Το σπιτάκι μας

 

Γονείς σε απόγνωση!!!

Πολλά περιστατικά, σπάνια ή καθημερινά, ασήμαντα ή σημαντικά μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους και δη τους γονείς που φέρουν την ευθύνη μίας ολόκληρης οικογένειας, σε απόγνωση. Πόσο εύκολο είναι τελικά να βρεθείς σε απόγνωση; Ένας λεκές στο αγαπημένο φορεματάκι της μικρής, ένα πολύπλοκο φαγητό που σε ταλαιπώρησε ώρες και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι έχει περισσότερο από όσο έπρεπε αλάτι, μία ξαφνική σημαντική επίσκεψη στο σπίτι όταν εσύ έχεις κανονίσει την γενική καθαριότητα του σπιτιού μία μέρα μετά... Πολλά, πολλαπλά και ποικίλα πράγματα μπορούν να αναστατώσουν την ήδη «φορτωμένη» καθημερινότητά μας.
Σε αυτή τη στήλη θα βλέπετε συμβουλές προς «ναυτιλλομένους»… που σίγουρα θα αποτελέσουν κάποια στιγμή σανίδα σωτηρίας για εσάς. . .

 

Βάφτιση

Πλησιάζει η ώρα που το μικρούλη σας θα βαφτιστεί; Θέλετε να αποφύγετε τις «έτοιμες λύσεις» και ψάχνετε έναν τρόπο να ξετυλίξετε τα ιδιαίτερα ταλέντα σας;

«το σπιτάκι μας» γνωρίζοντας τη δυσκολία της προετοιμασίας συγκέντρωσε για εσάς κάποιες χρήσιμες διευθύνσεις που μπορούν να κάνουν την ξεχωριστή αυτή μέρα ακόμη πιο ιδιαίτερη και κάποιες φορές οικονομικότερη !!!

Το ακόλουθο ρεπορτάζ αγοράς δεν είναι διαφημιστικό

Είμαστε έτοιμοι λοιπόν….

Ξεκινάμε…

Κουφετάκια

Παπανδρέου (οδός Ρόμβης)….

Τσακανίκας (οδός Ευρυπίδου και Αθηνάς)

Ζαχαρωτά-Γλειφιτζούρια

http://www.victory.com.gr/

Picture & Taste.

Τα στοιχεία επικοινωνίας τους είναι τα παρακάτω:

Τηλέφωνο και fax 210-5134742, e-mail pictaste@otenet.gr

 

Συσκευασίες

http://www.atlas-paketo.gr/

http://www.panas.com.gr/

http://www.kyriacou.gr

http://www.suxess.gr

 

Υλικά για βαφτιστικά

http://www.nikolisgroup.gr

http://www.kalogiannis.gr/

http://www.adorex.gr/

http://www.elxisdoro.com/

http://www.in-the-box.gr/

NEWMAN Θησέως 10, Σύνταγμα

Τούλια

http://www.ariswed.gr

Προσκλητήρια

Κορδελίτσες στο http://www.kyriacou.gr/index.php

Μπουκαλάκια στο http://www.k-kiourtzoglou.gr

Jumbo...

 

Αν γνωρίζετε και εσείς «μαγικές διευθύνσεις» που μπορούν να βοηθήσουν κάποιους «επίδοξους καλλιτέχνες» σας περιμένουμε στο info@tospitakimas.gr

Χαρούμενο πρωινό ξύπνημα!!!!

Συχνά φαίνεται Γολγοθάς… άλλες πάλι φορές απλά μία εκνευριστική καθημερινή ρουτίνα… Πόσες φορές δυσανασχετήσατε στην άρνηση του παιδιού να ξεκινήσει την προετοιμασία του για το σχολείο; Πόσες φορές ήρθατε στη δύσκολη θέση να απολογείστε στον προϊστάμενο σας για την αργοπορία σας επειδή τα μικρά αργούσαν να ξυπνήσουν;

«Το σπιτάκι μας» συγκέντρωσε κάποια έξυπνα tips που θα κάνουν τα πρωινά σας χαρούμενα και «ήρεμα»…

Συζητήστε το

Όσο μικρό και αν είναι το παιδί, μιλήστε του (εννοείται δεν περιλαμβάνονται βρέφη). Εξηγήστε του γιατί πρέπει να είμαστε συνεπείς στις δουλειές μας, γιατί πρέπει να ετοιμαζόμαστε γρήγορα, γιατί το πρωί όλοι πρέπει να ξυπνάνε συγκεκριμένη ώρα! Ιδιαίτερο πρόβλημα προκύπτει όταν τα μέλη της οικογένειας έχουν διαφορετικά ωράρια (πχ νυχτερινή εργασία)… αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ο σωστός, ήρεμος και συγκροτημένος λόγος προς το παιδί μπορεί να κριθεί σωτήριος.

Προσοχή στους χρόνους!!!

Επιδιώκετε τις καθημερινές (τουλάχιστον) τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς. Ένα ξεκούραστο παιδί ξυπνάει ευκολότερα φυσικά από ένα ξενυχτισμένο… Το πρόβλημα τίθεται τα Σαββατοκύριακα που θέλουμε και εμείς να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα και να ξενυχτίσουμε λιγουλάκι… Όλα με μέτρο!!!

Μουσικό ξύπνημα

Έχει διαπιστωθεί μέσα από έρευνες ότι η μουσική το πρωί φτιάχνει τη διάθεση όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μικρών. Παιδικά τραγουδάκια ή απλά χαρούμενα τραγουδάκια μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να ξεκινήσει δίχως γκρίνιες την ημέρα του.

Ξεκινήστε νωρίτερα

Αν του αρέσει του «χουζούρι»… εκ γενετής (γονίδια… γονίδια… γονίδια) τότε το μόνο που μπορεί να σας σώσει είναι ένα όμορφο παιδικό ξυπνητήρι που θα χτυπάει μισή ώρα νωρίτερα από την αναμενόμενη… ή η δική σας θυσία να ξυπνάτε ακόμη νωρίτερα προκειμένου να ξυπνήσετε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Δυστυχώς απαιτούνται και σ’ αυτόν τον τομέα ΘΥΣΙΕΣ από την μαμά ή ένας «όχι υπναράς» μπαμπάς…

Ντύσιμο

Ντύστε το ενώ είναι μισοκοιμισμένο! Είναι συνήθης τακτική και συχνά αποδοτική… ή ετοιμάστε μαζί από το βράδυ τα ρουχαλάκια αφού το ίδο τα έχει επλέξε… Σα παιδιά αρέσει να έχουν «άποψη» για το ντύσιμό τους. Όταν δε αισθάνονται ότι η επιλογή του πρωινού ντυσίματος είναι αποκλειστικά δική τους, επιταχύνουν. Μία άλλη μέθοδος είναι να μετατρέψετε το πρωινό ντύσιμο σε παιχνίδι… Θέλει λίγη προσπάθεια αλλά συνήθως αποδίδει… Προμηθευτείτε ένα χρονόμετρο και βάλτε χρόνο στην προετοιμασία του… «πχ Αγάπη μου θέλεις να παίξουμε ένα παιχνιδάκια για να δούμε πόσο έχεις μεγαλώσει και πόσο καλά τα καταφέρνεις στο να ντύνεσαι μόνος σου; Θα βάζουμε κάθε πρωί χρονόμετρο στην προετοιμασία σου και κάθε εβδομάδα θα περιορίζουμε τον χρόνο  της μέχρι να γίνεις μεγάλοοοοοο παιδί και λιγοστέψεις πολύ αυτόν τον χρόνο….» κάτι τέτοιο τελοσπάντων…

Τσάντα έτοιμη αποβραδίς

Μην χάνετε χρόνο για την ετοιμασία της τσάντας πρωί πρωί… Όλα έτοιμα από το προηγούμενο βράδυ!!!

Πρωινό «βασιλικό»

Δώστε του περιθώρια επιλογής από το βράδυ (πχ «αγάπη μου τι θέλεις αύριο για πρωινό; Επειδή θα ξυπνήσω νωρίτερα από εσένα θέλω να σου έχω έτοιμο το καλύτερο πρωινό για να είσαι πολύ δυνατό παιδάκι στο σχολείο. Προτιμάς τόστ με το γάλα σου ή μία ωραία ομελέτα; Γιαουρτάκι με δημητριακά ή μία φρουτόκρεμα με μπισκοτάκια;»

Βάλτε τους πρόγραμμα

Για παράδειγμα: Πλύσιμο, βούρτσισμα δοντιών, ντύσιμο, πρωινό κλπ

Προσοχή στην τηλεόραση

Μην κάνετε το λάθος να ανοίγετε την τηλεόραση πριν το σχολείο. Αποσυντονίζει…

Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες οι συμβουλές μας…

Tips για να μειώσετε τις οικογενειακές δαπάνες!!!

Και ήρθε η ώρα που δεν είστε μόνοι με τον σύζυγό σας! Τα τρελά ταξίδια της τελευταίας στιγμής ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Οι αγορές δίχως σύνεση μάλλον πρέπει να ξεχαστούν… Είστε περισσότεροι μέσα στο σπίτι, μα το οικογενειακό εισόδημα δυστυχώς δεν μπορεί να αυξηθεί!!!

Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις δαπάνες σας… και η συγκέντρωση από εμάς κάποιων τέτοιων προτάσεων είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσει το ενδιαφέρον σας!

Ξεκινάμε λοιπόν!!!

Μπορείτε να ρυθμίσετε στην εργασία σας το ωράριό σας έτσι ώστε να αποφύγετε την babysitter; Υπάρχουν άνθρωποι στην οικογένειά σας (παππούς, γιαγιά, αδελφή, θεία) που να μπορούν να παρέχουν με ευχαρίστηση υπηρεσίες φύλαξης; Μήπως μπορείτε να «στείλετε» το παιδάκι σας σε δημόσιο βρεφονηπιακό-νηπιακό σταθμό; Είναι το πρώτο βήμα που μπορεί να σας «χαρίσει» 500-1000 ευρώ στον οικογενειακό προϋπολογισμό σας!!!

Τηλε-εργασία! Αν διαθέτετε ηλεκτρονικό υπολογιστή και το ψάξετε λίγο ίσως μπορέσετε να εξασφαλίσετε ένα μικρό επιπλέον εισόδημα… από το σπίτι! Προσοχή όμως υπάρχουν πολλές εταιρείες-απάτη που σας υπόσχονται εισοδήματα 1500 και άνω ευρώ… Μην παραμυθιάζεστε…

Εκμεταλλευτείτε τα ολοήμερα σχολεία! Ξέρω σας φαίνεται δύσκολο το μικρό σας να είναι τόσες ώρες στο «πόδι»… Δεν έχετε άδικο μα είναι μία καλή και ασφαλής λύση φύλαξης των μικρών σας μέχρι να επιστρέψετε από την εργασία σας!

Σας αρέσει η μαγειρική; Μαγειρέψτε και για άλλους… Συνεννοηθείτε με κάποιους φίλους και γνωστούς και συμφωνήστε να τους προμηθεύετε το μεσημεριανό ή βραδινό τους έναντι κάποιας «αμοιβής»… Σε ποιον πολυάσχολο δεν θα άρεσε φρεσκομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό στο σπίτι του δίχως να δαπανήσει χρόνο;

Βρείτε από κοινού μία παραμάνα με ένα φιλικό σας ζευγάρι και δώστε της κάτι παραπάνω (μα σίγουρα λιγότερα απ’ ότι θα δίνατε σε 2)! Εξοικονομείτε χρήματα και αναπτύσσετε την κοινωνικότητα των παιδιών σας!!!

Κρατάτε τα δικά σας παιδιά… κρατήστε και των γειτόνων! Συνεννοηθείτε για παροχή υπηρεσιών φύλαξης κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Μαγειρεύετε ωραία, σας αρέσει ο στολισμός και η διακόσμηση, οργανώνετε θαυμάσια πάρτυ… ε κάντε το και για τους άλλους!!! Υπολογίστε το κόστος των προμηθειών, προσθέστε ένα σεβαστό ποσό για τον κόπο σας (δεν θα είναι και λίγος σας προειδοποιούμε), ένα ποσό για την μεταφορά των εδεσμάτων και την παροχή των υπηρεσιών σας, και φτιάξτε την μικρή σας «εταιρεία» catering!!!

Tips για αρμονική συμβίωση με το νεογέννητο μωράκι σας!!!

… για μία αρμονική συμβίωση με ένα νεογέννητο μωράκι στο σπίτι…

 • Σιγουρευτείτε ότι μετά το μαιευτήριο σας περιμένει ένα επαρκές υποστηρικτικό περιβάλλον στο σπίτι. Είναι σημαντικό να υπάρξει κάποιος όχι μόνο για να παρέχει τη συναισθηματική υποστήριξη αλλά και για να βοηθήσει με την προσοχή, τον καθαρισμό, το μαγείρεμα, τα θελήματα, και το πλυντήριο. Αυτό το πρόσωπο υποστήριξης μπορεί να είναι σύζυγος, μητέρα, πεθερά, αδελφή, οικονόμος, ή μαία. Επιτρέψτε στους ανθρώπους αυτούς να σας βοηθούν αλλά και να κρατούν το νεογνό για μία με δύο ώρες έτσι ώστε να μπορείτε να ξεκουράζεστε.
 • Επιλέξτε να αγνοήσετε τους ανθρώπους που σας λένε ότι μπορείτε να «κακομάθετε» τα νεογνά με το να τρέχετε κοντά τους κάθε φορά που αυτά κλαίνε ή φωνάζουν. Τα νήπια φωνάζουν για ποικίλους λόγους που σχετίζονται με την πείνα, τα πονάκια, την ταλαιπωρία, τη νύστα κ.α. Για να αισθανθούν τα μωρά ασφαλή πρέπει οι γονείς «να κερδίσουν» την εμπιστοσύνη τους και αυτό γίνεται αρχικά με το να ξέρουν ότι όταν κλαίνε κάποιος (μαμά-μπαμπάς) θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά τους. Οι τρυφερές αγκαλιές, το σιγοτραγούδισμα χαλαρών μελωδιών ή ακόμη και το μασάζ μπορούν να απομακρύνουν τις ανασφάλειες των μικρών και να καλλιεργήσουν από την αρχή μία σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων και παιδιών.
 • Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας… Η φροντίδα για έναν νεογέννητο απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να θεωρηθεί «ότι το παιδί πήρε τη σειρά του». Είναι λογικό να μην σας μένει χρόνος για τις οικιακές εργασίες ή το μαγείρεμα. Μην προσπαθείτε να ξεπεράσετε τον εαυτό σας και μην υπερφορτώνετε το πρόγραμμά σας και με άλλες δραστηριότητας πλην αυτής της φροντίδας του παιδιού.
 • Αρχίστε μια ρουτίνα ώρας για ύπνο όσο το δυνατό νωρίτερα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα νανουρίσματα τραγουδιού, ανάγνωση των βιβλίων ή λίκνισμα σε μια λικνιζόμενη καρέκλα. Καλό είναι τα μωρά να συνηθίσουν από νωρίς σε κανονικούς θορύβους και μην προσπαθείτε να επιβάλλετε «νεκρική σιγή» στο σπίτι. Θυμηθείτε ότι και τα άλλα οικογενειακά μέλη έχουν τις δικές τους ανάγκες!
 • Μην ξεχνάτε τον μπαμπά! Το ότι γίνατε μάνα δεν συνεπάγεται ότι καταργείται η συζυγική σας διάσταση. Αφιερώστε κάποιο χρόνο μαζί με τον σύζυγό σας ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένη είστε. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το παιδί ανήκει και στους δυο σας και μαζί με αυτό τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που το αφορούν. Αν υπάρχει και ένα μεγαλύτερο παιδί στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι του αφιερώνετε επαρκή χρόνο. Ίσως σε αυτή τη φάση το χρειάζεται ακόμη περισσότερο.
 • Ενθαρρύνετε τους επισκέπτες να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας και αποφύγετε τις ατελείωτες συζητήσεις για τα χαρίσματα του νεογέννητου, την ησυχία του και μην αφήνετε κανένα περιθώριο για πιθανές συγκρίσεις.
 • Καλό θα ήταν σε κάποιο κρυφό σημείο του σπιτιού να φυλάτε κάποια δωράκια για το μεγάλο παιδί σε περίπτωση που κάποιοι επισκέπτες σας καταφθάσουν με δωράκι μόνο για το νεογένηο. Σίγουρα οι επισκέπτες δεν είναι υποχρωμένοι να προσφέρουν δώρα σε όλα τα παιδιά γι’ αυτό θα ήταν καλό να έχετε εσείς προνοήσει.
 • Απολαύστε το μωρό! Φωτογραφήστε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Βιντεοσκοπήστε τις γκριμάτσες του. Γεμίστε με αναμνήσεις το ημερολόγιο της οικογενειακής σας ζωής!!!

Οι κανόνες του σπιτιού!!!

Κάθε οικογένεια ορίζει ένα πλήθος κανόνων, υποχρεώσεων και δικαιωμάτων για τα μέλη της, στο πλαίσιο των οποίων θεωρεί ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της! Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι κανόνες-γενικότεροι- που κρίναμε ότι πρέπει να τους αναφέρουμε και που προστατεύουν τους μικρούς αγαπημένους μας από δυσάρεστες καταστάσεις. Θα σας συμβουλεύαμε να εκτυπώσετε τους παρακάτω κανόνες και να τους τοποθετήσετε σε εμφανές σημείο, προσπαθώντας καθημερινά να αναφέρεστε σ’ αυτούς προκειμένου τα μικρά σας να τους εμπεδώσουν…
 
Ας ξεκινήσουμε παιδιά!!!
 
«Κλειδιά»
Αν επιστρέφεις νωρίτερα από τους γονείς σου, κράτησε κρυμμένα τα κλειδιά του σπιτιού σε μία εσωτερική τσέπη ή πορτοφόλι. Μην φοράς τα κλειδιά σου κρεμασμένα γύρω από το λαιμό σου! Ίσως θα ήταν καλό να αφήνουν οι γονείς ένα επιπλέον κλειδί σε έναν έμπιστο γείτονα σε περίπτωση που χάσεις τα κλειδιά σου ή κλειδωθείς έξω από το σπίτι!!! Το να κρύβεις τα κλειδιά σου μέσα σε γλάστρες ή κάτω από αντικείμενα της αυλής δεν είναι καθόλου καλή δέα….αφού α σημεία υτά αποτελούν τις ρώτες επισκέψεις πιθανού κλέφτη!
 
«Μόνος στο σπίτι»
Δεν ανοίγουμε ποτέ την πόρτα σε ξένους! Αυτό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κανόνες!!! Ποτέ μην το ξεχνάς… Μην παρασυρθείς από την ευγενική χροιά της φωνής κάποιου άγνωστου… Κράτησε όλες τις πόρτες του σπιτιού ασφαλισμένες... ακόμη και εάν έχεις κατοικίδιο μην αφήνεις πόρτες ανοιχτές προκειμένου να μπαινοβγαίνει…
 
«Επιστρέφεις σπίτι»
Μόλις επιστρέφεις σπίτι, τηλεφώνησε στους γονείς σου για να τους ενημερώσεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ότι επέστρεψες καλά και ότι είσαι μία χαρά!!!
 
«Τηλέφωνο»
Ζήτα από τους γονείς σου να ρυθμίσουν την τηλεφωνική συσκευή ώστε να έχει «αναγνώριση κλήσης» ή τηλεφωνητή. Σήκωνε το τηλέφωνο μόνο όταν αναγνωρίζεις το τηλέφωνο που σε καλεί και μην απαντάς ποτέ σε τηλέφωνα που δείχνουν «απόκρυψη»… Αν τυχόν κάνεις λάθος και σηκώσεις το τηλέφωνο… στην απάντηση ξένων για το πού είναι οι γονείς σου ΠΑΝΤΟΤΕ λες ότι είναι απασχολημένοι μέσα στο σπίτι και δεν μπορούν να μιλήσουν στο τηλέφωνο… Ποτέ δεν αναφέρεις ότι είσαι μόνος στο σπίτι ή ότι είσαι με το αδελφάκι σου… Κανείς δεν πρέπει να καταλάβει ότι οι γονείς λείπουν! Έξυπνο παιδάκι είσαι και μπορείς να «ξεγελάσεις» τους κακούς ανθρώπους….
 
«Φαγητό»
Αν δεν έχεις εξοικείωση με τις ηλεκτρικές συσκευές είναι καλύτερα να προτιμήσεις να φας κάτι που δεν χρειάζεται ζέσταμα. Ένα κρύο σάντουιτς, δημητριακά ή ένα γιαουρτάκι είναι μία πολύ καλή λύση μέχρι να έρθουν οι γονείς…
 
«Φίλοι»
Λυπάμαι γι’ αυτό που θα σου πω αλλά συχνά είναι καλύτερα να αποφεύγεις να καλείς φίλους στο σπίτι όταν λείπουν οι γονείς…Μερικά παιδάκια μπορεί να είναι πιο ζωηρά από σένα και μόνο μπελάδες θα σου προσθέσουν με την παρουσία τους!!! Είναι όμορφο να έχουμε φίλους αλλά όταν λείπουν οι γονείς από το σπίτι είναι λίγο «ριψοκίνδυνο».
 
«Ίντερνετ»
Μερικοί γονείς απαγορεύουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν το ίντερνετ όταν αυτοί απουσιάζουν από το σπίτι. Ρώτησε τους γονείς σου αν πρέπει να ακολουθείς και εσύ αυτόν τον κανόνα… Είναι σίγουρο ότι αν και εσύ έχεις αυτήν την απαγόρευση κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι γονείς σου που την επέβαλλαν.
 
Οι παραπάνω κανόνες ίσως σου φαίνονται λίγο αυστηροί αλλά θα ξαφνιαστείς και εσύ ο ίδιος με τον εαυτό σου από το πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας…. και πόσο θα σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι ασφαλής ακόμη και όταν είσαι για ώρες μόνος στο σπίτι!!!!
 

Τα πάντα για το πλύσιμο ...

Γρήγορες συμβουλές για "έξυπνο πλύσιμο".
Κανόνες πλυσίματος

 • πλύνετε τα σκούρα με τα σκούρα και τα ανοιχτόχρωμα με τα ανοιχτόχρωμα. Αυτό σημαίνει: λευκά με λευκά, χρωματιστά με χρωματιστά, μαύρα με μαύρα…(μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις χρωμοπαγίδες που σε σώζουν από το σύνδρομο «περιμένω να γεμίσει το πλυντήριο»)
 • Ελέγξτε τις τσέπες σας πριν το πλύσιμο. Χαρτομάνδηλα, κέρματα, στυλό, καραμέλες, κοκαλάκια, καπνός, τσίχλες, χαρτονομίσματα ακόμα και η ταυτότητά σας! Τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχει θέση στο πλυντήριό σας. Γι' αυτό θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι ελέγξατε όλες τις τσέπες σας πριν από την πλύση.
 • Κατεβάστε τα μανίκια και κλείστε φερμουάρ, τσέπες, κτλ.
 • Πλύνετε τα τζιν σας από την ανάποδη για να μην ξεθωριάσουν.
 • Πλύνετε τα ¨ευαίσθητα ρούχα¨ μέσα σε μια μαξιλαροθήκη ή σε μια ειδική "τσάντα πλυσίματος" που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία δικτυωτή «θαυματουργή» τσάντα με φερμουάρ που θα προμηθευτείτε από ένα σούπερ μάρκετ…
 • ξεχωρίστε τα ρούχα σας ανάλογα με το είδος του υφάσματός τους και την θερμοκρασία πλυσίματος που αναγράφεται στην ετικέτα τους.
 • πλύνετε τα πολύ λερωμένα ρούχα ξεχωριστά.
 • μην υπερφορτώνετε το πλυντήριό σας.
 • αν τα ρούχα σας έχουν υπολείμματα απορρυπαντικού όταν τα βγάζετε από το πλυντήριο σημαίνει ότι το απορρυπαντικό σας δεν διαλύθηκε σωστά κατά την πλύση, πιθανόν λόγω υπερφόρτωσης του πλυντηρίου ή επειδή χρησιμοποιήσατε μεγαλύτερη δόση απορρυπαντικού από το κανονικό. Πλύνετε ξανά τα ρούχα σας με σκέτο νερό και βάλτε λιγότερα ρούχα στο πλυντήριο.
 • βγάλτε αμέσως τα πλυμένα ρούχα από το πλυντήριο. Τα υγρά ρούχα μυρίζουν περίεργα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Μπορεί ακόμη και μούχλα να αναπτυχθεί.
 • ρούχα πολύ λερωμένα? Μπορείτε να βγάλετε επίμονους, "πραγματικά δύσκολους" λεκέδες από τα ρούχα σας, σε χαμηλές θερμοκρασίες αν βάλετε κάποιο απορρυπαντικό σε μορφή Gel απ' ευθείας επάνω στην λερωμένη επιφάνεια και τρίψετε ελαφρά. Έπειτα απλά πλύνετε το ρούχο σας μαζί με τα υπόλοιπα. Πολύ λερωμένα υφάσματα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά καθώς η βρωμιά μπορεί να μεταφερθεί στα άλλα ρούχα.

Αίμα σε λευκή βαμβακερή μπλούζα του παιδιού
1. Διαβάστε την ετικέτα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, πριν ξεκινήσετε να καθαρίσετε τον λεκέ.
2. Τοποθετήστε το ένδυμα το γρηγορότερο δυνατόν σε κρύο νερό όπου έχετε προσθέσει αλάτι. Μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό σε αυτόν το λεκέ.
3. Για επίμονους λεκέδες, αλλάζετε το νερό διαρκώς μέχρι να γίνει διαυγές. 4. Πλύνετε στους 30oC με απορρυπαντικό σε σκόνη.
 
Η κόλλα από το κολάζ ξέφυγε και στην μπλούζα της μικρής
1. Διαβάστε την ετικέτα με τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν ξεκινήσετε να καθαρίσετε το λεκέ.
2. Οι κόλλες αφαιρούνται τρίβοντας ελαφρά με σφουγγαράκι εμποτισμένο σε κάποιον διαλύτη όπως π.χ. καθαρό ασετόν (του φαρμακείου), καθαρή βενζίνη κλπ. Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε ασετόν σε χρωματιστό βαμβακερό, αν δε δοκιμάσετε την αντοχή του χρώματος σε ένα κρυφό σημείο ή σε μια άκρη του υφάσματος.
3. Μετά πλύνατε στη θερμοκρασία που αναγράφει η ετικέτα με υγρό απορρυπαντικό.
 
Λεκέδες από φρούτα και ξίδι
Στα μεταξωτά και λινά υφάσματα οι λεκέδες από φρούτα βγαίνουν, αν τους ταμπονάρετε ελαφρά με λευκό ξίδι και μετά τους πλύνετε με χλιαρό νερό. Στα συνθετικά, λευκά υφάσματα χρησιμοποιήστε οινόπνευμα.
 
Λεκέδες από λίπος  
Αν η λαδιά δεν έχει προλάβει να στεγνώσει και δεν έχε ποτίσει το ύφασμα, θα αφαιρεθεί καλύτερα, αν ρίξετε πάνω του ταλκ ή σκόνη κιμωλίας και στη συνέχεια βουρτσίστε καλά.
 
Λεκέδες από κόκκινο κρασί 
Αν λερωθεί το άσπρο σας τραπεζομάντιλο ή άλλο λευκό ύφασμα με κόκκινο κρασί, ρίξτε στο λεκέ λίγο ούζο και θα φύγει αμέσως. Κατόπιν πλύνατε το κανονικά.
 
Λεκέδες στο τσιμέντο  
Έχετε λεκέδες στο τσιμέντο; Απλώστε υγρή αμμωνία επάνω τους (θα την βρείτε στα φαρμακεία) και τρίψτε τα με μια σκληρή βούρτσα. Μετά ξεπλύνετε με κρύο νερό.
 
Λεκέδες από νερό στα έπιπλα  
Αν έχετε λεκέδες από νερό που έχουν στεγνώσει στα ιπλά σας, ένα μείγμα οδοντόπαστας και σόδας μαγειρικής, είναι αποτελεσματικό. Τρίψτε ελαφρά με το μείγμα αυτό τους λεκέδες με ένα χνουδωτό νωπό ύφασμα. Μετά τρίψτε την επιφάνεια με ένα μαλακό στεγνό ύφασμα.
 
Λεκές από κραγιόν   
Κραγιόν στα ρούχα; Τρίψε το σημεί του λεκέ με φυτικό λίπος  και μετά πλύνετέ τα.
 
Ρούχα με ιδρώτα
Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα. Τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή αραιωμένου με νερό υμό λεμονιού.
 
Λερωμένοι καναπέδες
Αν είναι λερωμένοι οι καναπέδες σας και θέλετε να τους καθαρίσετε, βρέξτε ένα μαλακό πανί σε ένα διάλυμα αμμωνίας και νερού. Η αναλογία πρέπει να είναι ένα προς ένα . Τρίψτε κόντρα στο πέλος. Στη συνέχεια , σκουπίστε τους με ένα στεγνό πετσί και αφήστε τους να στεγνώσουν.
 
Λεκέδες στο χαλί
Όταν το χαλί λερωθεί από λάδι ή από σάλτσες, αφαιρέσετε τον λεκέ ως εξής: Απορροφήστε αρχικά το λεκέ με χαρτί κουζίνας. Έπειτα απλώσετε λίγο υγρό πιάτων στο σημείο του λεκέ. Τέλος αφαιρέστε το με υγρό πανί.
 
Όπλα για τους λεκέδες
ΤΑΛΚ : Αν καλύψετε με ταλκ ένα λιπαρό λεκέ, θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του.
ΑΛΑΤΙ : Αφαιρεί τους λεκέδες από κρασί .
ΓΑΛΑ : Το φοβούνται όλοι οι λεκέδες από μελάνι !!!
 
Λεκές από τσίχλα
Βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη για να σφίξει η τσίχλα και ξεκολλήστε τα κομματάκια της, που θα σπάσουν σαν γυαλί .

Κίνδυνοι και παγίδες στο σπίτι

Το παιδικό δωμάτιο, όσο και αν μα φαίνεται περίεργο, κρύβει σωρούς κινδύων και παγίδων, που συχν απειλούν την σωματκή ακεραιότητα των μικρών μας… Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε κάποιες από αυτές τις παγίδες προκειμένου να κάνουμε «ασφαλέστερη» την καθημερινότητά σας…
      Ας αρχίσουμε λοιπόν:

Έχετε στόρια ή ρόμαν κουρτίνες στους χώρους σας; Ασφαλίστε τα κορδόνια τους!!! Σύμφωνα με έρευνα από ευρωπαϊκή εταιρεία πρόσληψης παιδικών ατυχημάτων, τα κορδόνια αυτά μπορούν να αποτελέσουν ακόμη και φονικό εργαλείο στα χέρια των ανυποψίαστων μικρών μας….

Η κούνια ή το κρεβατάκι των μικρών μας πρέπει να τοποθετείται μακριά από πόρτα ή παράθυρο κι αυτό γιατί αφενός έτσι θα προστατεύεται από ρεύματα αέρα, αφετέρου σε πιθανό σεισμό δεν θα κινδυνεύει από τη θραύση κρυστάλλων.

Ελέγχετε πάντοτε τις κούνιες και τα κρεβατάκια των μικρών… Μία καλή κατασκευή συνήθως «αναγνωρίζεται» ακόμη και από τους «άσχετους» του είδους.
Καλύψτε τις γωνίες των επίπλων. Αυτό μπορεί να γίνει με πλαστικές γωνίες που μπορείτε να βρείτε εύκολα στο εμπόριο ή καλύπτοντας τα έπιπλα αυτά με κάποιο παχύ κάλυμμα (πχ κουβέρτα)

Στερεώνετε πάντοτε τις βιβλιοθήκες στον τοίχο με ειδικά στηρίγματα. Τα παιδιά συνηθίζουν να «βλέπουν» τις ψηλές συνθέσεις ως ιδανικό χώρο για «ανάβαση»…
Καλύψτε τις πρίζες… για ευνόητους λόγους…

Επενδύστε τα τζάμια που υπάρχουν στο χώρο με ειδικά «φιλμ» προστασίας που εμποδίζουν τον θρυμματισμό κατά τη θραύση τους…

Αν στους χώρους σας έχετε μεγάλες τζαμαρίες ή γενικότερα ανοιγόμενες γυάλινες επιφάνειες, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε αυτοκόλλητα και να τα τοποθετήσετε πάνω τους έτσι ώστε να γίνεται εμφανής η διάφανη επιφάνεια…
 
Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε… Αν έχετε και άλλες προτάσεις για την προστασία των μικρών μας στους κλειστούς χώρους, μην ξεχνάτε info@tospitakimas.gr....

 

(docbodyend)