερό, γιατί έχει και λάδι και μετά θα είναι πολύ μαλακά. Τρίβουμε την ντομάτα και την φέτα στον τρίφτη ή με το χέρι. Βάζουμε τα παξιμάδια σε ένα πιάτο και ρίχνουμε λάδι και προσθέτουμε την ντομάτα κ από πάνω την φέτα. Τέλος βάζουμε το κρεμμυδάκι, την κάπαρη και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Πατάτες τηγανητές
Δεν νομίζω ότι υπάρχει νοικοκυρά που να θέλει διευκρινίσεις!!!
Tips! Για να δώσετε «άλλο αέρα» στις τηγανητές σας πατάτες μπορείτε:
- Να ψήσετε σε ένα κατσαρολάκι μπέικον και όταν δείτε ότι είναι έτοιμο να προσθέσετε κίτρινα τυριά που λιώνουν και 3-4 κουταλάκια κρέμα γάλακτος
- Να λιώσετε ροκφόρ με λίγη κρέμα γάλακτος
- Να τρίψετε απλά παρμεζάνα
- Λεμόνι και ρίγανη
Και να τις περιχύσετε!!!
Εύκολη τάρτα με τυριά & ζαμπόν
Συστατικά:
1 φύλλο σφολιάτα
400 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά
1/4 κιλού ζαμπόν ή καπνιστή γαλοπούλα
2 μικρές κρέμες γάλακτος
3 κρόκοι αυγών
αλατοπίπερο
λίγο βιτάμ
σουσάμι
Οδηγίες:
Βουτυρώνω ένα πυρέξ, στρώνω τη σφολιάτα & την τρυπάω με ένα πιρούνι. Τρίβω τα τυριά. Χτυπάω τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος & το αλατοπίπερο. Ρίχνω λίγο από το τυρί πάνω στη ζύμη. Τοποθετώ σε διαδοχικές στρώσεις το ζαμπόν και τα τυριά, αφού κόψω τη ζύμη που εξέχει. Ρίχνω από πάνω το σουσάμι και περιχύνω με το μίγμα αυγού-κρέμας με την βοήθεια πινέλου και ψήνω στους 200°C για 45' λεπτά.
Μωσαϊκό
Συστατικά:
Σοκολάτα250γρ. (1 1/2 φλυτζ. τσαγιού) βούτυρο ή Μαργαρίνη.
200γρ. (1 φλυτζ. τσαγιού) ζάχαρη άχνη.
40γρ. (5 κουτ. σούπας) Κονιάκ
50γρ. (5 1/2 κουτ. σούπας) Κακάο
250γρ. Μπισκότα πτι-μπερ.
100γρ. καρύδια (προαιρετικά).
Λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί.
1 Σοκολάτα κουβερτούρα
Οδηγίες:
Λιώνετε το βούτυρο λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων. Στη συνέχεια προσθέτετε την άχνη, το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά. Πρσθτετε τα μπισκότα, την κουβερτούρα και τα καρύδια τριμμένα και ανακατεύετε καλά. Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο και μόλις σταθεροποιηθεί το απλώνετε στη λαδόκολλα ή σε άλλο αντικολλητικό χαρτί και το τυλίγετε σε σχήμα κορμού. Το βάζετε στην κατάψυξη να παγώσει για περίπου 6 ώρες. Όταν παγώσει το πασπαλίζετε από πάνω με ψιλοκομμένο μπισκότο ή τρούφα. Κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.
Μέσος χρόνος μαριναρίσματος
Χοιρινό ή Βοδινό κρέας από 3 ώρες μέχρι και 24 ώρες όταν πρόκειται για σκληρό ελευθέρας βοσκής ζώο
Λαχανικά από 15 μέχρι 30 λεπτά
Στήθος κοτόπουλου χωρίς το δέρμα και τα κόκκαλα περίπου 2 ώρες
Κοτόπουλο «χωριάτικο» από 3 έως και 12 ώρες
Μεγάλα ψάρια περίπου 30 λεπτά
Μικρά ψάρια περίπου 15 λεπτά
Ρύζι – Τι να προσέξω;
Το ρύζι δεν πρέπει να ανακατεύεται κατά το μαγείρεμά του. Το συχνό ανακάτεμα σπάει τους κόκκους, κάτι που έχει ως ποτέλεσμα το ρύζι να μαλακώνει, να κολλά και λασπώνει.
Κάηκε το φαΐ; Ε, και τι έγινε;
Αν το φαΐ άρπαξε λίγο στο μαγείρεμα απλά αλλάζουμε κατσαρόλα, μεταφέροντας μόνο το μη καμένο φαγητό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας τα απαραίτητα υγρά. Με τον τρόπο αυτό δεν μυρίζει καμένο το φαΐ.
Για Τραγανές Πατάτες Φούρνου ...
Αν θέλουμε οι πατάτες φούρνου να γίνουν τραγανές, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά προσθέτουμε από πάνω και λίγη φρυγανιά τριμμένη.
Για να μη σπάζουν τα υγά κατά το βράσιμο ...
Τα αυγά σπάζουν με το βράσιμο όταν τα έχουμε βγάλει μόλις από το ψυγείο. Γι αυτό πρέπει να τα βγάλουμε περίπου 20 λεπτά πιο πριν για να πάρουν τη θερμοκρασία δωματίου. Επίσης στο βράσιμο ρίχνουμε στο νερό λίγο αλάτι.
Για να μην μυρίζει το κουνουπίδι...
Την ώρα που το βράζουμε βάζουμε μια φέτα ψωμιού μέσα στην κατσαρόλα
Για να μη μυρίουν τα χέρια ας σκόρδο ...
Καθαρίσατε σκόρδο και μύρισαν τα χέρια σας. Κόψτε μια ντομάτα και τρίψετε τα χέρια σας με αυτήν. Αμέσως μετά πλύνετέ τα.
Λίγο παραπάνω αλάτι στα όσπρια;
Αν μας πέσει πολύ αλάτι κατά λάθος, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μία ξεφλουδισμένη πατάτα. Θα τραβήξει αρκετή από την αλμύρα